AZ in tweede helft langs NAC Breda

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft zojuist een verdiende 2-1 overwinning geboekt op NAC Breda. Na een sterke openingsfase volgde een vrij moeizame eerste helft. Na de pauze namen de Alkmaarders echter al snel afstand door treffers van Jeremy Helmer en Guus Til, beide op aangeven van Joris van Overeem. Marco Bizot keerde tien minuten voor tijd een strafschop van Ambrose, alleen was de doelman kansloos op de rebound van Korte. De overwinning kwam echter niet meer in gevaar. Door de zege staat de ploeg van John van den Brom na vier speelrondes op een zesde plaats met negen punten.

De Alkmaarders begonnen wel redelijk aan de wedstrijd. De thuisploeg combineerde prima en kwam tot een aantal kleine mogelijkheden. Met name de debuterende Jeremy Helmer behoorde in die fase tot de beste spelers aan Alkmaarse zijde. Na het sterke begin zakte het tempo, en daarmee ook de amusementswaarde, naar een veel minder niveau. De bezoekers uit Breda bleven eenvoudig overeind en kregen zelfs een paar kleine mogelijkheden. De grootste kans was echter voor AZ. Na goed voorbereidend werk van Helmer werkte Van Overeem de bal bij de eerste paal naast. Verder werd de onzekere doelman Birighitti eigenlijk nauwelijks serieus getest in het eerste bedrijf.

Afstand

Na de rust opende AZ sterk en nam het in korte tijd afstand van NAC Breda. Jeremy Helmer hielp zijn ploeg met een bekeken schuiver in de korte hoek over het dode punt heen. Enkele minuten later verdubbelde Guus Til middels een kopbal de voorsprong van de Alkmaarders. De middenvelder deed dit overigens na een fantastische assist met de buitenkant van de voet van Joris van Overeem. De wedstrijd was hiermee direct beslist en het was wachten op meer treffers. Jeremy Helmer kreeg na ruim uur spelen een riante mogelijkheid, alleen gleed de uitblinker de bal net naast de goal.

Debuut

Tien minuten voor tijd ging voormalig NAC Breda speler Mats Seuntjens naar de kant en maakte daarmee het debuut van Fredrik Midtsjø mogelijk. De Noorse middenvelder zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie en mocht dus direct zijn opwachting maken in het rood-witte tenue van zijn nieuwe werkgever. Niet veel later kwamen de bezoekers echter toch terug in de wedstrijd. Ron Vlaar beging in het strafschopgebied een overtreding, waarna de bal op de stip ging. Bizot keerde de inzet van Ambrose nog maar was nadien kansloos op de rebound van Korte.

Karakteristieken

Doelpunten: 55′ Helmer 1-0, 58′ Til 2-0, 82′ Korte 2-1

Gele kaart: Seuntjens (AZ) Angelino (NAC Breda)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (c), Wuytens, Ouwejan (68′ Wijndal); Van Overeem, Vejinovic, Til; Seuntjens (81′ Midtsjø), Weghorst, Helmer (76′ Garcia)

Opstelling NAC Breda: Birighitti; Horsfield (78′ Mets), Koch, Mari, Angelino; Verscheuren, Vloet, El Allouchi; Fernandes (73′ Korte), Ambrose, Garcia (63′ Agyepong)

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

17 Reacties

 • Goed debuut van Helmer en gelukkig weer drie punten. Top!

  Maar de conclusie kan nu wel getrokken worden dat Johnny zijn team niet klaar kan stomen tegen tegenstanders die op papier zwakker zijn.

  Exit johnny

 • Dat vakken moet vaker leeg blijven?, dan winnen we tenminste??????
  Inderdaad goede wedstrijd Helmer, kan Dos Santos nog een puntje aan zuigen.
  Garcia idem…..
  Lastig spelen tegen schijtploegen als NAC met weinig aanvallende intenties.
  Ze hadden ook net zo goed gelijk kunnen spelen.
  Wijndal ook goed ingevallen.
  De AZ jeugd heeft de toekomst, uiteraard samen met wat ervaring!

 • EXIT…EXIT…OPTYFEN …IK WORD GEK VAN DAT GELUL¡!!!!!!!!!!####!!!!!!!!!!

  Schendelaar

  Svensson. Hadsikidakos van Rijn Wijndal

  Midtsjo Til. Overmars

  Helmer. Druif. Dos Santos

 • Jammer dat het tot de tweede helft moest duren voordat de Bredase mossel gekraakt kon worden. Dat de oplossing op de vleugels liggen bij dergelijke ploegen die zich zo ingraven is duidelijk. Man in zo’n wedstrijd mis je Stengs en Jahanbakhsh.
  Wel heerlijk voor een Helmer dat mannetje kan voetballen. Zo manifesteren steeds meer jongens uit de eigen opleiding zich.

 • Lekkere pot voetbal voor het eigen thuispubliek en een mooi dat AZ zo de vruchten plukt van hun eigen jeugdopleiding!!!

 • Een ploeg als AZ dat een klasse beter is dan het armetierige NAC en het presteert om in de laatste 10 minuten te moeten billen knijpen is niet echt slim te noemen.
  Ik geef toe dat analyseren achteraf wel heel gemakkelijk is maar het blijven volharden door het volle midden te spelen maak je het voor je opponent wel heel gemakkelijk om dan met tegenstoten terug te counteren.
  Dat deze spelers niet inzien dat het een vruchteloze exercitie is door het midden en je natuurlijk de buitenkant moet gebruiken om ruimte te creëren is een kenmerk waarom Nederland zo is afgezakt in de wereld.
  Het ontbreekt deze spelers aan voetbal gochme!
  Zelf denken en je denken aanpassen naar de situatie lijkt te moeilijk voor deze jongens
  Dit is ook te trainen!