Website laten maken in Alkmaar? Kom naar 072DESIGN
Wedstrijden

AZ verliest wederom topduel van Feyenoord

AZ is er opnieuw niet in geslaagd een duel tegen een ploeg uit de traditionele top drie te winnen. Op bezoek bij Feyenoord gingen de Alkmaarders met 2-1 onderuit door treffers van Boëtius en Jørgensen, Weghorst scoorde tegen. Over gehele wedstrijd was die overwinning wellicht terecht, alleen mogen de gasten zich duidelijk beklagen over de arbitrage. Halverwege de eerste helft weigerde Higler de bal op de stip te leggen na een overduidelijke handsbal van Van der Heijden, terwijl hij in de tweede helft geen indirecte vrije trap in de zestien toekende aan AZ na hands van Jones op een terugspeelbal van Diks. 

De Alkmaarders begonnen niet goed in de Kuip. De thuisploeg schoot uit de startblokken en kreeg in de eerste vijf minuten al drie goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Boëtius, Jørgensen en Diks wisten de trekker op het beslissende moment echter niet over te halen. Na tien minuten werd ook Jones aan het werk gezet. Na een goede combinatie krulde Idrissi de bal richting de verre hoek, maar zag de Australische doelman redding brengen. De redding van de wedstrijd kwam echter op naam van Bizot. De  doelman onderstreepte zijn goede vorm door op fenomenale wijze van dichtbij Jørgensen van het scoren te houden.

Hands

Halverwege de tweede helft ging arbiter Higler gigantisch in de fout en benadeelde AZ daar mee. Een overduidelijke handsbal van Van der Heijden kan onmogelijk over het hoofd zijn gezien door de leidsman en zijn assistent, maar de bal ging desondanks niet op de stip. Een beslissing die na ruim een half uur extra werd gevoeld toen Boëtius de Rotterdammers op voorsprong schoot. Hatzidiakos ging bij deze treffer ook nog eens in de fout. De verdediger schoof de bal bij het uitverdedigen zo in de voeten van de tegenstander, waarna de linksbuiten de bal van twintig meter binnen wist schieten.

Ingreep

In de rust greep Van den Brom in en bracht Vlaar en Seuntjens binnen de lijnen ten koste Idrissi en Hatzidiakos. De gasten kregen na de hervatting meer grip op Feyenoord en wisten de Rotterdammers steeds verder terug te dringen. Veel kansen leverde dat, afgezien van een afstandspoging van Seuntjens, overigens niet op. Aan de andere kant was de thuisploeg met enkele uitvallen nog wel gevaarlijk en zou het een kwartier voor tijd de wedstrijd in het slot gooien. Berghuis gaf de pass, Vilhena stapte over de bal heen, waarna Jørgensen via de binnenkant van de paal raak schoot.

Moed der wanhoop

In de slotfase van de wedstrijd probeerde AZ nog wel een aansluitingstreffer te forceren, maar tot echt grote uitgespeelde kansen kwam het niet. Thomas Ouwejan testte Jones vlak voor tijd nog wel met een harde inzet in de korte hoek, waarbij de doelman als winnaar uit de strijd kwam. Even later was Van Overeem ook nog dichtbij een treffer, maar ook hij vond de goalie op zijn weg. In de absolute slotfase wist Weghorst nog wel tegen te scoren, al kwam zijn treffer te laat. Door de nederlaag loopt Ajax weer uit tot vijf punten en lijkt de strijd om plek twee, zeker gezien het resterende programma, een moeilijke te worden.

Karakteristieken

Doelpunten: 33′ Boëtius 1-0, 73′ Jørgensen 2-0, 90′ Weghorst 2-1

Gele kaarten: Toornstra, Van der Heijden (Feyenoord) Jahanbakhsh, Idrissi (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos (46′ Vlaar), Wuytens, Ouwejan; Midtsjø, Til (75′ Van Overeem), Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst (c), Idrissi (46′ Seuntjens)

Opstelling Feyenoord: Jones; Diks (90′ Nieuwkoop), Van Beek, Van der Heijden, Haps; El Ahmadi (c), Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jørgensen, Boëtius

Foto: Pro Shots | Hay Int Veen

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com