Wedstrijden

AZ speelt in de slotseconden gelijk tegen Sparta Rotterdam

Een wederom niet heel goed AZ heeft vanavond gelijkgespeeld tegen Sparta Rotterdam. De Rotterdammers kwamen in blessuretijd langszij nadat Vangelis Pavlidis de 0-1 had gemaakt.

Initiatief en meeste kansen voor AZ

AZ nam zoals verwacht het initiatief in Rotterdam in de eerste helft, maar het had zoals wel vaker wel moeite met het creëren van kansen. De Alkmaarders kregen in het eerste half uur maar één echte kans, een schot van Fredrik Midtsjø ging over via de vuisten van Sparta-doelman Okoye. Sparta stelde daar schoten van Namli en Thy tegenover.

Zakaria Aboukhlal baalt van een gemiste kans

Zakaria Aboukhlal was heel dichtbij de 0-1 na een perfecte voorzet van Owen Wijndal

Tegen het einde van de eerste helft werd AZ een paar keer zeer gevaarlijk. Tijjani Reijnders en Vangelis Pavlidis kwamen vlak achter elkaar dichtbij, maar zij kregen twee keer te maken met de ooit door AZ begeerde doelman Okoye. Even later faalde Zakaria Aboukhlal na een zeer snelle AZ-aanval, hij kreeg de bal op een presenteerblaadje van Owen Wijndal, maar raakte de bal niet goed met links. Ook Pavlidis kreeg nog een dot van een kans, maar hij krulde de bal net voorlangs.

Pavlidis met nummer 13

Vangelis Pavlidis en Zakaria Aboukhlal

De man van de assist is blij voor de doelpuntenmaker

In het begin van de tweede helft kreeg AZ wat het nodig had, Pavlidis schoof de bal rustig in de verre hoek na een goede onderschepping en assist van Aboukhlal (0-1). Daarna was het weer een tijdje wachten op een kans, die uiteindelijk na een kwartier in de tweede helft zou komen via Reijnders die in de korte hoek Okoye weer eens op zijn pad vond.

Sparta Rotterdam in extremis gelijk

Sparta was lang kansloos in de tweede helft, maar zou in de 70e minuut via Thy weer erg dichtbij komen. De spits tikte van dichtbij goed in, maar vond Peter Vindahl met een uitstekende redding op zijn weg. Diezelfde Vindahl stond in de 77e minuut ook weer goed op te letten toen hij wist te redden op een kopbal van Tom Beugelsdijk. In de bal die daarop volgde wist doelpuntenmaker Pavlidis de bal na een schot nog over te koppen. Uit de corner daarna kreeg Sparta misschien wel de grootste kans van de avond, Mijnans schoot de bal van twee meter van het doel over.

Dat Sparta nog gelijk zou maken lag in de lijn der verwachting (niet de eerste keer), maar dat het in de laatste minuten van de blessuretijd gebeurde is wel weer extra zuur. De Rotterdammers kregen een onterechte vrije trap, maar om dat als slappe smoes voor de gelijkmaker te gebruiken moeten we niet willen.

Dat AZ door het gelijke spel ook nog vergeet te profiteren van het gelijke spel van FC Twente past wel in het huidige seizoen dat uitgaat als de welbekende nachtkaars.

Karakteristieken

Opstelling Sparta Rotterdam: Maduka Okoye; Dirk Abels, Bart Vriends, Adil Auassar (71. Tom Beugelsdijk), Aaron Meijers (84. Laurent Jans); Joeri de Kamps (76. Jeremy van Mullem), Sven Mijnans, Arno Verschueren; Vito van Crooij, Lennart Thy, Younes Namli (71. Adrián Dalmau).

Opstelling AZ: Peter Vindahl; Yukinari Sugawara, Sam Beukema, Bruno Martin Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Tijjani Reijnders, Jordy Clasie (87. Aslak Witry); Zakaria Aboukhlal (80. Håkon Evjen), Vangelis Pavlidis (80. Kamal Sowah), Jesper Karlsson (87. Pantelis Hatzidiakos).

Scoreverloop: 48. Pavlidis 0-1, 90+4. Van Crooij 1-1.
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf