Columns

Bas van Carglass

Heeft u last van een beginnend sterretje in de voorruit van uw auto? Wacht dan niet tot het te laat is en bel Bas van Carglass. Maar wat als Bas van Carglass nou helemaal geen sterretje in uw voorruit ziet?

Heeft u last van een beginnend sterretje in de voorruit van uw auto? Wacht dan niet tot het te laat is en bel Bas van Carglass. Maar wat als Bas van Carglass nou helemaal geen sterretje in uw voorruit ziet?

Zo’n avond was het zaterdag. Robert Mühren leek AZ kort voor tijd met zijn treffer naar een overwinning op FC Utrecht te hebben geschoten, maar het was hem niet gegund. Scheidsrechter Bas Nijhuis keurde het glaszuivere doelpunt namelijk af. Niet dat hij zelf iets zag wat niet in de haak was, maar omdat zijn wapperende collega dit beweerde. Guus Hupperts zou de verdediger en doelman van de Utrechters hebben gehinderd bij de inzet van zijn Volendamse ploeggenoot. Grote onzin, zo erkende ook de scheidsrechter na afloop voor de camera.

Maar wat hebben we eigenlijk aan die steeds weer terugkerende schuldbetuigingen? De belangen zijn toch veel te groot om telkens weer naar deze stand-up komedie te moeten luisteren?

Regels

Van arbiter Nijhuis is het algemeen bekend dat hij graag alles ‘via het boekje’ doet. Zo stuurde hij eerder een keeper met rood naar de kant omdat hij zichzelf verdedigde tegenover een losgeslagen tribune-gek, die het veld in kwam rennen om hem doormidden te schoppen. Die keeper was natuurlijk Esteban in het bekerduel tussen Ajax en AZ uit 2011. Schandalig was de actie van de scheidsrechter destijds, en ik ben er ook van overtuigd dat dit de reden was dat toenmalig AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn manschappen van het veld stuurde. Niet enkel omdat de spelers zich onveilig voelden, maar vooral door de actie van de scheidsrechter. Doordat zij zich zo benadeeld voelden, dat er geen redden meer aan was.

18_3JK_3872

FC Utrecht heet gescoord. Robert Mühren en Guus Hupperts protesteren bij Bas van Carglass, die zojuist een glaszuivere AZ-goal afkeurde.

Misschien verklaart dit ook de twee tegentreffers van gisteren. De spelers voelden zich zo dusdanig benadeeld, dat men meer met de scheidsrechter bezig was dan met de taakverdeling in het veld. Wellicht praat ik hier te veel mee goed, maar het klinkt op zich best menselijk.

Maar als Nijhuis dan alles via het boekje doet, waarom zou hij dan niet ook gehoor geven aan de regel dat hij zelf de eindverantwoordelijke is, en dat de grensrechter er in eerste instantie alleen is om hem te adviseren?

Dan had AZ nu twee punten meer gehad, en Mühren zijn goaltje kunnen meepikken. De aanvaller uit Volendam was dan ook niet te genieten na afloop en moest zich flink verzetten om een fatsoenlijk interview aan ons af te leggen. Maar enfin, we zullen het net zoals al die andere keren moeten accepteren en onszelf er maar bij neer moeten leggen dat we de komende jaren nog wel zullen speculeren over  het gebruik van videobeelden tijdens voetbalwedstrijden.

Om dit alles te kunnen samensmelten tot een helder advies: bel Bas van Carglass dus vooral niet wanneer u last heeft van een sterretje in uw voorruit. Wanneer u toevallig geen last heeft van een sterretje in uw voorruit is hij uiteraard bereikbaar. Hij en zijn assistenten zullen het sterretje dan ongetwijfeld constateren.

Doe mij maar gewoon Bas van AFAS…

Brian Wijker
Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

29 Comments

 1. ” Misschien verklaart dit ook de twee tegentreffers van gisteren. De spelers voelden zich zo dusdanig benadeeld, dat men meer met de scheidsrechter bezig was dan met de taakverdeling in het veld .”

  Mooi omschreven. Alleen die van Boymans was natuurlijk dan ook niet gevallen, voorderest prima stuk!

  Forza AZ!

  En fuck Nijhuis!

  1. Duidelijke taal toch..

 2. Zelden zo kwaad geweest op een scheidsrechter. En daar laat ik het bij anders kan de moderator flink aan het verwijderen gaan.

  1. Sluit mij volledig bij je aan. Gaat zo mede supporter nog zeggen ook rustig aan he viel die 1-1 op dat moment ook verdomme. Gaan die stewards ook nog simpel doen. Op zeker dat het een keer uit de hand loopt met die stewards van AZ.

  2. Heb een artikel gelezen dat ie zijn ex vriendin mishandeld heeft en daarna werd ie gestalked door die vriendin en haar vader. Dat zouden alle voetbal benadeelden kunnen doen, haha.

 3. Hij kan toch godverdomme vragen aan dat lulletje WAT hij precies gezien heeft? Dan kan hij dat gewoon overrulen….

 4. Slap gezwets natuurlijk. De arbitrage de schuld geven is begrijpelijk, maar je hebt er niets aan. Sometimes you win, sometimes you learn. Hoewel, een week geleden was AZ ook even van slag door de blessure van Ortiz. En viel er ook een tegengoal.
  De goals geeft AZ zelf weg, niet de scheids!

  1. Dat doelpunt van Boymans was dat een cadeautje van AZ? Nee toch!?

   1. Mooie kopbal alleen AZ was door die beslissing totaal de kluts kwijt..Vlak daarna kwam de 1-1

  2. Jouw woorden hier gaan mij erg irriteren, weet je. Je vind het blijkbaar indrukwekkend om die Nijhuis te beschermen. Dit is een wedstrijd op zichzelf. AZ had 3 punten verdiend door hun inzet en werklust. Maar blijkbaar wordt dat bestraft door zo’n eikel als Nijhuis. Dus probeer hier niet de onderwijzer uit te gaan hangen met je gezwets. Bij voorbaat dank meester.

   Boivendien je kunt 5 tegengoals hebben, maar als je winnende goal ten onrechte afgekeurd, dan heb je niet echt slecht gespeeld. Je lijkt wel een ajaxied. Door die kutscheids hebben we niet gewonnen. Bij een stand van 2-0 is de zaak meer zeker, begrijp je dat of niet?

   1. Doe ff rustig man. Heb ik gezegd dat AZ slecht heeft gespeeld? No way.
    Ik probeer ook geen leraar uit te hangen en aan Ajax heb ik een hekel.
    Ik relativeer alleen en geef mijn mening. Om te voorkomen dat Nijhuis maskeert dat AZ al weken heel mager speelt. Het komt toch zeker niet door 1 pechgeval dat we 19
    punten hebben. Het is maar een mening hè en je hoeft het er niet mee eens te zijn!

    1. Ik ben het met je eens dat AZ scherp had moeten blijven maar het is wat het is.. En als az nou bijzonder slecht speelde okee.. Maar vooral de tweede helft had ik niet snel een goal van utrecht verwacht. AZ was naar mijn mening gretiger en meer gefocust op de overwinning en dit gebeuren was wel een kantelpunt. Okee, als er een goal van Utrecht was afgekeurd had ik bas ook toegezongen en de volgende keer is er weer een fout in ons voordeel maar feit blijft dat het duidelijk te zien was, ook van zijn positie, en hij nooit blindelings op zn assistent moet afgaan. Maar goed, dat is mijn mening

     1. Ben het volledig met je eens dat het een enorme blunder is. En wat mij betreft komt er asap een video referee, anders blijf je dit soort geneuzel houden.
      En wat ik blijf vinden is dat AZ zich moet focussen op zaken waar het wel invloed op heeft en dat is goed verdedigen, goed aanvallen en doelpunten maken!
      Op naar een goede 2e seizoenshelft!

 5. Laf om de grensrechter de schuld te geven. En laf dat de reporter daar niet op doorging.

 6. Een grof schandaal dat zo n onrechtvaardige beslissing maar met ‘foutje’ afgedaan wordt terwijl iedereen ziet dat het een geldig doelpunt is en het ergste dat mensen hier dat nog begrijpen ook! Zo kom je er makkelijk mee weg zonder enige sancties. Zo n laconieke houding moet je eens bij je werkgever hebben…dan schopt hij je gelijk de laan uit!!

  1. Mee eens.. Sancties aanscherpen! Als je iedereen die te hard rijdt een boete van 5 euro laat betalen word het ook een ghaos.. Heeft iedereen 15euro in de auto liggen en scheuren maar! Er word niks aan gedaan en de heren worden nog beschermd tot en met.. Laat ze eens beelden uit Bolivia of Brazilië zien. Daar denkt een scheids wel 2x voor hij een beslissing neemt en het halve stadion achter zich aan krijgt haha

 7. Het is mode om de grensrechter ook scheidsrechterlijke beslissingen te laten nemen en dat gaat nog wel eens fout! Immers de vlaggenist is vaak een afgekeurde arbiter en heeft kennelijk geen talent genoeg. Het is een slechte zaak dat deze vlagger zelfstandige beslissingen mag nemen!

  1. Je zag het ook bij ajaks – De Graafschap. Dat doelpunt van ajaks kwam uit een vrije trap die geen vrije trap was, maar er stond weer zo’n lulletje met een vlaggetje te zwaaien en de scheidsrechter kruipt daar dan achter en geeft hem klakkeloos. En als het een fout is…”ja dat komt door de grensrechter, maar ik ben eindverantwoordlijk ook al is het niet mijn schuld…” VIDEO REF!!!!

 8. VIDEO REF!!!

  Ben ik duidelijk genoeg?

  1. Dat weten we al jaren maar dat wordt door het gok cyndicaat tegen gehouden ( maffia )

 9. Nijhuis is al jaren een van de slechtste schijtsrechters die rond loopt. Keer op keer gaat hij in de fout en door de bescherming van de nsb (nationale scheidsrechters bond) kan hij nog jaar in jaar uit deze fouten blijven maken. Zorgwekkend voor het nederlandse voetbal en natuurlijk ook voor AZ.

  1. Het merendeel is beschamend.. Wil geen namen noemen, maar een higler, wiedemeier, blom.. En onze grote Europese topper laten wekelijks steekjes vallen. Onder het mom van..”we zijn allemaal mensen” of “foutje maken we allemaal” kan er blijkbaar een hoop mis gaan. En dan de hele voetballerij die niks durft te zeggen want misschien tref je dezelfde scheids 2weken later wel weer en is hij de sneer of het negatieve commentaar nog niet vergeten! Nee het zijn dan ineens professionals die niks voelen als ze afgezeken worden en elke wedstrijd objectief beoordelen terwijl er bij een fout duidelijk en tot in den treuren word vermeld dat ze menselijk zijn (dus uit emotie kunnen handelen). Het is verdo**e net hoe het uitkomt. Stop eens met die heren de verdedigen en vertel eens de waarheid. Ik durf te wedden dat minimaal 80% van de supporters, welke club dan ook, het zat is zulke prutsers wedstrijden te zien vern**ken..

   1. Geen namen noemen? Hahaha! Leuk man….

 10. Voetbal wordt (over het algemeen gezien) steeds sneller, scherper en fysieker. Scheids- en grensrechters kunnen daarin niet meegroeien, Er zijn al jaren technische oplossingen die heel goed werken. Wie navigeert nog met een Shell Stratenboek? Geen hond toch? In het voetbal gebruiken we nog steeds hele ouderwetse technieken (rondlopende mensen) om de steeds snellere sport te beoordelen. Bezopen natuurlijk. Zo snel mogelijk doellijn technologie, video scheids invoeren!

  1. Hokey regels is bijna perfect met ook zuivere speeltijd timeout enz. Maar die voetballerij is niet echt slim. Ze werken, zo blijkt, liever onduidelijkheid in de hand met 19e eeuws regels! Geen beginnen aan ( goksyndicaat, maffia ) ????

   1. @balletje breed

    Begint er wel steeds meer op te lijken..$&€

 11. Met een video referee los je ook een hoop agressie op het veld en spreekkoren mee op. Dan is het meteen duidelijk op de tribunes. Berust iedereen met de situatie. Geen negatieve verhalen in de kranten. Man, de wereld wordt er stukken beter van.

 12. Wat mij nog het meest bevreemt is dat de baan van een schot vanaf het middenveld op doel [en de spelers die daar eventueel in staan] het slechtst te beoordelen is vanaf de zijlijn en het best vanachter de speler die schiet [de positie van de scheidsrechter dus].
  Dat op zich zou voor de heer Nijhuis al een reden moeten zijn om zich niets aan te trekken van zijn assistent scheidsrechter.

  1. Het lijkt erop dat het een zwakkeling is en daar moet hij het mee doen.. en AZ ook!

Comments are closed.

0 %