AZ in de play-offs: geen succesverhaal

Brian Wijker
Geschreven door Brian Wijker

Vanavond (woensdag) begint AZ voor de vierde keer in de 21e eeuw aan het fenomeen dat de play-offs heet. FC Groningen is in de eigen Euroborg de tegenstander, een ploeg waar de Alkmaarders in dit systeem geen warme herinneringen aan koesteren. Want hoe verliepen eerdere deelnames van AZ aan de play-offs ook alweer?

2005/2006: play-offs voorrondes Champions League

Uitgeschakeld door FC Groningen

Als nummer twee van de competitie neemt AZ het in het seizoen 2005/06 op tegen FC Groningen, dat op de vijfde plaats wist te eindigen. Kort achter Ajax, dat aantrad tegen Feyenoord. AZ, dat seizoen voor het eerst onder leiding van trainer Louis van Gaal, verliest in de Euroborg het eerste duel uit het tweeluik met 3-1. Kew Jaliens maakt de Alkmaarse treffer. AZ verschaft zich een slechte uitgangspositie, want de ploeg moet de Groningers in de eigen Alkmaarderhout met minimaal 2-0 opzij zetten. Dit lijkt te lukken als Danny Koevermans en Shota Arveladze (foto) scoren, maar een tegentreffer van Danny Buijs dompelt De Hout alsnog in rouw.

Oud-voorzitter Dirk Scheringa kijkt treurend om zich heen, nadat AZ op de valreep is uitgeschakeld door FC Groningen.

Het uitvak met meegereisde FC Groningen-fans viert feest. Hun ploeg gaat naar de finale van de play-offs, waarin uiteindelijk zou worden verloren van Ajax.

Het seizoen zit erop voor de AZ-spelers. Ondanks een tweede plaats in de competitie, wachten de voorrondes van de UEFA Cup.

Uitslagen:

Halve finales:

FC Groningen – AZ 3-1 (0-0)

55. Cornelisse 1-0, 84. Fledderus 2-0, 89. Van der Linden 3-0, 90. Jaliens 3-1.

AZ – FC Groningen 2-1 (1-0)

42. Koevermans 1-0, 56. Arveladze 2-0, 61. Buijs 2-1.


2006/2007: play-offs voorrondes Champions League

Uitgeschakeld door Ajax

Het leek allemaal niet nóg verschrikkelijker te kunnen. AZ had net de landstitel weggegeven bij Excelsior en ook de bekerfinale ging verloren, toen Ajax op gelukkige wijze na strafschoppen won. Een Champions League-ticket kon de wonden nog ietwat doen helen. In de halve finales van de play-offs blijkt AZ te sterk voor nummer vier FC Twente. In Enschede eindigt het dankzij een treffer van Simon Cziommer in 1-1, de zondag erop wordt het in Alkmaar 2-0 door treffers van Tim de Cler en Jeremain Lens.

In de finale wacht Ajax, waar Henk ten Cate de scepter zwaait. In Alkmaar wordt het een knotsgekke wedstrijd. AZ opent al vroeg de score via Cziommer, maar ziet de Amsterdammers door een treffer van Wesley Sneijder langszij komen. In blessuretijd staat het DSB Stadion alsnog op zijn kop, als Arveladze Ajax-keeper Maarten Stekelenburg voorbij slalomt en de 2-1 tegen de touwen schuift. De return in Amsterdam is er een om snel te vergeten. AZ verliest met 3-0 en blijft weer met lege handen achter.

Arveladze rent weg na de winnende te hebben gemaakt in het thuisduel tegen Ajax.

AZ viert de 2-1 zege op Ajax. De return in Amsterdam zou met 3-0 worden verloren.

De matchwinner staat de pers te woord.

Uitslagen:

Halve finales:

FC Twente – AZ 1-1 (0-1)

13. Cziommer 0-1, 48. Kennedy 1-1.

AZ – FC Twente 2-0 (0-0)

71. De Cler 1-0, 89. Lens 2-0.

Finale:

AZ – Ajax 2-1 (1-1)

2. Cziommer 1-0, 13. Sneijder 1-1, 90. Arveladze 2-1.

Ajax – AZ 3-0 (0-0)

55. Heitinga 1-0, 58. Donk/e.d. 2-0, 90. Gabri 3-0.


2013/14: play-offs voorrondes Europa League

Uitgeschakeld door FC Groningen

Onder leiding van kersvers bondscoach Dick Advocaat werkt AZ in 2013/14 de langste voetbaljaargang uit haar clubgeschiedenis af. In Groningen spelen de Alkmaarders hun 58e wedstrijd van het seizoen. Er wordt, net als in 2006 verloren van FC Groningen. Een grove misser van doelman Esteban Alvarado zorgt ervoor dat de thuisploeg al vroeg de leiding neemt tegen de uitgeputte nummer acht van de Eredivisie. Het wordt uiteindelijk 3-0. Omdat het eerder die week in Alkmaar 0-0 bleef, gaat FC Groningen met het Europese ticket aan de haal. AZ wist in de halve finales nog wel af te rekenen met SC Heerenveen. In Alkmaar werd het 3-0, in Friesland verloren de Noord-Hollanders met 2-1.

AZ en FC Groningen begroeten elkaar in Alkmaar. Er zou niet worden gescoord.

De AZ-spelers bedanken het publiek na het gelijkspel (0-0) tegen FC Groningen.

Uitslagen:

Halve finales:

AZ – SC Heerenveen 3-0 (3-0)

26. Ortiz 1-0, 37. Gudelj 2-0, 39. Berghuis 3-0.

SC Heerenveen – AZ 1-0 (0-0)

47. Slagveer 1-0.

Finale:

AZ – FC Groningen 0-0 (0-0)

FC Groningen – AZ 3-0 (2-0)

24. Chery 1-0, 33. Hateboer 2-0, 61. Chery 3-0.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Brian Wijker

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

3 Reacties

  • Er loopt bij AZ niemand die het team over een dood punt kan helpen.
    Het is allemaal van het zelfde en wanneer het niet loopt is het gezapig of energieloos futloos loom.

  • 3-0 Cmon AZ ik wil de thuiswedstrijd tegen Groningen comfortabel op mn stoel zitten en niet met dichtgeknepen billen.

    Plezier in het veld voor elkaar willen knokken dat wil ik vanavond zien!

  • We zetten de trend vanavond en zaterdag gewoon door. Weg met dit seizoen. Je moet voortschrijdend inzicht nooit verstoren. Btw. In de EL hebben we, met deze staf, helemaal niets te zoeken. Zo werkelijk een blamage zijn. Als je nl. zelf maar een enkele thuiswedstrijd weet te winnen dit seizoen, via strafschoppen van een Jupiler league club de finale moet halen en, net aan, van een paar Ierse amateurs ( waar de doelman gewoon kapper is bv.) in de EL blijft, dan moet je je ogen uit je kop schamen dat je dit laat gebeuren.

    Dus….graag de trend, zoals hierboven geschetst, voortzetten a.u.b.