Jesper Karlsson benut penalty tegen SParta
Wedstrijden

AZ – Sparta in de media: Terug in de subtop

Het is weer maandag en dus weer tijd om de krantjes nieuwssites af te struinen voor wat reflectie op de wedstrijd van gister (waar AZ met 3-1 van Sparta won). Hoewel we de afgelopen tijd vaak dit rondje langs de pers erbij konden pakken om heerlijk in onze ergernis gelijk gestemd te worden. Is dat gelukkig net als afgelopen donderdag niet nodig. Deze week gaat het vooral om; Jesper Karlsson, nieuw contract Wijndal en functioneringsgesprek Jansen

Een goocheme Killer

Het was gister de dag van Jesper Karlsson, met 2 doelpunten 1 assist en een op de lange teen afgekeurde goal nam hij AZ op sleeptouw. De Telegraaf kopt zelfs “Een goocheme killer” en het AD trekt pijnlijke conclusies voor Sparta na de show van Karlsson: “Genieten is het op zo’n waterkoude middag vooral van de lepe Karlsson, de onbetwiste uitblinker met twee goals, een assist en een vanwege buitenspel afgekeurde treffer. Pijnlijk voor Sparta is het wel dat de Zweed kan floreren zonder dat AZ ogenschijnlijk voluit hoeft te gaan om de zege binnen te halen.”

Hongerig bij schietkansen

In gesprek met De Telegraaf vertelt de aanvaller over zijn geheimen bij penalty’s en volley’s: “Het geheim van een penalty? Gewoon kalm blijven” en vervolgt hij: “Ik kan ze best goed nemen, maar ik zou daar nog meer op kunnen trainen. Ik nam ze bij Elfsborg ook en I liked that.” Over de volley zegt hij: “een kwestie van oefening baart kunst in plaats van talent. Als kind heb ik elke dag staan schieten. Urenlang.” En dat doet hij nog steeds “Na iedere training schiet ik nog een paar ballen, het houdt nooit op. Anders word je niet beter. Het is mijn specialiteit als ik een scoringskans krijg word ik hongerig”

Door zijn goede spel is hij KPN Man of the match en staat hij in meerdere elftallen van de week. Zo staat hij in het elftal van; Voetbal international, Het AD, Voetbalprimeur en die van Voetbalflitsen.

Terug in de subtop

Alle media beginnen deze maandag met de conclusie dat AZ deze week de eerste stappen in de richting van een comeback gezet heeft. Dat ziet Owen Wijndal in gesprek met Trouw ook: “We hebben de opgaande lijn weer ingezet” En vervolgt hij: “We kunnen weer naar boven kijken. Dat is alles wat telt op dit moment. We hebben een wisselvallige start gehad, net als vorig seizoen, maar nu zaten in die reeks ook nederlagen die onverwachts kwamen. Gelukkig hebben we ons herpakt. We kunnen tegenstanders zoals Sparta vandaag weer onze wil opleggen, het vertrouwen in eigen kunnen groeit met de week. In die zin wordt de ontmoeting van komende zondag tegen Ajax een mooi meetmoment voor ons. Dan weten we echt waar we staan.”

Fredrik Midtsjø is ook in gesprek met het NHD optimistisch over het verloop van de rest van het seizoen: “We hebben nog steeds goede spelers, maar het heeft tijd nodig. Voor mijn gevoel komt het eraan. Ik vind dat we nog steeds bij de eerste vier kunnen eindigen, maar goed, we hebben nog genoeg om aan te werken. We moeten bijvoorbeeld dominanter worden in wedstrijden.”

Pascal Jansen geeft in gesprek met De Telegraaf aan dat het lek nog niet boven is: “Volgens mij kunnen we dat het beste samenvatten door te zeggen dat we nog steeds op zoek zijn naar een stukje stabiliteit.” In datzelfde interview reageert de oefenmeester op de geruchten dat er mogelijk over zijn positie gesproken wordt: “Nee, niet dat ik weet. In ieder geval niet met mij.” Maar dat er gesprekken zijn geeft hij wel toe. “Wat we wel doen en dat is al jarenlang het geval bij AZ, is dat de hoofdtrainer iedere drie à vier weken ’zit’ met de directie. Dat is niet meer dan normaal. Dat was vorig jaar toen ik het overnam precies hetzelfde en zo ging het ook met mijn voorgangers”

Nieuw contract Owen Wijndal?

Owen Wijndal is de laatst overgeblevene van een generatie toptalenten. In gesprek met Trouw gaat hij zelf iets dieper op de situatie in. “Maar waar generatiegenoten als Stengs, Boadu en Koopmeiners elders wél onderdak vonden, bleef Wijndal plakken in Alkmaar: “En niet tegen m’n zin, hoor, laat dat duidelijk zijn. Ik vond en vind het prachtig voor m’n vrienden, heb nog bijna dagelijks contact met Calvin, Myron en Teun, maar ik ben er ook trots op dat ik nu als 22-jarige aanvoerder ben van AZ, dat is toch ook mooi?”

En later in het interview geeft hij aan dat hij in gesprek is over een mogelijk nieuw contract: “We zijn in conclaaf over een vernieuwd contract, dat zijn goeie gesprekken. Want nogmaals, ik hoef niet weg bij deze club. Alleen voor een superaanbieding laat ik AZ achter me. Dat verdient deze club en dat verdien ik.”

Thimo Spee
Sinds kleins af aan al bezig met onze club uit Alkmaar Zaanstreek. Na een paar jaar een seizoenkaart gehad te hebben en meer bezig te zijn met de tribune als het spel, is het nu vooral met een kritische en analytische blik ernaar te kijken. Door mijn studie journalistiek te Utrecht kan ik dat nu ook in de praktijk brengen.

Comments are closed.

Ook interessant