website laten maken in alkmaar
Europees Voetbal

AZ naar Kiev in derde voorronde Champions League

De UEFA heeft AZ zojuist gekoppeld aan Dinamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League.

De UEFA heeft AZ zojuist gekoppeld aan Dinamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League. De Alkmaarders zullen op 15 of 16 september op bezoek gaan in Oekraïne in de strijd om een ticket voor het miljardenbal. Wint de ploeg van Arne Slot van het elftal van de gelouterde coach Mircea Lucescu, dan plaatst het zich voor de vierde voorronde van de Champions League. Er zal dus geen return volgen in Alkmaar. In de vierde voorronde treft AZ dan eventueel de winnaar van het duel tussen KAA Gent en Rapid Wien.

In Kiev staat niet alleen plaatsing voor de vierde voorronde van de Champions League op het spel. Bij winst in Kiev kan de penningmeester weer vijf miljoen bijschrijven. Winst op Dinamo betekent namelijk dat AZ zich plaatst voor de vierde voorronde van de Champions League. De verliezer van de vierde voorronde van de Champions League krijgt een ‘loser bonus’ van maar liefst vijf miljoen euro. De winnaar van de vierde voorronde stroomt door naar de groepsfase van de Champions League en kan tientallen miljoenen bijschrijven.

Bekende namen

Dinamo Kiev is een grote naam in het Europese voetbal, maar is niet meer de grootmacht die het in de jaren negentig en de jaren nul was. De meest bekende namen in de selectie van Lucescu zijn die van Fran Sol en Gerson Rodrigues. Sol stond enkele seizoenen geleden onder contract bij Willem II en was in dienst van de Tilburgers een aantal keer trefzeker tegen AZ. Rodrigues ontpopte zich tot een revelatie bij Telstar en kwam via een omweg in het voormalige oostblok terecht.

Goede start

De competitie in Oekraïne is net begonnen en Dinamo heeft de eerste wedstrijd overtuigend met 1-4 weten te winnen op bezoek bij Olimpik Donetsk. Een week eerder legde de ploeg van Lucescu ook al beslag op de supercup door aartsrivaal Shaktar Donetsk met 1-3 te verslaan. AZ is dus gewaarschuwd, al heeft Kiev niet meer de grote namen van weleer. Bovendien heeft de ploeg van Lucescu te maken met blessures van een aantal belangrijke spelers. Het is echter onbekend of Verbic, Shepelev, Mykolenko en Burda op tijd zijn hersteld voor de clash met AZ.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar