Europees Voetbal

AZ ontmoet FK Tuzla City

AZ neemt het in de UEFA Conference League op tegen Tre Penne of Tuzla City

Zoals verwacht heeft FK Tuzla City gemakkelijk afgerekend met Tre Penne in de eerste voorronde van de Conference League. De club uit Bosnië en Herzegovina won in eigen huis met 6-0. In San Marino werd het eerder 0-2. Zo begint AZ het Europese seizoen in Oost-Europa.

FK Tuzla City, het zal de gemiddelde AZ-supporter weinig zeggen. De club uit Simin Han, een dorpje in de buurt van Tuzla gelegen, werd opgericht in 1955 maar speelt pas sinds 2018 in de hoogste divisie van het land. Tot 2012 speelde de club op amateurniveau waarna het onder de leiding van een investeerder opklom.

Spelers

Er zijn geen spelers die bij het Nederlandse publiek bekend zullen zijn. De nummer 9 Semir Smajlagic is Bosnisch international en viel op met twee goals tegen Tre Penne. Aanvoerder en keeper Fejzic is een relatief ervaren kracht binnen het team en valt met name op door zijn stevige baard. Het team speelde in de twee wedstrijden tegen Tre Penne in een 4-2-3-1 formatie. Of de club in Alkmaar zo aanvallend voor de dag komt valt te bezien. Afgaande op de transferwaardes en internationale ervaring van de AZ-spelers is AZ aan zijn stand verplicht deze wedstrijden te winnen.

Thuisduel

Het eerste duel van het tweeluik is op 21 juli in Alkmaar. AZ zou in eerste instantie beginnen met een uitduel. Maar het Grbavica Stadion in Sarajevo wordt op die dag al bespeeld door Velez Mostar. Op 28 juli is het stadion wel beschikbaar. De liefhebber van Europese tripjes moet er wel zo’n 1800 kilometer voor autorijden. Tuzla is overigens net als AZ te gast in het Grbavica stadion. Het eigen Tušanjstadion voldoet niet aan de eisen van de UEFA.

Dragan Jovic

De huidige trainer van FK Tuzla City is Dragan Jovic. Sommigen zullen hem kennen van zijn tijd in Angola waar hij successen vierde met Primeiro de Agosto. Met Jovic aan het roer won de club uit Luanda drie maal het landskampioenschap, de beker en twee maal de super cup. Jovic is deze zomer aangesteld bij Tuzla. Hij keerde na acht jaar weer terug in zijn geboorteland. Hij wordt gezien als een van de meest succesvolle Bosnische trainers.

Loting

Er wordt op maandag 18 juli al geloot voor de derde voorronde. Wanneer AZ tegen Tuzla speelt is de volgende tegenstander dus al bekend. Onder andere Panathinaikos, Dundee United en Lugano zijn mogelijke tegenstanders. Na de derde voorronde moet er nog een play-off gewonnen worden om door te dringen tot de groepsfase.

Rik Bos
In de jaren 90 geboren in de binnenstad van Alkmaar. Volgt AZ sinds de eeuwwisseling actief. Vroeger door de spijlen van de Hout, sinds de opening van het DSB-Stadion vast met zijn vader vanaf de tribune. Zijn mooiste AZ-momenten zijn Sporting Lissabon - AZ in het Estádio José Alvalade en het kampioensfeest op het Waagplein.

    Comments are closed.

    0 %