AZ verliest van FC Utrecht en finisht als zesde

Brian Wijker
Geschreven door Brian Wijker

AZ is er ook tijdens haar laatste reguliere thuiswedstrijd niet in geslaagd tot winst te komen. Nummer vier FC Utrecht kon ruim zeven ton ontvangen bij een nederlaag, maar versloeg de Alkmaarse formatie met 2-3. Hierdoor strandt AZ in de competitie als zesde.

Daarmee eindigt het toch al magere Eredivisie-seizoen van de ploeg van trainer John van den Brom in mineur. Dat het er zondag niet in zou zitten, werd na een half uur spelen al duidelijk. Aanvaller Richairo Zivkovic ontsnapte aan de AZ-verdediging en klopte doelman Tim Krul met een bekeken inzet. Toen Jonas Svensson niet veel later met rood naar de kant moest na een – volgens de scheidsrechter – doorgebroken speler te hebben neergehaald, leek het duel al beslist. Al was dat alleen al omdat de daaropvolgende vrije trap raak werd geschoten door Zakaria Labyad.

Vuurwerk

Na rust bleef AZ aandringen, wat resulteerde in de aansluitingstreffer. Mark van der Maarel passeerde zijn eigen doelman en voormalig AZ-target Robbin Ruiter. Twee minuten later herstelden de Domstedelingen de opgelopen schade, toen middenvelder Nacer Barazite de 1-3 binnenschoot. Krul viel bij vrijwel alle tegentreffers niets te verwijten.

Een van de spelers die bij AZ wél een voldoende scoorde, Alireza Jahanbakhsh, bracht de spanning toch weer een beetje terug. Hij kopte van dichtbij binnen. Kort daarvoor werd de Iraniër in kansrijke positie naar de grond getrokken, maar ditmaal vond de scheidsrechter geel volstaan. En zo zat het AZ dus ook niet bepaald mee.

Feestje

De wedstrijd tegen FC Utrecht stond in het teken van het 50-jarige jubileum van de Alkmaarders, dat afgelopen woensdag een feit werd. Maar ondanks de smakelijke gebakjes van hoofdsponsor AFAS, werd het zondag allesbehalve een feestje. Zo rolde het ‘Van den Brom, oprotten!’ geregeld van de tribune en heerste er een gelaten stemming in het stadion.

Een wit zakdoekje op de tribune, vermoedelijk aan het adres van de AZ-directie en trainer John van den Brom.

AZ – FC Utrecht 2-3 (0-2)

Scoreverloop: 32. Zivkovic 0-1, 35. Labyad 0-2, 51. Van der Maarel (e.d) 1-2, 53. Barazite 1-3. 68. Jahanbakhsh 2-3.

Rood: Svensson (AZ).

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Brian Wijker

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

15 Reacties

 • Een slappe hap dit AZ en zeker ook de hele club.
  Met een slappe voldane houding kun je geen goede prestaties verwachten.
  Commissarissen geef de directeur en Max Huiberts nog een jaar de kans om het tegendeel te bewijzen maar dit seizoen zit er al een paar weken op voor de passanten.
  Prettige vakantie en wijsheid gewenst…

 • Jammer dat de scheidsrechter heeft het verpest! duidelijk partijdig…

 • Analyse op de tribune: alleen haps heeft dit jaar vaste plek gehad, verder was niemand zeker van een vaste plek in het veld, wel enkele vaste basisspeler als luckassen en wuytens, jahanbaksh , maar steeds op andere plekken. Dan de vele wissels en tactische fouten dan is de conclusie allang duidelijk : nieuwe trainer

  De wedstrijd :

  Waar staat krul bij de tweede goal? Kijk maar even terug… zowat tegen de paal. Was dat een tip van Aart??

  Verder : 4 goeie kansen binnen het half uur, daar moet er 1 van binnen . Daarna achter de feiten tegen Utrecht B.

  Ik blijf achter AZ staan, maar echt , er moet een nieuwe trainer voor de groep.

 • Wat moet je hier nu nog over zeggen. !!
  Kunnen we de play-offs niet overslaan!!!.
  Dit gaat het echt niet meer worden
  Weer een opstelling uit de grabbelton.
  Tactisch zeer goed gewisseld.
  1 speler genaamd belamessie mag wat mij betreft direct de deur uit.
  Wat een kwal…..
  Uiteraard met degene die hem zonodig moest halen, genaamd l.ml.l vd brom..

 • Van Eijden zegt dat hij de play-offs wil winnen.
  Hahahaha!!
  De kortste mop die ik vandaag heb gehoord!

 • Mag hopen dat AZ in beroep gaat tegen die onterechte rode kaart van Svensson!

  Daarbij hoop ik dat het bestuur wakker is geworden en maatregelen neemt voor aankomend seizoen.

  *paar nieuwe aankopen. Beetje lastig te beoordelen welke positie want onder Brom lijkt iedereen uit vorm..

  *nieuwe hoofdcoach aanstellen. Mijn voorkeur Ron Jans( geen coach met verleden bij Ajax)

  *Contract verlengen Luckassen.

  *gesprek met keeperstrainer , is hij wel de geschikte man?

  *wie is de spitsentrainer bij AZ? Is het niet handig om een Danny Koevermans bijvoorbeeld aan te stellen voor die functie?

  • Ron jans, misschien pastoor of anders arveladze proberen, is ook direkt je vraag betreffende de spitsentrainer beantwoord..

   Als bizot ook faalt als keeper kunnen ze er toch echt niet meer onderuit dat het aan de spelers ligt. Dat moet de leiding onderhand toch al wel zien??

 • De enige die positief opviel was Garcia. Een aantal anderen bevestigden hun sollicitatie naar een andere club

 • Grappig, Utrecht wilde helemaal niet winnen maar AZ was zoooo slecht, Utrecht hoefde niet eens moeite te doen.. Hoop dat vd Brom snel vertrekt en hoop ook absoluut niet op Europees voetbal, dan ben je nu eind mei klaar en moet je begin juli weer beginnen met uitwedstrijden in oost-Kazachstan en wordt het weer zo’n seizoen met op alle fronten net niets.. Lekker op de competitie focussen!

 • Heel verdrietig dit AZ.. Hoeveel thuiswedstrijden in de competitie gewonnen? 4 of 5? Dieptepunt.
  Play offs: Jong AZ opstellen + aantal spelers 1e. Als voorbereiding op volgend seizoen.Martin Haar aanstellen als nieuwe trainer.
  Gewoon doen.

 • Met tien man spelen zat niet mee door slechte scheids, maar toen stonden we al met 1-0 achter…..dus of dat iets heeft uitgemaakt??
  Laat Boadu , Stengs en Til maar lekker meedoen in de play- offs.
  Die gaan we met dit uitgebluste stel in ieder geval niet winnen.
  Luckasssen, Haps, Van Overeem, Svensson en Alireza mogen wat mij betreft blijven, de rest mag naar een andere club uitzien. O ja, en neem Brom ook mee.

 • Vanavond de Feyenoorderspelers gehoord over het functioneren van hun trainer van Bronkhorst. Ze waren het er allemaal over eens dat vooral duidelijkheid en rust de basis van het succes is geweest. Da’s heel wat anders dan die tombola die Brom al lange tijd hanteert. Er is nagenoeg geen enkele speler die gaandeweg het seizoen beter is gaan spelen. Ik vind nog steeds dat in grote lijnen het materiaal wel aanwezig is maar dat dit wel gekneed en gevormd moet worden door een capabele technische staf. Dat het met de huidige staf niet is gelukt moge duidelijk zijn en hier moeten consequenties uit volgen. Niet nog zo’n seizoen!