Europees Voetbal

AZ na thriller vanaf de stip naar Conference League

AZ heeft zich vanavond na een ware thriller weten plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. In de reguliere speeltijd gaven de Alkmaarders tweemaal volledig onnodig een marge van twee goals weg, waardoor de wedstrijd beslist moest worden na strafschoppen. Penetra benutte de beslissende penalty.

In een volgepakt en sfeervol Brann Stadion wist AZ prima om te gaan met de omstandigheden. Ondanks een moeilijk bespeelbaar veld, waar menig speler uitgleed, waren de bezoekers heer en meester. Het was dan ook geen verrassing dat de ploeg van Jansen na een kwartier aan de leiding kwam.

Na goed doorzetten van Mijnans kwam Lahdo vanaf een meter of twintig in de positie om de trekker over te halen en dat deed de Zweed met succes. Met een lage knal liet hij Dyngeland kansloos. Niet lang daarna raakte Van Bommel na een afgeslagen vrije trap de bovenkant van de lat.

Mijnans

De Alkmaarders bleven het meest gevaarlijk en verdubbelden na een half uur de marge. Sven Mijnans schoot de bal van buiten de zestien geplaatst achter de kansloze doelman. AZ leek hierna zorgeloos richting de rust te gaan, maar na een knullig weggegeven corner wist Knudsen de aansluitingstreffer binnen te koppen.

Van Bommel

In de pauze voerde de coach van Brann een tweetal wissels toe, ongetwijfeld met de bedoeling om het te laten stormen in de tweede helft. De gasten waren echter niet onder de indruk en herstelden de marge vijf minuten na de hervatting. Mayckel Lahdo brak op rechts door en legde de bal panklaar voor Ruben van Bommel. Het was voor de jongeling vervolgens geen probleem om het speeltuig binnen te schuiven.

AZ heeft zich vanavond na een ware thriller weten plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. In de reguliere speeltijd gaven de Alkmaarders tweemaal volledig onnodig een marge van twee goals weg, waardoor de wedstrijd beslist moest worden na strafschoppen. Penetra benutte de beslissende penalty.

De wedstrijd leek hiermee gespeeld, want ook na deze treffer bleef het rustig voor het doel van Ryan. Toch kwamen de Noren uit het niets weer terug in de wedstrijd. De net ingevallen Soltvedt krulde een vrije trap op fraaie wijze achter de Australische doelman.

Druk

Brann rook hierna bloed en drukte AZ zeker in het laatste kwartier vast op eigen helft, zonder daarbij tot grote kansen te komen. Het meest gevaarlijk waren de standaardsituaties van de thuisploeg. Het was dan ook geen verrassing dat de thuisploeg tien minuten voor tijd op deze wijze aan de gelijkmaker kwam. Opnieuw werd er dramatisch gedekt en dit keer profiteerde Larsen met een rake kopbal.

In het restant van de wedstrijd was de spanning voelbaar in het stadion en je zag bij beide ploegen de angst om te verliezen. Het resultaat was dat er geen goals meer zouden vallen in de reguliere speeltijd, met als gevolg een verlenging.

Verlenging

In de verlenging bleef de spanning voelbaar, waardoor er van goed voetbal geen sprake meer was. De kansen waren zodoende schaars, al was Mijnans aan het begin van de tweede helft van de verlenging dichtbij de 3-4, het was Dyngeland die zijn inzet op een vreemde wijze uit zijn doel ranselde.

Door het uitblijven van de kansen was het logische gevolg dat de wedstrijd beslist moest gaan worden vanaf de strafschopstip. Dat moesten de Noren echter wel met zijn tienen doen omdat Myhre in de slotminuut nog rood pakte. Mathew Ryan stopte uiteindelijk de zesde strafschop, waarna Penetra de klus afmaakte door de daaropvolgende penalty te benutten.

Samenvatting SK Brann – AZ

Karakteristieken

Doelpunten: 12′ Lahdo 0-1, 29′ Mijnans 0-2, 45′ Knudsen 1-2, 51′ Van Bommel 1-3, 65′ Soltvedt 2-3, 82′ Larsen 3-3

Gele kaarten: Pavlidis, D. de Wit, Wolfe, Ryan, Lahdo, Sugawara (AZ) Nilsen, Knudsen, Borsting (SK Brann)

Rode kaart: Myrhe (SK Brann)

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos (c), Bazoer (111′ Mihailovic), Wolfe (70′ M. de Wit); Goudmijn (90′ Penetra), D. de Wit, Mijnans; Lahdo (111′ Dantas), Pavlidis (84′ Odgaard), Van Bommel (70′ Poku)

Opstelling SK Brann: Dyngeland; Crone (63′ Soltvedt), Knudsen, Kristiansen (46′ Larsen), Pedersen (80′ Simba); Myhre, Heltne Nilsen, Kartum (46′ Mathisen); Borsting, Finne, Castro (80′ Heggeb0)

[Foto: Pro Shots]

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    0 %