15-12-2019: Voetbal: AZ v Ajax: Alkmaar Eredivisie 2019-2020 L-R Teun Koopmeiners of AZ Alkmaar, Stijn Wuytens of AZ Alkmaar
Overig nieuws

‘AZ start procedure om landstitel op te eisen’

AZ is een procedure gestart om de huidige situatie, waarbij Ajax tot koploper werd uitgeroepen, terug te draaien. Dat meldt althans Quote. Het zakenblad zegt te beschikken over documenten waaruit blijkt dat de Alkmaarders zich bij de UEFA hebben gemeld om de beslissing van de KNVB terug te draaien.

De club is van mening dat het doelsaldo geen criterium zou moeten zijn om Ajax als winnaar van de competitie uit te roepen. AZ is van mening dat het doelsaldo geen objectieve maatstaf is, omdat het programma van de ene club zwaarder is (geweest) dan dat van de ander. Volgens de Alkmaarders zou het onderlinge resultaat een betere afspiegeling geven van de onderlinge krachtsverhoudingen. De technische leiding in de Kaasstad meent daarom recht te hebben op de virtuele titel en het beste Champions League ticket.

Frans besluit

AZ voelt zich in zijn oproep gesteund door de beslissing van de Franse voetbalbond. Deze besloot OSC Nice hoger te plaatsen op de eindrangschikking dan concurrent Reims. Beide ploegen hadden evenveel punten, maar Reims een beter doelsaldo. Het onderlinge resultaat was echter in het voordeel van OSC Nice.

KNVB

De UEFA heeft zich nog niet over de situatie uitgelaten en wacht de beslissing van de KNVB af. De nationale bond moet vandaag over de rangschikking van de clubs besluiten en deze indienen bij de Europese bond. Eerder liet men in Zeist al weten geen kampioen uit te roepen en Ajax het beste Champions League ticket te geven. Het lijkt vooralsnog niet voor de hand te liggen dat de KNVB dat standpunt gaat wijzigen.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant