Wedstrijden

AZ wint van Emmen en slaat gat naar de concurrentie

AZ heeft vanavond een eenvoudige maar o zo belangrijke overwinning geboekt op FC Emmen. In eigen huis wonnen de Alkmaarders met maar liefst 5-0 door treffers van Koopmeiners (tweemaal), Stengs, Johnsen en een eigen doelpunt van De Leeuw. Bij rust was de marge al drie, na rust mocht het publiek nog tweemaal juichen. Door de overwinning slaat de ploeg van Van den Brom een gat van vier punten met Vitesse. FC Utrecht staat op zes punten maar mag morgen nog op bezoek bij PEC Zwolle. 

In de eerste maakten de Alkmaarders direct het verschil. De thuisploeg greep Emmen bij de strot en liet geen moment los. Het resultaat was een gigantisch veldoverwicht, dat na tien minuten ook tot uiting kwam in de score. Na een overtreding op Svensson wees Gözübüyük  gedecideerd naar de stip, waarna Koopmeiners van elf meter raak schoot. De ploeg van Van den Brom nam geen gas terug en bleef de bezoekers terugdringen op eigen helft.

Beslissing

Een kwartier voor rust kreeg AZ wederom een strafschop, ditmaal na een overtreding op Guus Til. Opnieuw ging Teun Koopmeiners achter de bal staan en weer moest Scherpen het antwoord schuldig blijven. Vijf minuten later gooiden de gastheren het duel definitief in het slot. Na een fraaie combinatie dwong Svensson met een mooie voorzet De Leeuw ertoe de bal achter zijn eigen doelman te koppen. De ruime 3-0 voorsprong was een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen, al was er geen sprake van een kansenregen.

Seuntjens

Ook in de tweede helft begonnen de Alkmaarders goed. Twee minuten na de hervatting werd er mooi gecombineerd en rondde Stengs oog in oog met Scherpen fraai af. Het juichen was echter van korte duur want bij het opzetten van de aanval raakte Mats Seuntjens op het oog zwaar geblesseerd. De spits knalde met zijn hoofd tegen het hoofd van Idrissi en bleef gestrekt op de grasmat liggen. De Bredanaar moest het veld vervolgens per brancard verlaten en werd vervangen door Johnsen.

Drie op een rij

De thuisploeg ging hierna nog op jacht naar meer treffers, maar het heilige vuur leek er een beetje uit. Kansen waren er nog wel. Oussama Idrissi was een kwartier voor tijd met een geplaatste bal op de paal dichtbij een doelpunt. Vijf minuten voor tijd kreeg Bjorn Johnsen het publiek nog eenmaal op de banken. De spits werd knap vrijgespeeld en rondde oog in oog met Scherpen beheerst af. Door de zege wint AZ nu voor de derde maal op rij in de eredivisie en heeft het nog geen doelpunt tegen gekregen na de winterstop. De doelcijfers zijn met tien voor en dus nul tegen indrukwekkend.

Karakteristieken

Gele kaarten: Klok (FC Emmen)

Doelpunten: 10′ Koopmeiners (strafschop) 1-0, 30′ Koopmeiners (strafschop) 2-0, 35′ De Leeuw (eigen doelpunt) 3-0, 47′ Stengs 4-0, 86′ Johnsen 5-0

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (79′ Hatzidiakos), Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til (c), Maher; Stengs, Seuntjens (52′ Johnsen), Idrissi

Opstelling FC Emmen: Scherpen; Klok (46′ Bos), Veendorp, Bakker, Cavlan; Bannink (46′ Lukic), Bijl, Chacon, Jansen; Arias, De Leeuw (72′ Braken)

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com