AZ nieuws in je mailbox

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste AZ-nieuws? Abonneer je dan op de AZFanpage!

Voeg je bij 13.482 andere abonnees

Nu op het forum


In der beginselen van de Ben-Side was de fanatieke kern van AZ-supporters te vinden op de Jan van der Ben- tribune. De korte zijde aan de kant van de Sportlaan, waar nu het uitvak gevestigd is. Hoe groot de groep in eerste instantie was, was onbekend. Vooral tegen de top-drie nam de Ben-Side grote vormen aan. Gesproken werd van een groep van zo’n 500 supporters.

De Ben-Side, supporters uit Alkmaar, Egmond, West-Friesland, Zaanstreek en de Noordkop, deed voor het eerst echt van zich spreken in de uitwedstrijd tegen Feyenoord op 13 maart 1977. AZ-supporters raakten rond de wedstrijd slaags met Feyenoord-supporters. Voor deze gebeurtenis bestonden de ongeregeldheden vooral uit het gooien van bierflesjes en blikjes in de richting van spelers. Na de finale van het bekertoernooi, AZ’67-Haarlem, in juni 1977 kreeg men ook voor het eerst te maken met wapens. Tijdens de rellen na afloop van deze wedstrijd kwam de Haarlemse harde kern, AZ-supporters tegemoet met messen. De bekerfinale was sowieso een risicovol duel. Ook in 1982, toen AZ FC Utrecht trof in de finale, waren er rellen bij het duel. Resulterend in tien arrestaties, dertig lichtgewonden en drie supporters die moesten worden opgenomen in het ziekenhuis met zwaardere verwondingen.

In de eerste jaren van de Ben-Side bleef het geweld veelal beperkt tot vooral binnen het stadion. Door de vele maatregelen die genomen werden in de Nederlandse voetbalstadion was duidelijk dat het ‘hooliganisme’ zich langzaam aan het verplaatsen was naar de binnenstad van de steden waar gespeeld werd. Vooral met PSV had de Ben-Side vaak problemen. Aanleiding tot deze onderlinge rivaliteit was een steekpartij in maart 1986. De 16-jarige Ben-Sider stak een PSV-supporter met een mes in zijn zij. Bij de terugwedstrijd tijdens dit seizoen bleken de PSV’ers dit geheel nog niet vergeten en kon AZ rekenen op een stenenregen.

Ook het seizoen hierna kwam het tot rellen. PSV, dat massaal naar Alkmaar was gekomen om de steekpartij te wreken, ging opnieuw op de vuist met AZ-supporters.

Een andere ‘eeuwige vijand’ is streekgenoot Haarlem. In 1977 werden er voor het eerst over en weer flinke klappen uitgedeeld. Zes mensen belandden na deze vechtpartij in het ziekenhuis. Ook in maart 1980 deed de Ben-side van zich spreken in Haarlem. Nadat eerst de doelman van Haarlem bekogeld werd met verschillende attributen, ging de Alkmaarse aanhangers op de vuist met de Haarlemse politie.

Bron: AZ is de naam, vijftig jaar betaald voetbal in Alkmaar, Gerrit Valk, 2004