Overig nieuws

AZFanpage presenteert AZ-stemadvies 2022

AZFanpage presenteert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de AZ-stemadvies! Net als in 2014 en 2018 ondervroegen we alle Alkmaarse politieke partijen naar hun mening over AZ-gerelateerde onderwerpen, zodat supporters op 16 maart een weloverwogen keuze kunnen maken. Voor het eerst reageerde álle partijen op onze vragen, waardoor we een volledig beeld kunnen schetsen van het Alkmaarse politieke landschap.

Alle partijen benadrukken het belang van AZ voor Alkmaar en omgeving. AZ is een krachtig symbool dat Alkmaar landelijk en internationaal op de kaart zet, en daarmee van groot economisch belang is. Ook de sociale kracht van de club en de voorbeeldfunctie om mensen te stimuleren om te sporten en gezond te blijven, worden door meerdere partijen genoemd.

‘Voetbalhater Bruinooge’

De relatie met AZ is verbeterd sinds het vertrek van ‘voetbalhater Bruinooge’ zoals de SP stelt. Met de nieuwe burgemeester Anja Schouten is de relatie tussen club en stad genormaliseerd en zelfs goed te noemen. De SP refereert ook nog even aan de pijnlijkste en ingrijpendste erfenis van anti-AZ-beleid van Bruinooge. “Onder de CDA-burgemeester vertrok de jeugdopleiding, wat wij betreuren.” AZ opende in 2016 het trainingscomplex in de Zaanstreek, nadat het niet lukte om in Alkmaar een geschikte locatie te vinden toen ’t Lood te klein werd.

Victorie Stadion

Nu AFAS stopt als hoofdsponsor van AZ en dus ook de stadionnaam weer te koop staat, vroegen we de partijen naar hun mening over de naam Victorie Stadion. Veel partijen vinden het een mooi voorstel, al wijzen de meeste partijen er ook op dat dit geen zaak is van de politiek maar van de club en haar supporters. De meeste partijen vinden het ook geen goed idee om bij wijze van citymarketing financieel bij te dragen aan deze stadionnaam. “Het is aan AZ en de supporters om de naam van het stadion te bepalen”, stelt het CDA, net als de Partij voor de Dieren.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van het stadion is voor de meeste partijen een punt van aandacht, al zijn de meeste partijen terughoudend in het doen van grote investeringen, zoals een extra tunnel of voetgangersbrug. Progressief Alkmaar, ChristenUnie en BAS opperen verbreding van voetpad/fietspad en/of tunnel, terwijl Leefbaar Alkmaar suggereert met de KNVB te bespreken om wedstrijden niet meer samen te laten vallen met de avondspits. GroenLinks komt met enkele concrete ideeën om de drukte beter te spreiden en meer mensen met de fiets of het ov te laten komen, zoals een pendelbus vanuit Heerhugowaard en fietsenrekken op meerdere plekken zodat niet iedereen met fiets door de tunnel hoeft.

Vrouwenelftal

In de open slotvraag is een AZ-vrouwenelftal het meest genoemde punt. Partij voor de Dieren, VVD en SP hopen dat er in Alkmaar weer een vrouwenelftal komt onder de vlag van AZ. Momenteel is VV Alkmaar de lokale vertegenwoordiger in de eredivisie. Verder noemen veel partijen het intensiveren van de samenwerking tussen club en gemeente als verbeterpunt, onder meer op sociaal gebied om bijvoorbeeld jongeren meer kansen te bieden of mensen aan het sporten te krijgen.

Lees het AZ-stemadvies

Lees alle vragen en antwoorden, bijvoorbeeld waar een eventuele huldiging zou moeten plaatsvinden in het AZ-stemadvies!

Ga stemmen 16 maart!

Het AZ-stemadvies is gemaakt door Roy Rowinkel en Matthijs Keuning.

AZFanpage
AZFanpage bestaat sinds 2000 en is sinds die tijd uitgegroeid tot de grootste supporterssite van AZ en is ook landelijk een bekende fansite. We brengen al het AZ-nieuws vanuit supportersperspectief. Kritisch, onafhankelijk en betrokken.

    Comments are closed.

    0 %