De opmars van AZ qua sportieve prestaties rond 2003 luidde de neergang in van de culthelden en clubspelers onder de selectie. Het aantal nationaliteiten nam rap toe, de iPod verjoeg het klaverjassen en het eigen huis was na de wedstrijd sneller gevonden dan het supportershome. Waar spelers vroeger niet zelden vijf jaar of langer het Alkmaarse shirt droegen en in die tijd een band met de club, stad en supporters ontwikkelden, blijven spelers nu vaak niet langer dan een jaar of drie in Alkmaar. In die paar jaar ontmoeten spelers en supporters elkaar zelden tot nooit, en ontstaat dan ook geen noemenswaardige band. Spelers zijn vrij anonieme en inwisselbare poppetjes geworden.

Barry Opdam zou daarom wel eens lange tijd de laatste kunnen blijven in het rijtje AZ-helden. Clubspelers die AZ in hun hart dragen, bekend zijn met de clubcultuur en de supporters en ook nog eens een aardig balletje kunnen trappen. Barry Opdam (Lisse, 1976) begon zijn loopbaan in 1996 bij AZ. Hij verliet de club pas twaalf jaar later, in 2008, op 32-jarige leeftijd. In deze periode speelde hij in totaal 416 wedstrijden, waarin hij 19 keer scoorde. Na Michael Buskermolen (470) en Kees Kist (441) speelde Opdam de meeste wedstrijden voor AZ. Vanaf zijn debuut in 1996 was Opdam een vaste waarde in de Alkmaarse defensie. In 1997 maakte hij de degradatie naar de Eerste Divisie mee, het jaar erop de laatste promotie naar de Eredivisie. Hij maakte in 2000 de winnende treffer in de met 3-2 gewonnen confrontatie met ajax. In 2004-2005 was hij er nog steeds bij, toen AZ aan de hand van Co Adriaanse Europa veroverde en tot de halve finale van de UEFA-Cup reikte. Zijn belangrijkste doelpunt maakte Opdam in 2007, toen hij AZ vlak voor tijd langs Fenerbahçe kopte, waardoor de achtste finale bereikt werd. In zijn laatste seizoen in Alkmaar, 2007-2008, speelde hij wederom bijna alles: 32 wedstrijden.

In 2008 vertrok Opdam uit Alkmaar, op zoek naar het onbekende, op naar het avontuur. Want altijd maar bij AZ blijven, dat was zelfs voor Opdam wat te gek. Hij wilde een prijs winnen. In het jaar dat AZ ironisch genoeg verrassend kampioen werd, kon toch ook Opdam een prijs aan zijn palmares toevoegen. Met Salzburg, waar Co Adriaanse op dat moment trainer was, werd hij in 2009 landskampioen. Dit kunstje herhaalde hij in 2010, waarna hij na twee seizoenen Oostenrijk – waarin hij net als bij AZ bijna alles speelde – terugkeerde naar Noord-Holland. FC Volendam bood de inmiddels 34-jarige Opdam onderdak in de Eerste Divisie. In zijn eerste seizoen speelde Opdam nog bijna de helft van de wedstrijden, maar in zijn tweede seizoen werd hij keer op keer door blessures geveld. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Opdam aan het einde van het seizoen 2011-2012 zijn kicksen aan de wilgen hing. Zijn laatste wedstrijd in het betaald voetbal zal herinnerd worden als een gedenkwaardige avond.

Sinds zijn komst naar Volendam had Supportersbeweging Victoria Alkmaar immers direct het plan opgevat om een keer naar Volendam te reizen om ‘de verloren zoon’ nog eens te zien voetballen, én waardig afscheid van hem te nemen. Na zijn vertrek uit Alkmaar kon AZ immers nooit een geschikte datum vinden voor een afscheid in Alkmaar, tot het na twee jaar een keer uitkwam en Opdam vriendelijk bedankte voor de eer. Omdat een clubicoon als Barry Opdam een waardig afscheid verdient, werd al in december 2010 een bezoek gepland. Dit kon echter op het laatste moment niet doorgaan omdat de wedstrijd wegens sneeuwval werd afgelast. De daaropvolgende pogingen strandden wegens herhaaldelijk blessures van Opdam. Daarom duurde het tot de allerlaatste wedstrijd, FC Volendam-FC Eindhoven op vrijdag 27 april 2012, voor er eindelijk afscheid kon worden genomen van Opdam.

Ongeveer zestig AZ-supporters, allemaal leden van Victoria, trokken die dag naar Volendam. In een eigen vak achter het doel werd de AZ-held veelvuldig toegezongen, tot waardering van iedereen in het stadion. Na ongeveer een uur spelen kreeg Opdam een publiekswissel. Geëmotioneerd ging hij op de schouders van zijn ploeggenoten voor de laatste keer het veld af, terwijl het AZ-vak zijn naam nog eens door de Volendamse avond liet galmen. Na afloop van de wedstrijd voegde Opdam zich direct tussen de supporters om de felicitaties en bedankjes in ontvangst te nemen. Een gedenkwaardig afscheid van een clubicoon waar we er de komende jaren weinig meer van zullen meemaken.

Een uitgebreider fotoverslag van het afscheid van Opdam in Volendam is te zien op de site van Victoria.