Website laten maken in Alkmaar? Kom naar 072DESIGN
Wedstrijden

AZ wint maar ligt toch uit Europa

AZ is er vanavond niet geslaagd zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League. Na de 2-0 nederlaag in Kazachstan kwamen de Alkmaarders vanavond in eigen huis niet verder dan 2-1 tegen FC Kairat. Ondanks een veldoverwicht wist de thuisploeg weinig uitgespeelde kansen te creëren. Het equipe van Van den Brom kan zich door de uitschakeling volledig richten op de competitie dit jaar. 

De Alkmaarders begonnen vol overtuiging aan de return tegen Kairat. De thuisploeg was in het eerste kwartier veruit de bovenliggende partij, maar had moeite om een gaatje te vinden in de Kazachstaanse muur. Na een kwartier leek AZ dan toch op voorsprong te komen. Na een mooie actie, en dito schot, moest Plotnikov lossen en schoot Friday de rebound binnen. De spits stond echter buitenspel, waardoor het feestje niet doorging.

Penalty

AZ bleef de druk erop houden en het leek wachten op de volgende grote kans voor de gastheren. Het waren echter de bezoekers die uit het niets op voorsprong kwamen. Na een te korte terugkopbal van Hatzidiakos, en weifelend optreden van Bizot, ging de bal na een botsing op de stip. Een belachelijke beslissing maar Islamkhan pakte het kadootje uit en schoot raak. De thuisploeg was het geloof even kwijt na deze mokerslag, maar kwam op slag van rust toch terug in de wedstrijd. Na gegrabbel van Plotnikov kon Til van dichtbij raak schieten.

Alles of niets

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. AZ bleef op zoek naar een treffer maar had moeite om tot kansen te komen. Toch was het Kairat dat aanvankelijk de grootste kans kreeg. Na een terugspeelbal van Ouwejan pakte Bizot de bal in de handen. De scheidsrechter gaf vervolgens een indirecte vrije trap, die door de doelman gekeerd zou worden. Van den Brom ging hierna alles of niets spelen en haalde Vlaar naar de kant ten faveure van Boadu. De invaller bracht nieuw elan, kwam tot een aantal kansen, maar wist niet scoren. Wel verdiende het talent diep in blessuretijd een strafschop, die uiteindelijk door Koopmeiners werd benut. Het doelpunt kwam echter te laat voor de Alkmaarders, waardoor het Europese avontuur er al na twee wedstrijd op zit.

Karakteristieken

Doelpunten: 28′ Islamkhan (strafschop) 0-1, 41′ Til 1-1, 90′ Koopmeiners (strafschop) 2-1

Gele kaarten: Bizot, Ouwejan, Midtsjø (AZ) Plotnikov (FC Kairat Almaty)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (57′ Boadu), Hatzidiakos, Ouwejan; Midtsjø, Til (c), Koopmeiners; Rotariu (53’Bel Hassani), Friday, Idrissi

Opstelling FC Kairat Almaty: Plotnikov; Vorogovskiy, Bateau, Politevich, Suyumbayev; Arshavin (70′ Lunin), Felipe, Kuat, Iseal; Islamkhan (c) (61′ Elek), Eseola (74′ Eppel)

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com