AZ heeft vanavond goede zaken gedaan door in eigen huis met 2-0 te winnen van FC Twente. De bezoekers uit Enschede bleken een taaie tegenstander, waardoor de Alkmaarders pas in de tweede helft het verschil konden maken. Jahanbakhsh schoot raak vanaf de stip, waarna Van Overeem de wedstrijd kort daarna besliste. Door de overwinning staan de manschappen van Van den Brom in ieder geval twee dagen op de tweede plek. 

De thuisploeg was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg. FC Twente was maar met een doel naar Alkmaar gekomen en dat was om de boel dicht te houden. Gertjan Verbeek speelde met liefst vijf man achterin en voormalig AZ’er Thomas Lam daar vlak voor. De ploeg van John van den Brom had moeite om een gat te vinden in de defensie van de Tukkers, al kreeg het wel enkele mogelijkheden. Wout Weghorst was tweemaal dichtbij een treffer maar vond beide keren Brondeel op zijn weg.

Voorsprong

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. AZ probeerde aan te vallen en Twente hield tegen. Na een uur spelen kreeg de thuisploeg de eerste grote kans na de pauze. Jahanbakhsh zette Weghorst met een goede steekbal alleen voor Brondeel, alleen schoot de blonde aanvaller de bal in het zijnet. Vijf minuten daarna kwam AZ echter alsnog op voorsprong. Alireza Jahanbakhsh was vanaf de penaltystip de doelpuntenmaker.

Beslissing

Die voorsprong was net wat de Alkmaarders nodig hadden. Door de goal moest FC Twente meer ruimte gaan weggeven en dat werd al snel afgestraft door de gastheren. Nog geen drie minuten na de openingstreffer was Jahanbakhsh ditmaal de aangever en Van Overeem met een droog schot de afmaker. AZ was op stoom en vastbesloten meer treffers te maken. Van Overeem was met een schot op de paal al snel dichtbij die derde treffer, alleen stuiterde de bal via het aluminium terug het veld in. Kort na zijn invalbeurt wachtte een inzet van Mats Seuntjens hetzelfde lot. Het zou het laatste wapenfeit van de wedstrijd zijn waardoor de Alkmaarders de vijfde competitiezege op een rij boekten.

Karakteristieken

Doelpunten: 65′ Jahanbakhsh strafschop 1-0, 69′ Van Overeem 2-0

Gele kaarten: Lam (FC Twente)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Til, Koopmeiners, Midtsjø; Jahanbakhsh, Weghorst (c), Van Overeem (87′ Seuntjens)

Opstelling FC Twente: Brondeel; Ter Avest (73′ Slagveer), Bijen, Hooiveld, Thesker (c) Cuevas; Lam, Jensen, Liendl (79′ Laukart); Boere, Assaidi (73′ Tighadouini)

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com