Wedstrijden

AZ wint bij NAC en heeft plek drie in vizier

AZ heeft vanavond wederom goede zaken gedaan in de eredivisie. Op bezoek bij NAC wonnen de Alkmaarders met 0-3 en lopen daarmee fors uit op Vitesse en Utrecht, terwijl Feyenoord wordt genaderd tot op twee punten. Die drie ploegen komen later dit weekend echter nog in actie. In Breda was Til met een dubbelslag beslissend en scoorde Gudmundsson vlak voor tijd de derde treffer. 

In een winderig en regenachtig Breda had AZ het in de openingsfase moeilijk. De ploeg van Van den Brom moest duidelijk wennen aan het drassige speelveld. In het eerste kwartier werd de thuisclub dan ook één keer gevaarlijk toen Mühren vanaf de linkerkant oog in oog kwam met Bizot. De oud-AZ’er mikte de bal tussen de benen van de doelman, maar daar bleef het speeltuig met een beetje geluk ook liggen. Na die eerste vijftien minuten nam AZ echter het heft in handen. De gasten drongen de thuisploeg terug, waarna Stengs voor het eerste gevaar zorgde. Van Leer tikte zijn inzet echter uit de korte hoek.

Til

Na ruim een half uur spelen moest de doelman zich toch gewonnen geven na een inzet van Til. De aanvoerder kon van dichtbij geheel vrijstaand een voorzet van Svensson binnenwerken. AZ bleef hierna de betere ploeg en bleef ondanks de moeilijke omstandigheden toch naar de voetballende oplossingen zoeken. Dat lukt bij vlagen aardig en het elftal kreeg ook kansen op meer. Zo zagen Maher en Ouwejan hun inzet gekeerd worden door Van Leer, terwijl een kopballetje van Koopmeiners weinig gevaar opleverde.

Beslissing

Na de pauze probeerde NAC een tandje bij te schakelen maar gooide AZ het duel eigenlijk vrij rap in het slot. Een mooie aanval werd na fraaie passjes van Maher en Stengs uiteindelijk afgerond door Til. Met name de steekpass van Stengs was perfect in de loop van diep gelopen aanvoerder. In de minuten die volgden kregen de bezoekers enkele dotten van kansen op meer. Zo zag Johnsen zijn inzet op de lat uiteenspatten en gingen twee pogingen van Idrissi net naast.

Zetel

Na die kansen ging de storm van de gasten wat liggen, al kon de ploeg van Van de Gaag ook nauwelijks gevaar stichten. Kastaneer zette Bizot met een pegel nog wel aan het werk, maar veel verder kwamen de Brabanders niet. Het slotakkoord was zelfs nog voor de ploeg uit de Kaasstad. De voor Johnsen ingevallen Gudmundsson nam de bal knap aan en schoot na een korte beweging in de verre hoek. Zo wint AZ voor de vijfde wedstrijd op rij zonder tegentreffers en kan het dit weekend in een zetel kijken naar wat de concurrentie doet. Nu zal Feyenoord waarschijnlijk in eigen huis wel winnen van De Graafschap, maar is het vooral interessant wat Vitesse en Utrecht gaan doen op bezoek bij Groningen en PSV.

Karakterstieken

Doelpunten: 33′ Til 0-1, 54′ Til 0-2, 90′ Gudmunddson 0-3

Gele kaarten: Gersbach, Van Anholt (NAC Breda) Til (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til (c), Maher; Stengs, Johnsen (65′ Gudmundsson), Idrissi

Opstelling NAC Breda: Van Leer; Karami (46′ Van Anholt), Koch (c), Mets, Gersbach; Nijholt (68′ El Allouchi), Mühren, Lundqvist;  Rosheuvel, Kasteneer, Kaikai (78′ Korte)

Foto’s: Pro Shots | Marcel van Dorst

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com