Wedstrijden

AZ pakt volle buit in Deventer: 1-3

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft vanavond met een 1-3 zege de competitie hervat. In Deventer waren de Alkmaarders in de eerste helft de betere ploeg en kreeg het ook enkele mogelijkheden, al werd er niet gescoord. Na de rust leek er aanvankelijk weinig leven in de brouwerij, totdat Weghorst de score wist te openen. Nadat Wuytens de gelijkmaker  voorkwam beslistte Jahanbakhsh met een voortreffelijk schot de wedstrijd. Antonia en Jahanbakhsh wisten in de slotfase nog een stafschop te benutten waardoor het uiteindelijk 1-3 werd.

Op een koude Adelaarshorst was AZ in de eerste helft de betere ploeg. Ondanks het moeilijk bespeelbare veld waren de beste kansen voor de Alkmaarders. Ben Rienstra kreeg de grootste kans om de score te openen. De middenvelder schoot in kansrijke positie echter over. Verder kregen Tankovic en Mühren ook nog wat kansjes, maar zonder succes. De ploeg van Van den Brom had wel recht op een strafschop toen een verdediger van de Deventenaren de bal duidelijk met de hand beroerde. Makkelie wilde echter van niks weten en negeerde de Alkmaarse claims.

De tweede helft begon moeizaam van beide kanten. Zowel Go Ahead als AZ hadden moeite om tot kansen te komen. Na een uur had Van den Brom genoeg gezien en greep hij in door Mühren en Tankovic naar de kant te halen en Bel Hassani en Dos Santos binnen de lijnen te brengen. Een kleine tien minuten later kwam AZ zowaar op voorsprong. Na een lange bal bezorgde Jahanbakhsh de bal bij Weghorst, waarna laatstgenoemde de bal in de korte hoek binnen schoot. In het vervolg kabbelde de wedstrijd voort totdat Go Ahaed bijna gelijk kwam. Stijn Wuytens voorkwam echter een doelpunt door de bal van de lijn te halen na een inzet van Maatsen.

Beslissing

Waar de thuisploeg een grote kans miste waren de gasten dodelijk. Alireza Jahanbakhsh kreeg de bal op een meter of veertig aangespeeld, waarna de vleugelspeler na een dribbel de bal prachtig binnen wist te schieten. De wedstrijd leek hierdoor beslist, ware het niet dat Johansson met een domme actie een strafschop veroorzaakte. Rochet had de bal al in zijn bezit, waarna de Zweedse back zijn tegenstander een gooi gaf. Makkelie wees naar de stip en Antonia schoot resoluut raak. Gelukkig kreeg AZ in de blessuretijd ook een strafschop na een overtreding op Dos Santos. Jahanbakhs benutte de penalty, waardoor er relatief eenvoudig drie punten bij kunnen worden geschreven.

Karakteristieken

Doelpunten: 69′ Weghorst 0-1, 86′ Jahanbakhsh 0-2, 89′ Antonia 1-2, 90′ Jahanbakhs 1-3 (strafschop)

Gele kaarten: Weghorst, Jahanbakhsh, Bel Hassani (AZ) Achenteh (Go Ahead Eagles)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Luckassen, Wuytens, Haps; Seuntjens, Mühren (62′ Bel Hassani), Rienstra (c); Jahanbakhsh, Weghorst (87′ Friday), Tankovic (62′ Dos Santos)

Opstelling Go Ahead Eagles: Zwarthoed; Locigno, Fischer, Schenk, Achenteh; Chirivella, Ritzmaier (76′ Crowley), Duits; Antonia, De Kogel (65′ Maatsen), Manu (80′ Wolters)

Foto’s: Pro Shots | Ed van de Pol

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com