AZ heeft drie punten overgehouden aan het weerzien met Gertjan Verbeek en Adam Maher. In Enschede wisten de Alkmaarders met 0-4 te winnen van FC Twente door een benutte strafschop van Alireza Jahanbakhsh, twee treffers van Wout Weghorst en nog een intikker van Alireza Jahanbakhsh. Het was geen hoogstaande wedstrijd qua voetbal, maar desalniettemin wel boeiend. De emoties liepen af hoog op, wat resulteerde in een rode kaarten voor Cuevas en Verbeek.

De Alkmaarders begonnen niet al te best aan de wedstrijd. De Enschedeërs oogden scherper dan bezoekers, al werden de gasten na een minuut of vijf wakker. Sterker nog, AZ kreeg na tien minuten de uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Na een overtreding op Til mocht Jahanbakhsh achter de bal gaan staan om een strafschop te nemen. De aanvaller benutte dit buitenkansje en zette zijn ploeg op voorsprong. In het vervolg van een rommelige eerste helft zouden er verder weinig kansen zijn voor beide doelen.

Kansen

Na de thee kregen de Alkmaarders al snel twee reuze kansen om het duel in het slot te gooien. Eerst kreeg Weghorst een niet te missen kans, alleen gleed de aanvoerder een panklare voorzet vanaf een meter of zeven naast. Een paar minuten later besloot Seuntjens een mooie individuele actie met een schot net voorlangs, dit terwijl Van Overeem en Weghorst vrijstonden om een voorzet in te tikken. Hierna kwam het duel weer meer in evenwicht en kreeg ook Twente mogelijkheden. De ploeg was zelfs dichtbij de gelijkmaker, het was echter Svensson die een poging van Vuckic van de lijn haalde.

Rode kaart

Twintig minuten voor tijd kantelde de wedstrijd alsnog in Alkmaars voordeel na een volledig terechte rode kaart voor Cuevas. De linksback gaf eerder Jahanbakhsh al een klap, waarna beide spelers geel kregen. Na een charge van de verdediger op Van Overeem mocht de back echter alsnog inrukken. Dit tot woede van Verbeek, die daarop ook naar de tribune werd verwezen door scheidsrechter Mulder. Nu had Verbeek sowieso weinig reden tot klagen want als de arbiter strikt de regels had gevolgd dan had Vuckic al na tien minuten mogen douchen na de overtreding op Til.

Beslissing

Met een man minder probeerde FC Twente met de moed der wanhoop alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Aan de andere kant kreeg AZ een aantal mogelijkheden om het duel in het slot te gooien, alleen waren de bezoekers telkens onzorgvuldig in de laatste fase. Twee minuten voor tijd was het echter alsnog raak. Alireza Jahanbakhsh zette Wout Weghorst vrij voor Joel Drommel, waarna de spits simpel afrondde. In blessuretijd deed de aanvaller er nog een schepje bovenop door op prachtige wijze de 0-3 in de kruising te krullen. Vlak voor het laatste fluitsignaal strooide Jahanbakhsh extra zout in de wonden door er zelfs 0-4 van te maken.

Karakteristieken

Doelpunten: 10′ Jahanbakhsh (strafschop) 0-1, 88′ Weghorst 0-2, 90′ Weghorst 0-3, 90′ Jahanbakhhs 0-4

Gele kaarten: Vuckic, Cuevas, Lam (FC Twente) Jahanbakhsh, Svensson (AZ)

Rode kaart: Cueves (2x geel)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan (59′ Wijndal); Midtsjø, Til (47′ Seuntjens), Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst (c), Van Overeem

Opstelling FC Twente: Drommel; Ter Avest (c) (84′ Van der Lely) Bijen, Lam, Jensen, Cuevas; Maher (80′ Kvasina), Jensen, Vuckic; Boere, Tighadouini (74′ Laukart)

Foto: Pro Shots | Lars Smooks

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

29 Replies to “AZ wint beladen wedstrijd van FC Twente”

 1. Ik snap 1 ding niet. De meest opgelegde kansen maakt WW, en vanuit de moeilijke hoeken die maar tellen als halve kans, die maakt hij.

  Twee goals ook Alireza. Ik hoop op salarisverhoging Alireze zodat hij nog een jaartje kan blijven. Nu ook weer erg belangrijk. Wel domme gele kaart. Totaal onnodig. Maar goed.

  Daarnaast duurde het weer erg lang voordat wedstrijd gespeeld was. Maar wel nu 4 goals voor en 0 tegen. Gedeelde 3e plek met minst gepasseerde verdediging. Erg netjes en 3e in aantal goals voor met doelsaldo van plus 21. Dat hebben we al tijdje niet meer gehad.

  Nu kijken wat 020 doet.

  Subsidie weer net aan gewonnen van Excelsior waar Ex zelfs gelijk had kunnen spelen. Maar goed. Subsidie wordt kampioen. Ik ben dik en dik tevreden met 3e plek. Wellicht kunnen we nog 2e plaats stelen, maar 3e is super prestatie na zoveel blessures.

  Van Overeem ook beter zo op middenveld.

 2. Wat is die midtsjo een koopje gebleken, was weer veruit de beste man van het veld. Zoveel rust aan de bal en zoveel onderscheppingen. Gaan we nog veel plezier aan beleven.

 3. 0-4 mooi resultaat goed voor het doelgeniddelde.

  We geven Twente alleen hoop de hele wedstrijd om die 0-2 niet eerder erin te knallen. Begin tweede helft sloop de onzekerheid er een beetje in en waren we slordig in balbezit. Die rode kaart kwam dan niet ongelegen ookal moest Alireza zich ook afvragen of het niet beter was om zich gedeisd te houden want Mulder kon hem ook zomaar een tweede geel geven. Complimenten voor Frederik Midsjo die speelde erg goed!

  Forza AZ!

 4. Na het cadeautje aan Roda leek het erop dat Twente nu de gelukkige ontvanger zou worden.
  AZ speelt een soort zelfkastijding voetbal.
  Veel beter dan de tegenstander maar tot de negenentachtigste minuut blijven lijden en dan toch nog toeslaan.

  AZ speelde met vuur en vooral Alireza met zijn eigen rechter spelen.
  AZ ging mee in de provocaties van Twente, heel onprofessioneel natuurlijk en nergens voor nodig.
  Wel lekker die puntjes!

 5. Van de zomer die Maher ophalen bij Twente. Volgens mij wordt hij momenteel gehuurd van PSV en is hij transfervrij komend zomer? Lijkt me niet dat hij bij Twente bijtekend en/of teruggaat naar PSV.
  Maher is typisch zo een speler die weer helemaal opbloeit in een warmer omgeving, terug op zen oude nest.
  Zet hem lekker op de nummer 10 plek voor de overzicht en steekpaasjes, en achter hem kan je Midjso zetten. Tegen die tijd is Stengs ook weer terug, met Ali Reza vanaf rechts. Heb je een heerlijk aanval.
  Plus, we hebben niet echt een vrijetrappen specialist die een wedstrijd op slot kan gooien door een bal erin te krullen.
  Maher is nog maar rond de 23/24 jaar volgens mij, ik denk dat hij best wel zijn oude niveau weer kan halen bij AZ. (met de juiste trainer)

  1. Hij heeft bij PSV en elders toch bewezen niet goed genoeg te zijn voor de top, AZ leidt spelers op en doet niet aan herintreders.

  2. Echt de grootste onzin die ik in een lange tijd heb gelezen…. Het huidige AZ heeft niks aan een Maher, zal alleen maar de ontwikkeling in de weg staan van de huidige middenvelders die er rond lopen. Zijn contract bij PSV is ontbonden en is overgestapt naar fc twente. Als volgend jaar Stengs terug komt van zijn blessure zal hij idd vanaf rechts komen, maar alireza zal deze zomer wel een mooie miljoenen transfer maken na een paar goede wedstrijden op het wk en zal dus vertrekken.

 6. Wellicht slechtste wedstrijd dit seizoen maar wel 3 punten. Alireza een keer op de bank zetten, raakte bijna geen bal goed en heeft neiging tot sterallures.

  1. Mee eens wat onze Iraniër betreft en dat slaat weer over op onstabiele spelers in de selectie.
   Snel indammen deze hooghartige mentaliteit en bescheiden blijven want hoogmoed komt nog steeds voor de val.
   Vecht maar voor plek twee want dan stromen de miljoenen vanzelf binnen!

   1. Je hebt niets aan die 2e plek want ik zie ons niet eens voorbij de 1ste horde komen(Olympiakos,Young Boys, Spartak, Galatasaray en dat soort clubs). Mocht je die wonderwel overleven krijg je Monaco erbij

    1. Dat levert dus geen miljoenen op voor de duidelijkheid. Alleen als kampioen krijg je haalbare tegenstanders

 7. Wat een azijnzeikers toch weer je heb gvd 46 punten vorig jaar 49 . Je ziet mooi voetbal met eigen jeugd. Als dat je niet bevalt lekker naar 020 gaan en lekker geil worden op ziyech.
  Meer dan verdiende overwinning lekker aan doelsaldo gewerkt.
  Zit Gerben nog op deze site?

  1. Ach man, zeur zelf niet zo, met je geijkte ajax-dooddoener.
   De reacties zijn helemaal niet zo zuur en daarbij mag iedereen een beetje kritisch zijn.
   Veel plezier met je polonaise!

   1. Eens met SmithAZ. Kritische notes maken discussies interessant. Dat positivisme is een vorm van populisme AZ is een lust voor het oog maar afmaken, kansen benutten blijft (al jaren) een aandachtspunt.

    Wat ben ik overigens blij met Bizot. Eindelijk een keeper die punten pakt. Zou hij in oranje misstaan?

    1. Bizot op dit moment op 1 na de minste gepasseerde keeper in de eredivisie (Onana minst).
     Sowieso is Bizot (op dit moment) de minst gepasseerde Néderlandse keeper, dus wie weet?

  2. Ben het helemaal met je eens. Het klopt bij AZ goed en dan nog heb je van die AZijnzeikers. Ik ben juist blij met zoveel passie bij het jeugdige AZ.

 8. Kritiek mag, maar wel opbouwend en dat gebeurd toch. Ook ik vind het jammer dat er niet eerder wordt gescoord. Dat zorgt voor zelfvertrouwen en beter spel. Anders neemt de onrust toe en krijg je zo’n resultaat als tegen Roda. Ben wel erg blij met 3 punten.

 9. Verschillenden denken dat Alireza wel weg zal gaan na dit seizoen. Dit moet ik nog zien. Hij geeft dikwijls aan het bijzonder naar zijn zin te hebben bij AZ, recent nog tijdens de winterstop. Ook hecht hij veel waarde aan de vrienden om hem heen en de medewerking die AZ geeft voor zijn geloof en het uitkomen voor zijn land. Afwachten dus maar. Je ergens prettig voelen kan soms belangrijker zijn als veel geld bij een club in de middenmoot van Engeland.

  1. – AliReza zei alleen dat hij niet weggaat in de winterstop. Die wil niet ergens banken en zo zijn basisplaats kwijtraken bij Iran. Bij Nec had hij ook gebleven met dat WK in het vooruitzicht, al kon hij van NEC naar Tottenham

   – Medewerking dat AZ geeft voor zijn geloof?? Are you freakin kidding me? We zijn hier in NL/Europa, niet in Noord-Korea! En het zegt meer over jou dat je dat kennelijk speciaal vindt ofzo..

   – AZ geeft medewerking voor het uitkomen voor zijn land? AZ heeft niets te zeggen over Ali Reza en Iran op FIFA-data.. Net als elke club trouwens dus dat is ook onzin

   Ik weet dat je het positief wil bekijken en jij hem hier wilt houden, maar met deze argumenten kom je niet ver denk ik. Hoop dat het laatste dan maar klopt, dat hij zich hier echt prettig voelt. Maar ja, zal hij het hier nou echt veel leuker dan in NIjmegen vinden bijv. Denk het niet hoor.

   Ik vind het trouwens een goede zaak om Ali te lozen in de zomer en dus hopen op een goed WK van hem, dan inmiddels bijna 25 en niet veel meer potentieel. Dik geld innen(18 miljoen+) want denk ook aan dat zakkenvullen van zaakwaarnemers en doorverkooppercentage dat je verliest aan Nec. Opvolger staat al klaar met Stengs. Weghorst hoop ik ook stiekem kwijt te raken aan Feyenoord als ze Jorgensen verliezen. Boadu kan het niet veel minder doen. Ze leveren ook nog eens zoveel geld op dat je goede versterkingen kan halen op posities die dramatisch worden ingevuld momenteel. Denk aan de CV positie. We kunnen ook een betere keeper krijgen als Bizot en misschien nog een echte 10.

   1. Bizot doet het prima. Ik zie liever ipv nieuwe keeper een nieuwe keeperstrainer.

    Alireza is een goede speler. Kan goed geld opleveren.

    Een extra CV zou niet verkeerd zijn.

    Mochten meer spelers vertrekken wat nieuws halen.

    Ik ben tevreden met huidige invulling van spelers.

   2. Dit zijn allemaal jouw waanideen, blijf ze lekker hebben. Het lijkt wel of jij een glazen bol thuis hebt. Andermans Oldfan mening repecteer jij niet hier, zie ik.

    1. Dank heer Vlaar voor uw mening. Deze meneer heeft behoefte aan om zich heen te schoppen, respectloos om te gaan met een ander zijn mening en alleen zijn mening telt. Dat zegt alles over deze meneer.

Comments are closed.