AZ overtuigend langs Heracles

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft vanavond met 1-2 weten te winnen op bezoek bij Heracles Almelo. Oud-Heraclied Wout Weghorst, Alireza Jahanbakhsh en Bradley Kuwas waren de doelpuntenmakers. Na een sterke openingsfase, en legio mogelijkheden, wist de ploeg van Van den Brom uiteindelijk niet tot scoren te komen in de eerste helft. Vroeg in de tweede helft was het wel raak toen Wout Weghorst de gasten op voorsprong schoot. In de slotfase verdubbelde Alireza Jahanbakhsh met zijn linker de voorsprong. Diep in blessuretijd scoorde Kuwas de eretreffer voor Heracles.

De bezoekers waren in de openingsfase heer en meester. Al na 25 seconden hadden de Alkmaarders op voorsprong kunnen komen maar Weghorst vond Castro op zijn weg. De doelman van de Almeloërs was in het eerste bedrijf wel vaker een sta in de weg voor de gedreven ploeg van Van den Brom. De grootste kans voor rust was na tien minuten spelen voor Dos Santos. De rappe buitenspeler kwam na een versnelling oog in oog te staan met Castro maar schoot naast het doel. Na een minuut of twintig kreeg Heracles meer controle over de wedstrijd en wist de ploeg het aantal kansen voor de gasten te beperken, waardoor met rust de brilstand op het bord stond.

Weghorst

De tweede helft begon een stuk rustiger dan de eerste helft, al kwam AZ nu wel vroeg op voorsprong. Na een uitbraak via links kwam de bal via Van Overeem voor de voeten van Weghorst. De spits twijfelde niet en schoot de bal uit de draai resoluut raak. Niet lang daarna leken de Alkmaarders op 0-2 te komen nadat een vier tegen twee situatie aanvankelijk goed werd uitgespeeld. Via Luckassen en Jahanabakhsh kwam de bal voor de voeten van Joris van Overeem. De middenvelder schoot de bal alleen voor Castro echter op onbegrijpelijke wijze naast.

Beslissing

In het vervolg van het tweede bedrijf behield AZ de controle maar kreeg het niet veel uitgespeelde mogelijkheden meer. Juist op het moment dat Heracles meer op de aanval wilde gaan spelen sloegen de gasten toe. Alireza Jahabakhsh kreeg de bal op rechts, kapte naar binnen en schoot de bal met zijn linker in de verre hoek. In de slotminuut raakte Dos Santos nog de paal, waarna Kuwas op prachtige wijze de 1-2 scoorde. De zege kwam echter niet meer in gevaar. Door de overwinning van vanavond lijkt AZ defenitief zeker van deelname aan de play-offs en speelt het zich langzaam aan in vorm voor de bekerfinale.

Karakteristieken

Doelpunten: 53′ Weghorst 0-1, 83′ Jahanbakhsh 0-2, 90′ Kuwas 1-2

Gele kaarten: Jahanbakhsh, Van Overeem, Haps, Luckassen (AZ) Bruns, Peterson, Breukers (Heracles Almelo)

Opstelling AZ: Krul; Svensson (68′ Johansson), Van Eijden, Vlaar (c), Haps; Luckassen, Van Overeem (83′ Rienstra), Wuytens; Jahanbakhsh (86′ Bel Hassani), Weghorst, Dos Santos

Opstelling Heracles Almelo: Castro; Breukers, Te Wierik, Hoogma, Gosens; Bruns (c), Pelupessy, Niemeijer (61′ Darri); Kuwas, Armenteros, Peterson

Foto’s: Pro Shots | Ed van de Pol

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

27 Reacties

 • Wel beter gespeeld dan afgelopen weken. Nog wel veel onrust en haast. Maar hoop doet leven.

 • Prima overwinning, alleen de kansen moeten echt beter benut worden! Heracles over de hele wedstrijd 1 schot op doel (vrijetrap) gelijk een doelpunt.. was houdbaar voor Krul!

 • Eindelijk weer een goed AZ gezien. Alleen wel kansen afmaken had 1-5 kunnen zijn. Laatste 4 potten ook dit spel svp

 • En daarom ben ik een azijnzeiker; we hebben nu kunnen zien dat er veel kwaliteit is. De vraag is waarom wij dit maar 1x in de tien wedstrijden mogen aanschouwen.

  Eindelijk strijd, beleving en snelheid gezien. Top.

  • Ben ik volkomen met je eens. Toch vind ik vandaag AZ nog niet een geoliede machine je ziet ook vandaag weer ondanks het betere spel te vaak simpele dingen mis gaan.

   Maar ben blij dat AZ vandaag weer wat vertrouwen heeft getankt!

 • Goed gespeeld.
  Mag eindelijk eens gezegd worden. .
  Hoop alleen niet dat dit weer voor 1 keer is.
  Dat je de kansen vandaag niet in doelpunten kon uitdrukken is het vervolg van langdurig slecht spel.
  Bied wel perspectief voor de beker.
  Ga nu niet gelijk de polonaise lopen,maar vanavond was het een eindelijk goed AZ………

 • Met een klein beetje meer inzet kan je dus ook met een team dat voor het grootste deel kwaliteit mist ook een overwinning behalen.

 • Met 10 AZ ers (Dabney weer zeer matig) tegen 12 van Heracles (Kuipers was weer lekker aan het fluiten, wat een drol is die vent) gewonnen. Hoop dat dit een boost geeft en dat de ogen van het bestuur nu open gaan en van der Brom een stadionverbod krijgt.

 • 1 zwaluw maakt nog geen zomer maar gelukkig dit keer wel strijd en beleving gezien. De kwaliteit is echt wel (grotendeels) aanwezig. Het probleem zit hem in vertrouwen en het gebrek daaraan mag op het conto van Brom worden gezet. Door zijn uiterst vage ad-hoc wisselbeleid en vreemde tactische zetten worden de spelers onzeker en gaan steeds beroerder presteren. Volgens mij is het nog steeds het beste om Brom te bedanken voor zijn diensten, ijzervreter vader Haar de rest van het seizoen de kar te laten trekken en op zoek te gaan naar een waardige opvolger. Ik heb er weinig vertrouwen in dat Brom de boel, op deze opsteker na, wel voldoende aan de rol krijgt om nog hoger te eindigen en de beker te pakken.

 • Haal eens Ted Troost binnen of een andere goeroe om eens in te praten op die gasten en ze er van uit laten gaan dat ze het wel kunnen en elke wedstrijd moeten winnen. Wij zijn AZ, wij zijn de beste… We hebben dit jaar zo’n beetje maar 3 goede wedstrijden gezien in de competitie, Thuis en uit tegen Heracles en uit tegen Heerenveen. Een aantal was redelijk of matig en het overgrote deel slecht tot erbarmelijk. Wie verklaart nu dit grote verschil?
  Afgezonderd dat je een hoop kansen hebt gemist ben je veel en veel sterker met 10 man (Ja, sorry Dos Balverlies, je was weer niet best. Vrees maar voor je plek volgend seizoen, deze is vacant)
  Zelfs vdn Brom was betrokken en werd pissig op de gemiste kansen!

 • Mooi stuk van Arnold Aarts in het NHD gisteren over de wedstrijd. Kritisch, maar realistisch. Kritisch over Dos Santos, zeg maar rustig afgeserveerd in de krant voor altijd, het door selecteren en de vraag of er geen betere linksbuiten is in het spelerspotentiaal van AZ.

  Zou ook bij het NHD nu het kwartje gevallen zijn nav het kritisch stuk van van de week over vb Brom?

  • Potentieel vind ik Dos Santos een goede aanvaller voor AZ en Eredivisie begrippen. Vergeet niet hij is pas 20 en aan snelheid/kracht geen gebrek techniek en het afwerken mag hij nog hard aan werken. Speelt inmiddels al een tijdje in het eerste alleen zijn scorend vermogen en assist moet omhoog.

   Als hij die twee dingen weet te verbeteren voorspel ik een mooie toekomst voor hem, anders moet AZ toch echt een linksbuiten uit de jeugd doorschuiven of een betaalbare vervanger halen. Eventueel Dos Santos verhuren want hij heeft het zeker inzich om een goede linksbuiten te worden.

   Levi Garcia hetzelfde verhaal 19 jaar moet nog veel leren is eigenlijk nog niet rijp voor AZ1 ontbreekt hem ook aan scorend vermogen en assist geven.

 • Tjonge jonge, waarom dit niet elke wedstrijd? inzet passie (en Adriaan 🙂 en werklust. Nu nog volhouden.

 • Welnu Huiberts heel snel Unal ophalen voor het nieuwe seizoen. Twente heeft het geld dringend nodig. Voor 5 miljoen is hij voor AZ en heeft het er een hele leuke spits bij die beter is dan Weghorst en Friday samen.

     • Het kan altijd positief uitpakken maar geef hem dan 1 jaarcontract + optie tot 2/3 jaar verlengen en verhuur dan 1 of 2 spelers anders zit je met 5 spelers voor 1 positie.. daarbij is hij 27 en heeft verder dan dit seizoen bij Excelsior niks gepresteerd + je moet maar zien of hij op echt gras ook zo kan presteren als hij nu doet bij Excelsior. Ik vind het een grote gok om hem te halen ik denk dat hij lekker naar een club als Heracles/Roda/Willen 2 moet gaan..

     • Jij was samen met andere Fanpagebezoekers het hardst aan het roepen om Friday en Bel Hassani naar AZ te krijgen.

      Bel Hassani heeft 11 wedstrijden voor AZ gespeeld

      Friday 18 waarvan meest als invaller 4 doelpunten

      Geef die jongens toch de tijd om te wennen aan de cultuur binnen AZ vooral Friday. Friday en Hassani zitten pas een jaar bij AZ..

      Jij bent echt onzin aan het uitkramen!

     • Zo, hé, jij weet blijkbaar meer dan mij….
      Ik stond te roepen om Friday…… Haha…..
      Lachwekkend, zeker rijke fantasie??
      Idem Bel Hassani….
      Onzin aan het uitkramen?
      Het gaat niets en dan ook niets meer worden met Friday, zeer en dan ook zeer beperkt!
      Bel Hassani iets beter, wil ik nog wel een kans geven.

  • @gerben jij denkt dat AZ 5mil voor een speler gaat/kan betalen? Dan zijn we binnen de kortste keren failliet. Maximale wat AZ voor een speler kan betalen is 1tot 2 miljoen misschien bij hoge uitzondering 2,5
   Daarbij moet AZ ook het eens worden met salariseisen van een speler/makelaar

   AZ moet het hebben van scouting/jeugdopleiding en af en toe een leuke aankoop met hoop dat die kan uitblinken.

   Als je dit als supporter niet kan handelen dat AZ zo te werk gaat moet je een andere club supporten!

   Als heeft een prima stap gezet om het stadion te kopen en daardoor meer inkomsten kan generen op langer termijn.

  • Ünal is gehuurd gaat weer terug naar Manchester city. Ik hoop op Tom Boere kost bijna niks en heeft er 31 in het netje gekregen.