AZ JeugdEuropees Voetbal

AZ O18 verslaat Barça en plaatst zich voor de kwartfinale van de Youth League

AZ o18 heeft voor een nieuwe mijlpaal in de clubgeschiedenis van AZ gezorgd. Het heeft door met 0-3 te winnen van FC Barcelona voor het eerst de kwartfinales van de UEFA Youth League bereikt. In het zonovergoten Barcelona versloegen de Alkmaarse talenten de Europese grootmacht FC Barcelona in het kader van de Youth League. Een uitslag dat op zichzelf al aangeeft wat een transformatie de AZ jeugdopleiding de afgelopen 10 jaar heeft doorgemaakt. 

Goede start AZ, waarna Barça het initiatief over nam 

Het moet een euforisch gevoel zijn geweest voor de spelers van AZ O18: In de catacomben van het Estadi Johan Cruyff het veld betreden terwijl het Wereldberoemde clublied van FC Barcelona El Cant Del Barca door de luidsprekers kwam.

De ploeg van Jan Sierksma, geassisteerd door Ron Vlaar en Nick van der Velden, begon de wedstrijd goed met veel balbezit, goede druk op de Spanjaarden en in de eerste 10 minuten dreiging voor de goal met Fedde de Jong en Addai. De eerste grote kans voor AZ kwam na een kwartier spelen. Rechtsbuiten Addai brak, na een handig overstapje, door op rechts en bracht de bal voor bij Meerdink, wie hard voorlangs schoot. Een paar minuten later kwam de zoon van Martijn Meerdink (die de bal er altijd heel erg snel inschoot) weer gevaarlijk voor het doel, ditmaal wist keeper Astralaga redding te brengen.

In de tegenaanval kreeg Barça een 100 procent kans via Dani Rodríguez, maar een goede reflex van AZ-keeper Owusu-Oduro bracht redding.
Dit betekende een fase van Catalaans overwicht. De aanvallers werden tussen de linies makkelijker en makkelijker bereikt. Rechtsbuiten Yamal, pas 15 jaar, was met zijn acties een plaag voor de AZ-defensie. AZ was in het tweede deel van de eerste helft de bal steeds vaker en steeds sneller kwijt. Hoewel het defensief de zaken voor elkaar had, werden de jonge Alkmaarders, gesteund door de Burgemeester van Alkmaar Anja Schouten, niet meer gevaarlijk.

Kees Smit uit Heiloo 

Net als in het eerste bedrijf, begon AZ sterk aan de tweede helft. Meerdink bracht de bal met een handig hakje bij Addai, wiens schot vanaf randje zestien via een Catalaans been tot hoekschop werd verwerkt.
Enkele minuten later was Meerdink wederom nuttig met een onderschepping op het middenveld. Zijn cruciale hakbal waarmee hij Kees Smit bereikte bleek een voorbode van het hoogtepunt van de wedstrijd: Smit ontving de bal op de middenlijn, keek in een split-second waar de keeper stond en besloot van bijna 40 meter uit te halen: bal in de kruising, keeper kansloos.

Meerdink verdubbelt de score 

Na een uur spelen was Barcelona de kluts duidelijk even kwijt. AZ bepaalde het tempo en ging door met aanvallen. Meerdink (in buitenspelpositie, maar niet bestraft) ontving de bal en speelde Addai aan die vanaf een meter of 16 besloot uit te halen. De keeper had de grootst mogelijke moeite met de bal en liet de bal op de doellijn los. Meerdink was er als eerste bij en tekende voor de 0-2.

Barça verder met 10 

In de periode na de 0-2 drongen de Catalanen aan met snel combinatievoetbal en aanvallen via de vleugels. AZ probeerde dit door compact te verdedigen tegen te werken en werd hierbij geholpen door Barcelona-speler Román. De Argentijn probeerde de Tsjechische scheidsrechter Berka door een schwalbe te foppen maar die trapte daar niet in en beloonde de kleine Román met zijn tweede gele kaart.

Het spelbeeld bleef, ondanks de overtalsituatie in het laatste kwartier hetzelfde: Barça in de aanval, terwijl AZ loerde op een counter. Owusu-Oduro redde knap op een schot van Akhomach terwijl AZ gevaarlijk werd via Smit en invaller Daal. Bij het ingaan van de blessuretijd gooide uitblinker Meerdink de wedstrijd in het slot. Na een goede steekbal van Kerssens ronde hij koelbloedig af: het slotakkoord van een ongekende stuntmiddag onder de Spaanse zon. Deze overwinning betekent een plek in de kwartfinale, waar AZ in eigen huis mag aantreden tegen die andere Spaanse grootmacht: Real Madrid.

Karakteristieken:

Doelpunt AZ: Smit (’56), Meerdink (’63), (’90)

Gele kaart AZ: Smit (’77)

Rode kaart FC Barcelona: Román (’75) 2 x geel

Opstelling AZ O18: Owusu-Oduro (K); Mastoras, Stam, Schouten, Beukers; Smit, De Jong, Kwakman; Poku (Kerssens ’72), Meerdink (C), Addai (Daal ’82).

Opstelling FC Barcelona O18: Astralaga (K); Fort (Paz), P. Fernández, Riad, Domíniguez; Casadó (C), Unai Hernández (Caravaca ’60), Akhomach; Barberà,, Dani Rodríguez (Román), Yamal (Pedro de Spanjaard)

Bank AZ: Kuijsten, Van Aken, Olofsson, Esajas, Kalisvaart, Kerssens, Daal, Gerold

Foto: Pro Shots

Jordy Breet
Op 7 jarige leeftijd met Pa mee naar de Alkmaarderhout voor de afscheidswedstrijd van Peter Wijker, vervolgens nooit meer weggegaan. Tegenwoordig present in vak W op de van der Ben tribune. Undercover woonachtig in Haarlem. Geïnteresseerd in Europese supporterscultuur. Krijgt kippenvel van juichende mensenmassa's.

    Comments are closed.

    0 %