26-08-2021: Voetbal: AZ - Celtic Europa League voorronde seizoen 2021-2022
Wedstrijden

AZ ondanks overwinning uitgeschakeld in Europa League

AZ is er vanavond niet geslaagd de groepsfase van de Europa League bereiken. Na een vroege achterstand door een treffer van Furuhashi bogen Aboukhlal en Starfelt (eigen doelpunt) de score om in Alkmaars voordeel. Ondanks een aantal opgelegde mogelijkheden viel de 3-1 en niet en was de onnodige uitschakeling een feit. 

Al na twee minuten kreeg de thuisploeg een geweldige domper te verwerken toen Furuhashi na een vlotte counter de Schotten direct op voorsprong zette. De Alkmaarders reageerden echter direct en gingen, gesteund door de fanatieke aanhang, op jacht naar de gelijkmaker.

Aboukhlal

Die zou niet lang op zich laten wachten. Aboukhlal joeg bij een terugspeelbal door op Hart en ontfrutselde de doelman de bal. De aanvaller kan de bal vervolgens in het lege doel schuiven en bracht de hoop in de Alkmaarse harten direct terug. Hoop die gegrond bleek.

26-08-2021: Voetbal: AZ – Celtic
Europa League voorronde seizoen 2021-2022

Voorsprong

AZ zette Celtic vol onder druk en creërde kans op kans. Na mogelijkheden voor Karlsson en Sugawara was het halverwege de eerste helft eindelijk raak. Het kreeg daarbij hulp van de bezoekers want Starfelt werkte op knullige wijze een voorzet van Sugawara achter zijn eigen doelman. In het restant van het eerste bedrijf nam de ploeg van Jansen geen gas terug en was via Koopmeiners en Aboukhlal dichtbij een ruimere voorsprong.

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. De Schotten probeerden het tempo uit de wedstrijd te halen door na elke aanraking op het veld te blijven liggen, terwijl de Alkmaarders probeerden de 3-1 te forceren. AZ wist tot minder kansen te komen dan in de eerste helft, al was Martins Indi twintig minuten voor tijd met een kopbal dichtbij een treffer.

Poku

Een kwartier voor tijd ging Jansen alles of niet spelen en bracht Beukema als extra aanvaller voor Midtsjø. De verdediger stond niet lang na zijn entree aan de basis van een gigantische kans. Beukema gaf de bal op een presenteerblaadje aan Poku, maar de andere invaller gleed de bal naast het doel van Hart.

Het zou tevens de laatste grote kans zijn voor de thuisploeg. Joe Hart zou niet meer in grote mogelijkheden komen, waardoor uitschakeling in de Europa League een feit is. De ploeg van Jansen stroomt nu door naar de groepsfase van de Conference League.

Karakteristieken

Doelpunten: 3′ Furuhashi 0-1, 6′ Aboukhlal 1-1, Starfelt (eigen doelpunt) 2-1

Gele kaarten: Aboukhlal, Martins Indi (AZ) McGregor, Montgomery (Celtic)

Opstelling AZ: Verhulst; Sugawara, Letschert, Martins Indi, Witry; Midtsjø (75′ Beukema), De Wit, Koopmeiners (c); Aboukhlal (71′ Poku), Pavlidis (71′ Gudmundsson), Karlsson

Opstelling Celtic: Hart; Ralston, Starfelt, Welsh, Taylor (24′ Montgomery); Rogic, McGregor, Turnbull; Abada, Furuhashi (85′ Soro), Christie

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant