Wedden op voetbal

Overig nieuws

AZ start met vijfde begroting aan nieuw eredivisie seizoen

AZ gaat dit seizoen met de vijfde begroting het seizoen in, dat is te lezen in een publicatie van VI. De Alkmaarders gaan proberen wederom een aanval te doen op de top drie, waarbij het vizier met name is gericht op Feyenoord.

AZ gaat dit seizoen met de vijfde begroting het seizoen in, dat is te lezen in een publicatie van VI. De Alkmaarders gaan proberen wederom een aanval te doen op de top drie, waarbij het vizier met name is gericht op Feyenoord. De Rotterdammers zijn de laatste jaren een realistisch target geweest voor de ploeg uit de Kaasstad. Tweemaal in de laatste vijf jaar lieten de Alkmaarders de Kuipbewoners achter zich. Bizar eigenlijk, aangezien Feyenoord ruim tweeënhalf keer zoveel te besteden heeft. Met 68 miljoen euro staan de Rotterdammers op de derde plaats. Ajax (110 miljoen) en PSV (78,5 miljoen) zijn de ploegen die het meeste te besteden hebben.

Nummer vier op de ranglijst is Vitesse. De Gelderlanders hebben met 26 miljoen iets meer te besteden dan AZ (25,5 miljoen), al presteert Hollywood aan de Rijn bijna structureel minder. Ook genereren de Arnhemmers minder transfergelden. De laatste vijf jaar wist Vitesse met de transfers van Milot Rashica (7 miljoen), Yuning Zhang (7,2 miljoen) en Davy Pröpper (4,5 miljoen) nog wel de nodige euros binnen te harken, al staat dat in schril contrast met wat AZ kreeg bijgeschreven na de verkoop van Vincent Janssen, Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst.

Subtop

FC Twente is kort achter AZ terug te vinden op plek zes. De promovendus verkeert zoals bekend echter in een financieel benarde positie en vormt derhalve in financieel opzicht, ondanks een begroting van 23 miljoen, geen enkele bedreiging voor de ploeg van Arne Slot. FC Utrecht lijkt wel een serieuze uitdager te worden. De Domstedelingen hebben met 20 miljoen de zevende begroting en hebben daarmee de laatste jaren een inhaalslag gemaakt. In Utrecht is men daardoor minder afhankelijk van de financiële injecties van Frans van Suemeren. Bovendien kon John van den Brom zijn selectie onder andere te versterken met Justin Hoogma, Adrian Dalmau, Adam Maher en Vaclav Cerny.

In het vervolg van de lijst vinden we FC Groningen (19 miljoen) en SC Heerenveen (18 miljoen). Die clubs waren tot voor kort geduchte concurrenten en vaste klanten in de subtop. Beide ploegen zijn de laatste jaren echter al blij als ze uberhaupt de play-offs al halen, waarbij met name Heerenveen ver is teruggevallen. Van het eens zo sterke Friese bolwerk is niet veel meer over en de miljoenen die Riemer van der Velde incasseerde met grote transfers zijn verdampt. Hetzelfde geldt in mindere mate voor FC Groningen.

14-07-2018: Voetbal: AZ v SK Lokeren: Goes
(L-R) Tijjani Reijnders (AZ), Owen Wijndal (AZ), Myron Boadu (AZ)
Voorbereiding seizoen 2018/2019

Stabiliteit

Al met al heeft AZ de zaken meer dan goed voor elkaar. De Alkmaarders zijn er na de periode van Dirk Scheringa door solide beleid in geslaagd zich te blijven mengen in de strijd om plek drie. Men heeft dat gedaan zonder externe geldschieter of Champions League inkomsten en met de jeugd als levensader van de club. Want buiten de financiële klappers die de club heeft gemaakt met Vincent Janssen, Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh, wist Max Huiberts ook Derrick Luckassen en Ridgeciano Haps voor miljoenen te verkopen. Guus Til zal waarschijnlijk op zeer korte termijn naar Rusland verkassen, terwijl de beleidsmakers toekomstige goudmijntjes als Boadu, Wijndal, Koopmeiners, Ouwejan en Stengs al voor langere tijd hebben weten te binden.

Toekomst

Het verdiende geld wordt verstandig geinvesteerd in projecten voor de lange termijn. Zo kochten de Alkmaarders het stadion terug, wat jaarlijks flink aan uitgaven scheelt. Ook is de lening op het hypermoderne jeugdcomplex versneld afgelost. Alles om de liquiditeit van AZ op de lange termijn te waarborgen. Men heeft immers in Heerenveen, Groningen en Enschede kunnen zien hoe makkelijk de miljoenen kunnen verdampen als men geld over de balk smijt of gaat speculeren. De zon schijnt dus in Alkmaar, en dat is met name te danken aan de weg die de club is ingeslagen de laatste jaren.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com