De seizoensstart van AZ is zaterdag niet uitgelopen op een succes. In Eindhoven werd met 3-2 verloren van PSV.

AZ begon vol bravoure aan de wedstrijd, maar kreeg al snel een flinke dreun te verwerken. De zo verwachtingsvolle Calvin Stengs raakte op zeer pijnlijke wijze geblesseerd en moest per brancard het veld verlaten. Afwachten is hoe groot de schade bij hem is. Dabney dos Santos werd zijn vervanger en had niet lang nodig om zijn klasse te tonen. Na achttien minuten opende hij de score, door PSV-doelman Jeroen Zoet met een harde knal te passeren. Dit alles na goed voorbereidend werk van Wout Weghorst en een leep overstapje van Joris van Overeem.

Kinderlijk

Die voorsprong werd teniet gedaan door Hrving Lozano. Op kinderlijke wijze gaf hij AZ-aanvoerder Ron Vlaar het nakijken en zijn inzet in de korte hoek was ook doelman Marco Bizot te machtig. Hierna kon de Mexicaanse aanwinst van de Eindhovenaren wederom scoren. Maar tweemaal verprutste hij een levensgrote kans, waarbij zijn laatste de lat raakte. AZ mocht zodoende niet mopperen dat de stand bij rust nog in evenwicht was.

De tweede helft begon voor AZ niet bepaald gunstig. Na amper vier minuten spelen zette aanvaller Gaston Perreiro PSV voor het eerst op voorsprong. Doelman Marco Bizot zag er bij het doelpunt allesbehalve zeker uit. Dat gold ook voor de tweede treffer van de Uruguayaan. Toen wist de keeper er niet in te slagen een kopbal van Marco van Ginkel succesvol te verwerken.

PSV’er Lozano produceert de gelijkmaker.

De wedstrijd werd nog even spannend, toen AZ de stand via Wout Weghorst terugbracht tot 3-2. De lange spits benutte een strafschop. Daarna drong de ploeg van trainer John van den Brom nog wel aan, maar kwam het niet meer dicht bij de gewenste gelijkmaker.

Karakteristieken

PSV – AZ 3-2 (1-1)

Scoreverloop: 18. Dos Santos 0-1, 31. Lozano 1-1, 49. Pereiro 2-1, 76. Pereiro 3-1, 81. Weghorst/pen 3-2.

Geel: Vejinovic, Vlaar (AZ)

Opstelling PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Isimat, Brenet (31. Paal); Van Ginkel, Pereiro, Hendrix; Bergwijn (67. Ramselaar), Locadia, Lozano (85. De Wijs).

 Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens, Ouwejan; Til (73. Seuntjens), Vejinovic (82. Garcia), Van Overeem; Stengs (8. Dos Santos), Weghorst, Jahanbakhsh.

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

60 Replies to “AZ opent Eredivisie met nipte nederlaag in Eindhoven”

 1. Top dat de AZFanpage zo snel na afloop al een nieuwberichtje klaar heeft. Erg sneu van Stengs maar toch ook veel goede dingen gezien. Ondanks dat je met 0 punten staat heb ik leuk voetbal gezien. Gewoon druk zetten. Komt goed dit seizoen!

  1. Met je eens.. Leek wel of az te gretig was om te bewijzen en zodoende zichzelf voorbij liep. Sneu voor Stengs, hoop dat het meevalt!

 2. Je kunt praten wat je wil van leuk gespeeld enz.
  Eigenlijk zijn die AZ spelers nog steeds een stel lulletjes.
  Luier voetbal zonder resultaat.
  Gewoon weer met lege handjes terug.

  1. Dat is toch standaard bij dit soort wedstrijden.
   Weet je al bij voorbaat….
   Opa Vlaar achterin met de draaicirkel van een vrachtwagen en een spits die geen spits is….
   Wat hebben we er nu voor spelers bij? Weinig, te weinig. Een keeper dat nog geen zekerheidje is.
   Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 3. Waarom laten we de tegenstander niet eens een keertje komen i.p.v elke keer maar weer druk te willen zetten.

   1. Dit poste ik drie dagen geleden : Psv, die gaan we wel even winnen hoor je in de wandelgangen. Nou daar ben ik nog niet zo zeker van, de laatste jaren winnen we weinig van de top drie, sterker nog, ze zijn vaak met een helft al klaar met ons. Lekker met drie gemankeerde aanvallers beginnen en op het middenveld wordt je overlopen, terwijl je zelf moeilijk scoort. Laten we nou eens wat behoudender beginnen, psv wat laten komen en met onze snelle aanvallers/ aanvallende middenvelders voor gevaar zorgen. jahanbakhsh, Stengs en dos santos zijn het best met veel ruimte voor zich. Dat druk zetten doen we wel weer tegen minder begaafde teams. Als er geen andere trainer komt, wordt het weer een seizoen met vallen en opstaan. p.s ik zeg toch niet 90 minuten verdedigen

    1. Je kan spelen hoe je wil maar het is nog steeds een vrijblijvende te slappe hap bij AZ en zeker als je deze jongens vergelijk met Utrecht!
     Doordrukken en het karwei afmaken en jezelf belonen dat doen ze niet en dus het bekende mentale probleem.

    2. Ja, is zo. Maar wij zijn gewoonweg niet in staat om de tegenstander ”even lekker te laten komen”. Dat levert zoals vanavond gewoon 3 kansen in een kwartier op, waarvan 1 doelpunt en een bal op de lat.

     1. Ja maar met komen bedoel ik niet voor je doel gaan liggen, maar tot aan de middenlijn of zo, nu zit er zoveel ruimte in je rug en dat gaat altijd een keertje fout. Onze aanvallers hebben veel meer baat bij ruimt voor zich want een Dos santos komt nog geen pepernoot voor bij maar met ruimte voor zich loopt hij ze er allemaal uit en dat is eigenlijk met jahbakes ook zo, zoveel verkeerde passes als die geeft omdat er teveel spelers voor hem staan.

  1. AZ wil aanvallend voetbal spelen en het publiek meer vermaken daarom spelen ze met druk naar voren maar als je een centraal duo hebt wat niet met ruimte in de rug kan spelen, tja daarbij zijn Vlaar en Wuytens ook niet de snelste, Vlaar heeft momenteel een draaicirkel van een cruiseschip. Het wegvallen van Stengs gaat AZ echt breken dit seizoen ik gok een 10e plaats.. Of Huiberts moet nog op de markt gaan en een goede centrale verdediger halen. Dumic en van Drongelen waren goede versterkingen geweest maarja AZ lag te slapen..

 4. Wederom de verkeerde wissels om nog een punt uit het vuur te kunnen slepen. Er is niets veranderd.

 5. Ja tuurlijk… We zien het he 3-1 Psv. Vd Brom optyfen waardeloze trainer!!! Friday had ipv Til gemoeten, maar ja TACTISCHE LOSERRRRR

  Vlaar, die traktor achterin kan niet eens meer in de JUPILER LEAGUE…

  Vd Brom EXITTTTTTT

 6. AZ speelde heerlijk avontuurlijk en lef voetbal. Lekker vooruit en veel spektakel, dit komt goed dit seizoen en hopelijk is Stengs snel terug want daarvoor kom je naar het stadion

  1. Vind ik ook. Inderdaad hopen dat Stengs niet heel erg geblesseerd is. Maar ik vrees het ergste
   (kruisbanden gescheurd en 9 maanden revalideren). Echt enorm kut!

 7. Er is niets veranderd bij AZ na de weggeven bekerfinale en Europees voetbal tegen Utrecht.
  Eindeloos combineren en de AZ fans voor de zoveelste keer teleurstellen.
  Forceer dan tenminste 1 punt voor de fans.
  Maar nee hoor lekker zonder verstand en enig vernuft door kachelen tot de laatste minuut.

 8. Stelletje droeftoeters,doe niet zo negatief was toch een leuke wedstrijd. PSV uit kan je verliezen.
  Ze hebben alles gegeven, en ik vondt az gewoon beter. Maar de eind pass moet gewoon beter.
  KUT VAN STENGS

  1. wedstrijd is een stuk leuker met 3 punten op zak. ik vind het best leuk om dat combinatie voetbal te zien. maar de verdediging was niet om aan te zien en de kansen die we kregen ontstonden omdat PSV inzakte. winnen tegen dit gebrekkige PSV was Zeker mogelijk. voor de neutrale toeschouwer was het zeker een leuke wedstrijd maar dat komt alleen omdat er van beide kanten veel fouten werden gemaakt. dus nee was geen het was geen leuke westrijd

 9. Het centrum van de achterhoede moet snel gesaneerd worden met deze speelstijl want wat verwacht werd is duidelijk zichtbaar.
  Zet dan een snelle jeugdspeler in het centrum want met deze speelwijze is Ron niet snel genoeg!

 10. Lekker negatief stakkers als je grote bel heb moet je in september naar het forum gaan maar dan zitten jullie losers gewoon thuis GTST te kijken. Lekker naar de neusjes gaan of 010 opritten van de fanpage jullie mogen het woord fan niet dragen. Prima pot gezien en super balen voor Stengs

  1. Bex, je bent een man naar ons hart. Je kunt winnen en verliezen, maar in de ogen van veel anonieme schreeuwers hier deugt het werkelijk helemaal nooit. Je zou je inderdaad hardop gaan afvragen of dit wel supporters zijn. Voor ons wordt het moeilijker om het reactiesysteem te handhaven. Kritiek is prima, maar er wordt (ANONIEM) zo vaak smerig op de man gespeeld dat er mee stoppen een serieuze optie is. Misschien alleen nog via Facebook als het zo doorgaat, kan je jezelf tenminste niet zo makkelijk verstoppen.

   1. Niet helemaal mee eens maar een begrijpelijke reactie van de Fanpage.
    Deze prima pagina is er ook om je hart te luchten en iedereen heeft zo zijn mening en dat moet ook.
    Het is ook zo dat wanneer je aspiratie is om de top 3 aan te vallen en, dat wordt toegejuicht, dat je dan ook scherpe opbouwende kritiek kunt en moet verwachten om de club te helpen.
    Sommige mensen slaan dan een beetje door naar het negatieve maar opbouwende kritiek moet en helpt de club om dingen zo mogelijk te verbeteren.
    En laten we alles met een korreltje zout nemen en elkaar respecteren.
    Vrijemeningsuiting staat in de Ned. grondwet.
    Wel een groot compliment voor de redactie van de Fanpage!

 11. Alle respect voor gedurfde spel maar toch weer veel naïeve momenten.
  Dat zou er nu toch uit getraind moeten zijn.
  Bizot zeer matig, Vlaar dramatisch, voor het overige beetje gehaast en net te weinig doordacht.
  Natuurlijk voldoende aanknopingspunten maar ik vind dat AZ wel heel veel tijd nodig heeft om volwassener te spelen.
  Op naar ADO!

  1. Neemt Max Huiberts wel de goede beslissingen?
   Neem nou die Noor en Bizot die niet overtuigd.
   En John, die lijkt mij veel te aardig voor die jongens.

 12. Stengs heeft zichzelf geblesseerd door zijn onervaren goedbedoelde enthousiasme.
  Zeer jammerlijk en zo te zien een maand of 9 niet inzetbaar.

 13. Bizot ook maar in het rijtje van harlekeinen bij AZ op goal….
  Wanneer gaan we eens een kruistocht organiseren voor die verdo(e)mde keeperstrainer van ons??
  Deze paard van Troje genaamd Nick v Aart loopt de boel hier al jaren te saboteren, maakt nog van Manuel Neuer een onzekere grabbelaar…..

  AZ komt zoals aangekondigd flink tekort voor de subtop, laat staan de top…
  Doet toch pijn om te zien hoe Utrecht en Vitesse ons lachend binnen 1,5 jaar voorbij zijn gestreeft…
  Kijken jullie maar naar de top-3 Maxie, voor je het weet doe je dat van net boven de degradatiestreep.

  Keeper voldoet niet(wie wel onder deze keeperstrainer?)

  Svensson wordt ook wel vaak voorbij gelopen alsof hij er niet staat, maar enfin, vaak staat hij zeer goed gepositioneerd.. Die kan zich handhaven in de basis

  Vlaar, ooit in de basis spelend bij het defensief zeer sterke(met een echte tactisch genie als trainer, komt ons in Alkmaar nog bekend voor..) Nederlands elftal op een WK halve finale. Wat is er toch met die man gebeurd? Heeft de draaicirkel van een olifant op schaatsen.. Vlaar is niet eens goed genoeg voor de bank. Geld meegeven en op pensioen sturen svp. Dan maar een jeugdige en (nog) grillige Hatzidiakos…

  Wuytens, geen verdediger, mooie back-up voor de nummer 6. Lekker banken met deze man.

  Ouwejan, te traag voor echte buitenspelers. Goed genoeg voor de basis tegen mindere goden, maar als Younes,Bergwijn,Kerk,Berghuis en dat soort flitsers tegenover hem staan op de bank positioneren. Niets meer dan een leuke back up voor een echte back als good old Hapsie.

  Vejinovic, alles op één tempo, te traag en geen toevoeging op het middenveld. Rest van het seizoen back up, keurig je huursom afleveren en aan het eind van het seizoen retourneren te Rotterdam

  Van Overeem, meevoetballer, komt tekort om dé creatieve man te zijn op het middenveld. Zoals ik AZ het liefst zie is deze man de minste middenvelder vd 3 in de basis, maar helaas Max kan niet inkopen..

  Til, knap om op zijn 18de al te kunnen voorspellen dat mits hij niet zeikt, hij voor eeuwig de ideale 15de man is in onze selectie. Af en toe leuk diep komen, maar echt totaal niet geschikt voor subtop eredivisie.

  Jahanbaksh, moet het doen met de lamme en de blinde, zet deze meneer bij PSV neer en hij groeit uit tot een topspeler. Bij AZ wordt hij niet begrepen. Speelt onder zijn kunnen bij een middelmatig elftal.

  Weghorst, 2 woorden en daar laat ik het bij: Houten Klaas.

  Stengs, samen met Jahanbaksh en Svensson de enige 3 kampioenswaardige spelers in ons team.

  Dos Santos, was zeer kritisch op deze jongen, weinig rendement en blind zijn en vastlopen is hij goed in. Echter!!!! Vandaag heeft deze man bewezen dat hij toch nog kan slagen. Een prima goal en een heerlijke steekpass die onze non-spits weer om zeep heeft geholpen. Dos Santos schrijf ik niet af in tegenstelling tot die blinde 100 m loper uit de Carribean…

  John vd Brom, ik verwijs u door naar mijn uiterst prudente nickname.

  ——————————-Schendelaar—————————-
  -Svensson—–Bakker————Hatzidiakos——–Wijndal–
  —————————Koopmeiners——————————-
  ———V Overeem————————Helmer——————
  -Jahanbaksh—————-Boadu—————-Dos Santos—

  Bank:

  Bizot
  Kramer
  Ouwejan
  Wuytens
  Maher
  Bel Hassani
  Vejinovic
  Til
  Druijf

  Nieuwe Trainer: Mitchell vd Gaag
  Assistent: Slot

  1. Je komt wel met een erg jong team op de proppen, Boadu is 16 Wijndal is 17 bakker 19, Schendelaar 17… moet de gemiddelde leeftijd 20 zijn?

   Waarom ben je zo’n fan van Mitchell vd Gaag als ik vragen mag?

   1. Laat die man zijn hart nu maar luchten dan raakt hij niet overspannen.
    AZ fans zijn ook maar mensen.
    IS DAT DUIDELIJK!

 14. Verdediging idd zeer matig, wedstrijd zelf was niet zo slecht komt wel goed zat ook niet mee aanvallend. Zag geen ingekakt elftal.

 15. Is er al meer nieuws over de blessure van Stengs? Op PSV verliezen kan gebeuren, maar met een snelle CV had er zeker meer ingezeten.

  1. Die zie je het hele seizoen niet meer terug op het veld.
   Iedereen heeft kunnen zien dat een knieband is afgescheurd.

 16. Tipje en vragen voor John:
  Zoek een andere centrale verdediger, vorig jaar hebben we het al kunnen zien dat Vlaar niet top meer is.
  Ik weet niet wat je voor ogen hebt met deze manier van spelen en de manco’s achterin?
  Hebben we nu werkelijk een betere keeper dan Rochet? Ik ben bang van niet.
  De spits gaan we het maar niet over hebben, die ontbreekt!

 17. Ik vond het een leuke wedstrijd, en alhoewel we er niets aan overhouden hadden we zeker wel kans op meer.
  En dat is jarenlang niet het geval geweest bij PSV uit.
  In balbezit werd er snel en lekker strak ingespeeld, dat zag er goed uit. Ik vond Weghorst de dissonant voorin. Hij denkt constant dat hij in stilstand aangespeeld kan worden, ongelooflijk.

  Verdedigend was het natuurlijk helemaal drama, maar voor een leuke aanvallende wedstrijd wil ik dat wel vergeten. Toen Co nog de baas was, was het achterin ook allemaal stunten en vliegen.

 18. SVENSSON BEHOEDT AZ VOOR EEN GROTE NEDERLAAG
  AZ die met een kamikaze tactiek PSV in eigen huis een lesje wilde leren is wederom van een koude kermis thuisgekomen.
  Deze 4-3-3 speelwijze in Eindhoven waar internationaal om gelachen wordt pakte verkeerd uit en waarom.
  Omdat hoogdruk zetten is niet 90 minuten vol te houden en als dat wel lukt mag je geen fouten maken voorin of in het midden want dan kan je vrij doorlopen.
  Ogenschijnlijk speelde AZ sterk maar Svensson heeft AZ behoedt voor op dat moment 4 0f 5-1 en dat komt door in het hol van de leeuw 4-3-3 hoog te spelen.
  Je mag dit wel doen in fasen.
  4-4-2 0f 5-4-1 is realistischer en internationaal de gewoonte.
  Deze speelwijze thuis toepassen mag wel tegen mindere tegenstanders.
  Onze spits zag ik zwoegen op het middenveld ipv scherp voorin te staan.
  En Weghorst is meer met zijn bewaker bezig dan met scoren!!
  Deze jongens moeten beter begeleid worden

  1. Precies, psv had een heerlijke wedstrijd tegen ons. Met deze speelwijze vermoord je Vlaar, want die wordt aan alle kanten voorbij gelopen. Wat deed hij trouwens bij die derde tegen goal, hij moet de voor zet er uit halen, maar ip daarvan laat hij ach laat maar …..

  2. Met een beetje meer overleg en de juiste strategie was dit verzwakte PSV deze keer te pakken.
   Zeer teleurstellend dit en glorie voor Svensson, wat een beest van een speler.

 19. Ron Vlaar heeft, zoals eerder gezegd de draaicirkel van een tractor.(bekerfinale)
  Ron ga fijn de jeugd van AZ begeleiden want jou tijd is geweest op dit niveau.
  Je hebt een geweldig goede mentaliteit en een prachtige voetbal loopbaan gehad maar aan alles komt…….juist.
  Luister naar de manager!

 20. Altijd weer het zelfde verhaal. Ik zeg mijn seizoenskaart volgend seizoen op hoor. Vlaar bakt er helemaal niks van kan geen ene meter lopen. En dan hebben we het niet over onze spits. Altijd hetzelfde liedje met AZ. Ik ben komende jaar fan van Vitesse, want die kunnen wel prijzen pakken. Triest Triest.

 21. Successupporters en AZijnzeikers zoek een andere club en fanpage. Dan ga ik dit seizoen genieten van het AZ spektakel. Ik heb er wel vertrouwen in, wel triest dat smaakmaker Stengs ( uit eigen jeugdopleiding) zal ontbreken!

 22. Van nu af aan gaan we alles winnen.
  Te beginnen met ADO dan Vitesse—NAC— Sparta—Excelsior
  Dat zijn dan 15 punten en sta je boven aan.
  Zo simpel kan het zijn.
  Positief genoeg mannen?

 23. Wat een verschrikkelijke negatieve onzin lees ik hier weer op dit forum. AZ heeft een duidelijke visie en een nog duidelijk plan. Eigen spelers opleiden voor het 1e elftal en aanvallen attractief voetbal spelen. Dit is de enige manier om structureel in de top 4/5 mee te draaien. Met een stadioncapaciteit van 16.000 toeschouwers, het achterland van AZ Alkmaar (met beperkte commerciële mogelijkheden) en een begroting van pakweg 23 miljoen kom je er niet. Laat staan dat we alleen maar kopen om het kopen. Aangekochte voetballers zijn geen garantie voor succes. Je moet gewoon je plaats kennen van je favoriete voetbalclub AZ.
  Nu brengen we een mooie mix van eigen jeugd en ervaring (Vlaar) in en dan lees je overal gezeik. Jeugd moet je de kans geven om te rijpen en niet na een uitwedstrijd lopen zeiken dat we eigenlijk gewoon van PSV hadden moeten winnen. Je loopt gewoon af en toe tegen een zeperd aan. Als we thuis maar winnen van de middenmoot. Dan zul je zien dan we dit seizoen gewoon weer richting de 55/60 punten gaan lopen. We mogen af en toe als AZ supporter best even flink balen en kritisch zijn, maar ben je er bewust van wat de doelstelling is van AZ. Geen gearriveerde pseudo vedetten voor veel geld binnen halen terwijl die alleen maar komen om nog wat centen binnen te halen en s’avonds na of ms zelfs voor de wedstrijd nog even met foute vrienden op stap gaan. Ook niet gaan roepen om populistische aankopen die je eigen jeugd in de weg gaan zitten.
  Heb vertrouwen in het beleid en met een nieuwe assistent trainer die velen van ons tactisch hoog hebben zitten. Succes (plaats 4 t/m 6) komst dan vanzelf.

  1. Hallo wijsneus en leuk dat je een mening hebt,goed hoor!
   Er gaan meer dan 17.000 mensen in het stadion man.
   Vejinovic zelf zegt dat AZ niet goed gespeeld heeft en onnodig verloren in Eindhoven.
   Ook zegt hij dat AZ te weinig durf toont en hij kan het weten omdat hij in Rotterdam heeft gespeeld want daar lopen de kerels rond!
   AZ is een prof-club en daar gelden harde wetten!
   En de betalende fans moeten hun ongenoegen uiten bij het onnodig weggeven van 3 dure punten!

 24. Ambitie moet je hebben en waarom plaats 4/5??
  AZ liet in Eindhoven zien een klasse beter te zijn.
  Gisteren ook weer beelden bij Studio Voetbal hoe Joris van Overeem geweldige meters maakte op het middenveld waar een speler als van Ginkel haast wel gek van werd.
  Velen hadden het nu over Lozano maar het grootste talent werd helaas na 5 minuten zwaar geblesseerd.
  Jahanbakhsh liet echter zijn klasse zien en was maar met pijn en moeite te houden voor de Eindhovense defensie.
  Doorgaan op de gekozen was en volgende week komen dan wel de eerste punten binnen.
  De traditionele zitten beduidend minder goed in elkaar dan de voorgaande seizoenen en voor de subtop is er wel degelijk iets te halen.
  AZ heeft zeker indruk gemaakt, helaas sloeg het noodlot toe voor AZ grootste talent. Hoe zwaar de blessure van Calvin zal zijn is nog afwachten als er foto’s kunnen worden gemaakt. Beelden spreken niet veel goeds maar foto’s zullen het moeten uitwijzen.

  1. Zolang AZ het Calimero gevoel blijft houden gaan ze deze wedstrijden niet winnen.
   Het probleem zit bij het management en de opleiding.

   1. Juist niet.
    De jeugdopleidingen winnen nagenoeg alles en de doorstroom met dat eigen talent dat gewend is te winnen van haar leeftijdsgenoten ajax, psv en feijenoord neemt dat mee in het 1e.
    Gisteren was AZ volledig dominant maar brak het noodlot toe met Stengs, wellicht wel een groter talent dan waar men in Eindhoven al de hoop op koestert.

    1. Je hebt het nu over amateur jeugdniveau.
     Dat is niet te vergelijken met het keiharde profcircus.
     Dat is heel wat anders dan jeugdwedstrijden winnen
     Je ziet het bij jeugdspelers van Ajax en Feyenoord die zijn een stuk volwassener en kunnen direct naar de Engelse hoogste afdeling.
     die zijn mentaal harder dan de schooljongens van AZ.
     Utrecht is een voorbeeld hoe AZ afgebluft werd.

Comments are closed.