AZ overtuigend langs Heracles

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft vanavond met 1-2 weten te winnen op bezoek bij Heracles Almelo. Oud-Heraclied Wout Weghorst, Alireza Jahanbakhsh en Bradley Kuwas waren de doelpuntenmakers. Na een sterke openingsfase, en legio mogelijkheden, wist de ploeg van Van den Brom uiteindelijk niet tot scoren te komen in de eerste helft. Vroeg in de tweede helft was het wel raak toen Wout Weghorst de gasten op voorsprong schoot. In de slotfase verdubbelde Alireza Jahanbakhsh met zijn linker de voorsprong. Diep in blessuretijd scoorde Kuwas de eretreffer voor Heracles.

De bezoekers waren in de openingsfase heer en meester. Al na 25 seconden hadden de Alkmaarders op voorsprong kunnen komen maar Weghorst vond Castro op zijn weg. De doelman van de Almeloërs was in het eerste bedrijf wel vaker een sta in de weg voor de gedreven ploeg van Van den Brom. De grootste kans voor rust was na tien minuten spelen voor Dos Santos. De rappe buitenspeler kwam na een versnelling oog in oog te staan met Castro maar schoot naast het doel. Na een minuut of twintig kreeg Heracles meer controle over de wedstrijd en wist de ploeg het aantal kansen voor de gasten te beperken, waardoor met rust de brilstand op het bord stond.

Weghorst

De tweede helft begon een stuk rustiger dan de eerste helft, al kwam AZ nu wel vroeg op voorsprong. Na een uitbraak via links kwam de bal via Van Overeem voor de voeten van Weghorst. De spits twijfelde niet en schoot de bal uit de draai resoluut raak. Niet lang daarna leken de Alkmaarders op 0-2 te komen nadat een vier tegen twee situatie aanvankelijk goed werd uitgespeeld. Via Luckassen en Jahanabakhsh kwam de bal voor de voeten van Joris van Overeem. De middenvelder schoot de bal alleen voor Castro echter op onbegrijpelijke wijze naast.

Beslissing

In het vervolg van het tweede bedrijf behield AZ de controle maar kreeg het niet veel uitgespeelde mogelijkheden meer. Juist op het moment dat Heracles meer op de aanval wilde gaan spelen sloegen de gasten toe. Alireza Jahabakhsh kreeg de bal op rechts, kapte naar binnen en schoot de bal met zijn linker in de verre hoek. In de slotminuut raakte Dos Santos nog de paal, waarna Kuwas op prachtige wijze de 1-2 scoorde. De zege kwam echter niet meer in gevaar. Door de overwinning van vanavond lijkt AZ defenitief zeker van deelname aan de play-offs en speelt het zich langzaam aan in vorm voor de bekerfinale.

Karakteristieken

Doelpunten: 53′ Weghorst 0-1, 83′ Jahanbakhsh 0-2, 90′ Kuwas 1-2

Gele kaarten: Jahanbakhsh, Van Overeem, Haps, Luckassen (AZ) Bruns, Peterson, Breukers (Heracles Almelo)

Opstelling AZ: Krul; Svensson (68′ Johansson), Van Eijden, Vlaar (c), Haps; Luckassen, Van Overeem (83′ Rienstra), Wuytens; Jahanbakhsh (86′ Bel Hassani), Weghorst, Dos Santos

Opstelling Heracles Almelo: Castro; Breukers, Te Wierik, Hoogma, Gosens; Bruns (c), Pelupessy, Niemeijer (61′ Darri); Kuwas, Armenteros, Peterson

Foto’s: Pro Shots | Ed van de Pol

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com