John van den Brom voert morgenavond bijna geen wijzigingen toe als AZ aantreedt tegen FC Twente. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Roda JC zal alleen de spitspositie anders worden ingevuld. ‘Het elftal staat, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. We gaan hetzelfde spelen als we altijd hebben gedaan, dus Wout staat in de spits ten koste van Friday’, aldus de coach tegenover AZ TV. De oefenmeester kent verder weinig personele problemen in aanloop naar het treffen met de Tukkers. Buiten de langdurig geblesseerden Stengs, Vejinovic en Vlaar is iedereen fit.

Gebrand

Wel houdt Van den Brom rekening met een scherpe tegenstander. ‘Ze hebben twee keer verloren dus je kan er echt van op aan dat er een elftal staat dat erop gebrand is om resultaat te halen. Zeker voor Gertjan want het altijd bijzonder als je tegen je oude club speelt. Maar neem maar van mij aan dat er morgen ook een scherp en getergd AZ zal staan want wij willen deze lijn doorzetten.’ Er zal morgen om 20:00 worden afgetrapt in Alkmaar.

Verleden

Over de laatste vijf jaar is de balans tussen beide ploegen gelijk. Zowel Twente als AZ wonnen twee van de laatste vijf ontmoetingen in Alkmaar, terwijl de punten eenmaal werden gedeeld. Daar moet wel de kanttekening bij dat de Alkmaarders de laatste drie jaar niet verloren. Afgelopen seizoen was dat te danken aan Fred Friday. De aanvaller kwam als invaller in het veld en forceerde een vrije trap waaruit Beijen de 1-1 achter zijn eigen doelman kopte. Vervolgens beging Andersen een overtreding op de doorgebroken Friday en mocht inrukken met rood. De Nigeriaan schoot daarna in blessuretijd de winnende binnen.

Opstelling AZ: Bizot: Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Til, Midtsjø, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst, Van Overeem

Recente uitslagen

2012/2013: 0-3
Chadli 2x, Castaignos
2013/2014: 1-2
Beerens (AZ) Mokhtar 2x (FC Twente)
2014/2015: 2-2
Mühren, Tankovic (AZ) Ziyech, Ebecilio (FC Twente)
2015/2016: 3-1
Janssen 2x, Hupperts (AZ) Ziyech (FC Twente)
2016/2017: 2-1
Friday, Beijen e.d. (AZ) Andersen (FC Twente)

 

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com