AZ gaat zich op korte termijn versterken met Jonas Svensson (23), een rechtsback die momenteel onder contract staat bij het Noorse Rosenborg BK. De deal is op een haar na beklonken, zo laten bronnen rond de AZFanpage weten.

Svensson moet in Alkmaar de concurrent worden van Mattias Johansson, die over een aflopende verbintenis beschikt. De Zweed heeft onlangs laten weten zijn heil na de zomer elders op te zoeken en dus maakt AZ jacht op een vervanger.

Rosenborg BK werkt zaterdag een oefenduel af tegen Ranheim, maar voor die confrontatie is Svensson niet geselecteerd. Vermoedelijk heeft dat te maken met een overgang naar de nummer vijf van de Eredivisie. Svensson zou niet de eerste Rosenborg-speler zijn die naar AZ vertrekt. In 2012 nam de club Markus Henriksen al over van de Noren.

Vaste kracht

Svensson is ondanks zijn relatief jonge leeftijd een ervaren kracht in het Noorse voetbal. In het seizoen 2008/2009 maakte hij zijn eerste profminuten voor Levanger FK en een jaar later ontpopte hij zich tot een vaste kracht bij Rosenborg BK. Ook kwam Svensson tot dusver viermaal uit voor de nationale ploeg van Noorwegen. Het geldbedrag dat met de overgang zou zijn gemoeid, is onbekend.

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

25 Replies to “‘AZ heeft Noor Svensson bijna binnen’”

 1. Interessante ontwikkeling! Johansson vind ik de laatste tijd echt heel matig spelen. Ik mis wel zijn leeftijd in het verhaal. Hij is pas 23 zie ik op wikipedia. 157 en 14 wedstrijden, en nog eens 12 goals gemaakt. Ook nog eens verdediger van het jaar in Noorwegen. Prima voor een back lijkt me.

 2. Klinkt goed. Ik denk niet dat AZ op dit moment een back in de jeugd heeft, die nu al goed genoeg is.
  Luckassen zou het kunnen, maar die wil denk ik niet op die positie spelen.
  Als deze jongen net zo goed is/wordt als Henricksen, zou dat mooi zijn.
  Als hij in eerste instantie maar een echte verdediger is, dat aspect was bij Johansson altijd het zwakste onderdeel. Tegen een snelle, technische buitenspeler gaat hij altijd de mist in.

  1. Dit jaar is Mattias zijn 6e seizoen bij AZ snap dat het publiek en hijzelf wel eens wat anders willen, het lijkt me mooi voor AZ en Mattias als hij dit seizoen kan afsluiten met nog een beker 😉 en een luid applaus van het AZ publiek ??

 3. Johansson heeft wel aandeel gehad natuurlijk in de bekerwinst 2013 , maar lijkt me een goede vervanger voor Johansson!

  Forza AZ!

 4. Zou ik na 2 jaar dan toch nog eindelijk mijn gelijk krijgen?

  Toen AZ voor Diomande was het kijken vernam ik destijds dat het bijna alleen maar om Svensson of een andere speler kon gaan waarvoor men naar Scandinavie ging en nu zou hij dan eindelijk toch komen.

 5. Misschien eindelijk eens een echte verdediger op rechts.
  Johansson maakt geen progressie en is een zwakke schakel.

 6. Oh ik zie dat het een omgeturnde aanvallende middenvelder is…. Net zoals Johannsson en Lewis eerst rechtsbuitens waren ….

  1. kan goed uitpakken, maar zie weinig verdedigende acties so far.
   Ben al blij met een vervanger (duurde me veel te lang, maar goed), nog een Scandinaviër ook, die hebben wat meer normen en waarden, of te wel minder ‘gangsta’ en meer fatsoen. Dank u!

   1. Dat is neem ik aan gebaseerd op henrikssen? Zlatan is ook een scandinaviër en die is zo onbeschoft als de tering!! En wat dacht je van een viezerik als wernbloom? (niets ten nadelen van wernbloom).

  2. Wel al meer dan 100 wedstrijden wedstrijden als rechtsback spelende waarvan ongeveer 20 in Europa waren.

 7. Tsja, 1,70 meter en afkomstig uit een competitie van een bedenkelijk niveau. Vooralsnog vooral een gokje dus en vooral jammer dat je 6 jaar lang geen rechtsback van een redelijk niveau uit je eigen jeugdopleiding kan halen…

 8. Raar filmpje voor een verdediger. Net of je bij de fietsenwinkel een brochure voor een stadfiets vraagt en een folder van een racefiets meekrijgt.

  Kan die vent ook verdedigen?

 9. Eindelijk een vervanger, laten we hopen dat hij goed kan verdedigen. Aanvallend zie ik dat het wel snor zit, goed mee voetballend ook.

  Blijf het raar vinden dat er niemand in de eigen jeugd na zoveel jaar de kwaliteiten heeft om door te breken in AZ1.

 10. Onbegrijpelijke aankoop. Zet Van Overeem rechtsback en je hebt er jaren plezier van.

 11. Johansson speelt al zes jaar bij AZ. Heeft zeker fouten gemaakt, maar kende ook geniale momenten en mooie doelpunten. Hij is een onderdeel van de historie van mijn club. Kleine gifkikker krijgt een staande ovatie voor bewezen diensten straks.

 12. Aankoop is rond inmiddels. Weet een van jullie of hij nog europees mag spelen bij az?
  Verder lijkt het me op het eerste oog een goede aankoop.

Comments are closed.