Europees Voetbal

AZ overwintert in Conference League na punt in Jablonec

AZ heeft zich verzekerd van een plek bij de laatste zestien van de Conference League. De Alkmaarders speelden door een treffer van Hakon Evjen met 1-1 gelijk bij FC Jablonec en verzekerden zich daarmee van plek één in groep D. Hiermee slaat de ploeg van Jansen de tussenronde over en stromen ze na de winter in in de 1/8 finales. 

De Alkmaarders kregen vroeg in de wedstrijd wederom een tik te verwerken in de vorm van een vroege achterstand. Krob slingerde een vrije trap van de zijkant het strafschopgebied in, waarna Kratochvil de bal richting doel kopte. De hoge bal leek houdbaar, maar was Vindahl toch te machtig.

Evjen

AZ moest deze tegenslag even verwerken en had moeite om in de wedstrijd te komen. De ploeg van Jansen wist weinig kansen te creëren en wist pas in de slotfase de druk op te voeren. Het resulteerde direct in een belangrijke treffer van Hakon Evjen, die uit de draai raak schoot.

Charge

In het tweede bedrijf ging het spel op en neer, zonder dat er bijzonder veel kansen waren voor beide doelen. Een kwartier na rust leek de thuisploeg tot een tiental gereduceerd te worden na een charge van Zeleny op de achillespees van Evjen. De verdediger liet zelf al blijken zwaar over de schreef te zijn gegaan, maar de scheidsrechter besloot slechts geel te trekken.

Kort na de aanslag moest Evjen de strijd staken en kwam Reijnders in het veld. AZ hield in het restant van de tweede helft eenvoudig stand en trok de 1-1 relatief eenvoudig over de streep, al was het spel allerminst overtuigend.

Karakteristieken

Doelpunten: 7′ Kratochvil 1-0, 44′ Evjen 1-1

Gele kaarten: Hanus, Surzyn, Zeleny, Krob (FK Jablonec) De Wit, Clasie, Witry, Martins Indi (AZ)

Opstelling AZ: Vindahl; Witry (78′ Sugawara), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø (90′ Aboukhlal), De Wit, Clasie; Evjen, Pavlidis 78′ Gudmundsson), Karlsson

Opstelling FK Jablonec: Hanus; Holik, Surzyn, Zeleny, Krob; Plestil (16′ Malinsky), Houska (74′ Dolezal), Povazanec, Kratochvil (82′ Hubschman), Pilar; Cvancara

Foto: Soccrates

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Ook interessant