website laten maken in alkmaar
Europees Voetbal

AZ wint na verlenging met 1-4 van Antwerp

Ferdy Druijf juicht na zijn doelpunt tegen Antwerp in de Europa League

In een ronduit bizar duel in Brussel heeft AZ zojuist de groepsfase van de Europa League bereikt. Tegen een oliedom Antwerp dat het duel met negen man eindigde was er wel een verlenging nodig om de Belgen op de knieën te krijgen met 1-4. De Alkmaarse doelpunten werden gemaakt door Calvin Stengs, Ferdy Druijf, Teun Koopmeiners en Albert Guðmundsson.

Weinig kansen, Antwerp dom

Na een korte fase van balbezit liet AZ zich langzaam steeds verder terugdringen en dat resulteerde in een aantal zeer gevaarlijke doelkansen van Royal Antwerp, dat vooral dichtbij kwam uit een corner waarop Marco Bizot knap kon redden. Het probleem van AZ lag in de beginfase vooral op het middenveld, dat werd overlopen door de Belgen die fel druk bleven zetten. AZ kwam er zelf amper uit en blonk vooral uit in ballen in de diepte die geen teamgenoot bereikten.

AZ speelde vanavond in Brussel tegen Royal Antwerp

Het uitvak in Brussel, toen er nog niet veel te juichen viel

Na twintig minuten kreeg AZ de wedstrijd langzaam maar zeker meer onder controle, maar creëerde het in aanvallend opzicht nog geen echte kansen. In de 34e minuut kreeg Antwerp uit het niets een zeer goede kans na een slippertje van Ron Vlaar. Gelukkig was het weer Marco Bizot die 1 op 1 met een aanvaller ingreep met een uitstekende redding. Vlak na de kans was het Antwerp-spits Mbokani die de hoofdrol opeiste. De ervaren aanvaller pakte binnen enkele minuten twee enorm domme gele kaarten via overtredingen op Ron Vlaar en kon gaan douchen. Na dat moment ging de trukendoos op bij de Antwerpse aanstellers, die met man en macht probeerden om AZ’ers ook kaarten aan te smeren.

Sinan Bolat stelt zich aan tegen AZ

Typisch beeld uit de eerste helft, keeper Bolat probeert Boadau een kaart aan te naaien met een partijtje rollebollen

Dat lukte ze gelukkig niet, maar van voetbal kwam nog maar weinig in de laatste 10 minuten van de eerste helft waardoor beide teams de kleedkamer in gingen met de welbekende brilstand.

Overwicht, maar geen doelpunten

Na rust bleef Thomas Ouwejan achter in de kleedkamer, hij werd vervangen door Albert Guðmundsson. Aan het spelbeeld veranderde in het begin niet heel veel, AZ had de bal, maar het was Antwerp dat bijna profiteerde van een fout in de Alkmaars verdediging. De eerste echte kans van AZ in de hele wedstrijd volgde in de 58e minuut. Oussama Idrissi kopte een mooie voorzet van de net ingevallen Sugawara bijna binnen. Diezelfde Sugawara leverde bij de volgende kopkans weer een pan prachtig neer, deze keer dwong Calvin Stengs keeper Bolat tot een redding. Diezelfde Stengs deed dat daarna nog twee keer en daarmee pakte AZ meer en meer een overwicht tegen de tien van Antwerp.

Stengs, de verlosser

AZ dat inmiddels ook Ferdy Druijff had ingebracht voor Jonas Svensson drukte de Belgen steeds verder terug en het was wachten op het eerste Alkmaarse doelpunt. En juist toen viel de bal aan de andere kant, AZ liep in de dodelijke counter waarbij aanvaller Lamkel scoorde (1-0). Ook deze speler bleek niet erg intelligent, want door nogal uitgebreid te vieren kreeg hij zijn tweede gele kaart, waardoor AZ nog een kwartier had om tegen negen man te scoren. In de 80e minuut was Myron Boadu, wederom op aangeven van Sugawara dichtbij, maar de bal ineens ging helaas naast de verkeerde kant van de paal. Terwijl de kaars langzaam uit ging was het Calvin Stengs die in de 88e minuut de verlossende 1-1 maakte met een heerlijk schot waardoor de verlenging een feit was.

Druijf en de echte verlossing

In de verlenging was het Ferdy Druijf die het veldoverwicht wist om te zetten in een beslissing. Na een lange aanval waarbij eerder de paal al werd geraakt kopte de Castricummer in de aanval die volgde vlak voor de keeper raak (1-2). Het verzet van Antwerp was gebroken en in de eerstvolgende Alkmaarse aanval werd Myron Boadu alleen voor de keeper neergehaald met een strafschop als gevolg. Teun Koopmeiners schoot onberispelijk binnen (1-3) en de groepsfase was definitief bereikt.

In de minuten die volgden scoorde AZ nog één keer via Albert Guðmundsson (1-4), maar de hoofdrol was weggelegd voor de supporters van Antwerp die naast de uitschakeling ook nog nadrukkelijk solliciteerden naar een flinke boete voor hun club door met van alles te gaan gooien en een schijnpoging te wagen om door de hekken heen te breken. Dat lukte net als winnen van AZ gelukkig niet vanavond.

[foto’s via Pro Shots / Toin Damen]

Martijn
Over de schrijver

Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft daarnaast met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby en helpt in het echte leven bedrijven aan goed scorende websites met 072DESIGN. Doet daarnaast ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar