Wedstrijden

AZ uitgeschakeld na blamage tegen NAC

NAC Breda heeft vanavond voor een bekerstunt gezorgd door AZ uit te schakelen. In Alkmaar werd het 1-3 voor de bezoekers. De ploeg van Hyballa, met oud-AZ’ers Haye, Olij en Schouten in de gelederen, kwam er het eerste half uur niet aan te pas, maar kende daarna een sterke fase en kwam op voorsprong. In de tweede helft werd die voorsprong verdubbeld door Schouten, waarna Idrissi de spanning terugbracht. Noblejas gooide de wedstrijd echter vlak voor tijd in het slot.

Het eerste half uur leek er weinig aan de hand voor de thuisploeg. De Alkmaarders waren beter en kregen via Boadu de eerste grote kans, de spits schoof de bal oog in oog met Olij echter naast. Nadat de doelman een antwoord had op een pegel van Ouwejan kreeg hij hulp van de paal bij een schot van Midtsjø. Hierna kreeg ook NAC via Schouten een niet te missen kans, maar de oud-AZ’er mikte in kansrijke positie naast.

Achterstand

Het bleek het startsein voor een aantal sterke minuten van de kant van de Bredanaars. AZ moest terug en kwam niet lang na die kans van Schouten op voorsprong. Verschueren  trok de bal voor, waarna El Allouchi via de benen van Svensson Bizot kansloos liet. De ploeg van Slot herpakte zich hierna wel iets en werd via Svensson en Idrissi zonder succes gevaarlijk.

Na de pauze was de eerste grote kans ook voor de bezoekers, maar zag Stokkers zijn inzet naast gaan. Hierna leek AZ zich te herstellen en kwam het met name via Svensson enkele keren gevaarlijk door. Net op het moment dat je dacht dat de gelijkmaker zou vallen sloeg NAC Breda toe. Robin Schouten ontsnapte aan de rechterkant en deed zijn ploeg met een raak schot in de verre hoek pijn.

Idrissi

De Alkmaarders moesten hierna alle zeilen bijzetten en kwamen via een prachtig schot van Idrissi alweer snel terug in de wedstrijd. De buitenspeler dribbelde naar binnen en krulde de bal in de kruising achter de kansloze Olij. Daar waar AZ de jacht op de gelijkmaker opende kreeg NAC Breda de grootste kans. Na een miscommunicatie tussen Wuytens en Bizot was het doel leeg en leek Noblejas de bal in het lege doel te liften. Jonas Svensson voorkwam echter met een ultieme redding op de doellijn een vroegtijdige beslissing.

Beslissing

AZ probeerde nog wel een gelijkmaker te forceren, maar mede door een offday van een handvol spelers kreeg men nauwelijks een uitgespeelde kans. Vijf minuten voor tijd zorgde Noblejas alsnog voor de beslissing door tussen drie man door te slalommen en de bal in de verre hoek te schuiven. De thuisploeg probeerde het hierna nog met de moed der wanhoop, maar kwam nooit serieus terug in de wedstrijd.

Karakteristieken

Doelpunten: 35′ El Allouchi 0-1, 60′ Schouten 0-2, 65′ Idrissi 1-2, 86′ Noblejas 1-3

Gele kaarten: Idrissi (AZ) Verschueren (NAC Breda)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson (82′ Aboukhlal), Clasie, Wuytens, Ouwejan (75′ Druijf); Midtsjø, De Wit (68′ Sugawara), Koopmeiners (c); Stengs, Boadu, Idrissi

Opstelling NAC Breda: Olij; Schouten, Van Hecke, Monsalve (58′ Roseler), Riera, Van Anholt; Verschueren, Haye (86′ Azzagari), Van der Gaag (61′ Noblejas), El Allouchi

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com