Wedstrijden

AZ verliest van Vitesse na foutenfestival

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft vanmiddag niet weten te profiteren van het eerdere puntenverlies van SC Heerenveen. Op bezoek bij Vitesse kregen de Alkmaarders twee onnodige treffers om de oren, en in beide gevallen viel doelman Rochet het een en ander te verwijten. De rest van het elftal oogde in de eerste helft ook apatisch, iets dat pas veranderde na de aansluitingstreffer van Kashia. AZ ging in de tweede helft opportunistischer spelen maar zag Luckassen, Garcia en Rienstra in kansrijke positie de bal naast werken. Een treffer zou er echter niet meer vallen waardoor de ploeg tegen de vierde nederlaag van het seizoen opliep.

In de eerste helft waren beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd en was het AZ dat de eerste grote mogelijkheid kreeg. Alireza Jahanbakhsh ontsnapte na vijf minuten aan de aandacht van zijn directe tegenstander en legde de bal panklaar voor de inlopende Rienstra, de aanvoerder zag zijn inzet echter op de lat uiteen spatten. Niet veel later kregen de Alkmaarders de rekening gepresenteerd. Lewis Baker, de man met misschien wel de beste trap in de eredivisie, mocht de bal op een meter of achttien van de goal aannemen en krulde de bal in de verre hoek. Zijn schot leek houdbaar, maar toch kreeg Rochet er onvoldoende een hand achter om het leer uit zijn doel te houden.

Frustratie

Na de treffer hielden beide ploegen elkaar redelijk in evenwicht en waren er niet veel grote kansen meer te noteren voor de beide doelen. AZ leek aangeslagen en opereerde wat fantasieloos. Voetballend wist de ploeg van Van den Brom zelden meer een gaatje te vinden in de vijandelijke defensie en dat resulteerde in de nodige frustratie. Vlak voor rust kreeg Wout Weghorst na een vermeende elleboogstoot een gele kaart gepresenteerd, waardoor de clubtopscorer volgende week geschorst zal zijn tegen PSV.

Van den Brom greep in de rust in en liet Seuntjens en Weghorst achter in de kleedkamer, Friday en Bel Hassani waren de vervangers. Waar het ongetwijfeld de bedoeling was om snel de gelijkmaker te produceren kregen de Alkmaarders direct na rust een dreun te verwerken toen Rochet opzichtig in de fout ging. De doelman dacht een diepe bal van Leerdam makkelijk te kunnen onderscheppen maar mistte de bal volledig. Nathan kreeg de bal zodoende op een presenteerblaadje aangeboden en schoot koeltjes binnen.

Aansluiting

De wedstrijd leek na die treffer gespeeld, zeker ook omdat AZ aanvallend onmachtig oogde. Toch kwamen de gasten na een uur terug in de wedstrijd. Een voorzet van de rechterkant werd goed ingekopt door Levi Garcia, die zijn inzet knap gekeerd zag worden door Eloy Room. In de rebound kopte Guram Kashia de bal echter alsnog in zijn eigen goal. Het geloof keerde door de treffer terug in de Alkmaarse ploeg en er werd weer overtuigender ten aanval getrokken. Levi Garcia en Derrick Luckassen kregen aardige mogelijkheden op de gelijkmaker, maar beide spelers zagen hun inzet naast de goal van Vitesse verdwijnen.

AZ ging opportunistischer spelen en zette de thuisclub sneller onder druk. Via Rienstra kregen de Alkmaarders wederom een grote mogelijkheid, alleen zou de middenvelder een puntgave voorzet van Bel Hassani in kansrijke positie naast glijden. In het vervolg vielen er weinig kansen meer te noteren voor de Alkmaarders en ook Vitesse weigerde te profiteren van de geboden ruimte. Het bleeft zodoende bij 2-1.

Karakteristieken

Doelpunten: 10′ Baker 1-0, 49′ Nathan 2-0, 63′ Kashia (e.d.) 2-1
Gele kaarten: Leerdam, Nathan, Zhang (Vitesse) Van Eijden, Weghorst, Haps (AZ)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Van Eijden, Wuytens, Haps; Seuntjens (46′ Bel Hassani), Luckassen, Rienstra (c); Jahanbakhsh, Weghorst (46′ Friday), Dos Santos (54′ Garcia)
Opstelling Vitesse: Room; Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk; Baker, Nathan (78′ Miazga), Nakamba; Rashica (70′ Zhang), Van Wolfswinkel, Tighadouini

Foto’s: Pro Shots | Ed van de Pol

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com