AZ heeft zojuist optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Ajax gister. Door een 0-2 overwinning op VVV Venlo klimt de ploeg van John van den Brom naar de tweede plaats op de ranglijst. Het verschil met koploper PSV is op dit moment vijf punten, al kan dat gat vergroot worden tot acht punten als PSV later vanmiddag weet te winnen van Sparta Rotterdam. De doelpunten in Limburg werden gemaakt door Ralph Seuntjens (eigen doelpunt) en Pantelis Hatzidiakos. 

De Alkmaarders hadden in de eerste helft een voetballend overwicht, al waren de kansen aan beide kanten ongeveer eerlijk verdeeld. De Limburgers kregen in de openingsfase zelfs de beste mogelijkheden. Met name Hunte had moeten scoren toen hij oog in oog verscheen met Bizot, de doelman kwam echter als winnaar uit de strijd. Aan de andere kant kreeg Thomas Ouwejan twee goede mogelijkheden, maar vond ik beide gevallen de doelman op zijn weg. De enige keer dat de bal wel achter doelman Van Crooy belandde keurde Nijhuis de treffer af vanwege een duwfout van Jahanbakhsh.

Beslissing

Na de pauze voerde AZ de druk op, al had het moeite om Van Crooy echt te testen. Steeds gingen de pogingen net naast of waren de voorzetten niet accuraat genoeg. Twintig minuten voor tijd kregen de bezoekers echter hulp van de thuisploeg. Ralph Seuntjens kopte een corner van Teun Koopmeiners achter zijn eigen doelman. De wedstrijd was hierdoor opengebroken en de Alkmaarders zouden tien minuten voor tijd de score verdubbelen door een beauty van Pantelis Hatzidiakos, dit keer op aangeven van Mats Seuntjens. De overwinning kwam hierna niet meer in gevaar.

Karakteristieken

Doelpunten: 73′ Seuntjens (eigen doelpunten) 0-1, 83′ Hatzidiakos 0-2

Gele kaarten: Wuytens (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Til, Midtsjø, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst, Seuntjens (83′ Dos Santos)

Opstelling VVV Venlo: Van Crooy; Rutten (79′ Opoku), Promes (c), Roseler, Janssen; Leemans, Seuntjens, Van Bruggen; Van Crooy, Thy (85′ Amenyido), Hunte (88′ Tissoudali)

Foto’s: Pro Shots | Toin Damen

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com