Wedstrijden

AZ na knotsgekke avond uitgeschakeld door FC Utrecht

AZ is vanavond na een knotsgekke wedstrijd uitgeschakeld in de KNVB beker. De Alkmaarders waren in de eerste helft veruit de betere ploeg, maar zagen Utrecht een kwartier na de hervatting de score openen middels een ‘lucky’ van Viergever. Karlsson herstelde de schade, na eerder een strafschop te hebben gemist. Maeda zorgde vroeg in de verlenging voor de winnende treffer.

De Alkmaarders begonnen scherp en agressief aan het duel tegen FC Utrecht. Er werd tegen de Domstedelingen zichtbaar uit een ander vaatje getapt dan afgelopen weekend en dat resulteerde al snel in het eerste schot op doel van Odgaard.

Niet lang daarna raakte Mijnands uit een moeilijke hoek de paal en nadat Karlsson net naast schoot kreeg Mijnands nog binnen het kwartier de grootste kans van de eerste helft. Barkas moest lossen na een pegel van Reijnders, waarna de middenvelder de bal simpel binnen leek te kunnen tikken. De winterse aanwinst kwam echter niet goed uit met zijn stappen en schoot gehaast naast.

Na een kansje voor Van de Streek was de thuisploeg via schoten van Karlsson, Pavlidis en wederom Karlsson dichtbij een voorsprong. De Alkmaarders zouden voor rust het net niet weten te vinden en dat gold ook voor de gasten, die middels een knal van Bozdogan Ryan nog wel op de proef stelden. De Australier wist de poging vervolgens in twee instanties onschadelijk te maken.

Viergever

Ook na de pauze was AZ de bovenliggende partij, maar was het FC Utrecht dat fortuinlijk aan de leiding kwam. Uitgerekend Nick Viergever, die tien dagen geleden ook al scoorde in Alkmaar, was de doelpuntenmaker. De verdediger raakte een voorzet volledig verkeerd en zag het speeltuig vervolgens over Mathew Ryan het doel in zeilen.

Het doel van de ploeg van Silberbauer was hierna duidelijk, de boel vertragen en het spel ontregelen. Dat lukte de bezoekers aardig, want de gastheren kwamen moeilijk tot kansen. Vijf minuten voor tijd kreeg AZ toch nog de uitgelezen kans op de gelijkmaker na een vermeende duwfout van Kluivert op Odgaard.

Karlsson

Karlsson ging achter de toegekende strafschop staan, maar schoot de bal belabberd in en zag Barkas redding brengen. De Zweed kreeg uit de daaropvolgende ingooi de bal voor zijn voeten en herstelde zijn fout razendsnel door alsnog de gelijkmaker binnen te werken. In het restant van de reguliere speeltijd kreeg Utrecht de grootste, alleen mikte Toornstra de bal van dichtbij over en redde Ryan in de dying seconds fantastisch op een inzet van Boussaid.

AZ is vanavond na een knotsgekke wedstrijd uitgeschakeld in de KNVB beker. De Alkmaarders waren in de eerste helft veruit de betere ploeg, maar zagen Utrecht een kwartier na de hervatting de score openen middels een 'lucky' van Viergever. Karlsson herstelde de schade, na eerder een strafschop te hebben gemist. Maeda zorgde vroeg in de verlenging voor de winnende treffer.

De verlenging was nog niet begonnen of Ryan zag opnieuw een speler van FC Utrecht voor zich opduiken, de doelman moest nu echter het antwoord schuldig blijven op een inzet van Maeda. AZ moest hierna weer in de achtervolging en zag Kerkez tien minuten later de paal raken op aangeven van Kerkez.

De ploeg van Jansen ging het tweede gedeelte van de verlenging met man en macht op jacht naar de gelijkmaker, maar de vertragingstactiek van de bezoekers wierp zijn vruchten af ondanks enkele hachelijke momenten voor het doel van Barkas. Al moet gezegd worden dat de scheidsrechter niet meehielp door een paar minuten voor tijd twee strafschopmomenten binnen enkele seconden te missen. Eerst maakte een speler van Utrecht hands, waarna Barasi naar de grond werd getrokken. Gescoord zou er echter niet meer worden, waardoor uitschakeling een feit is.

Karakteristieken

Doelpunten: 58′ Viergever 0-1, 85′ Karlsson 1-1, 93′ Maeda 1-2

Gele kaarten: Pavlidis (AZ) Klaiber, Maeda, Barkas (FC Utrecht)

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Goes (76′ Lahdo), Kerkez (109′ Barasi); Reijnders, Mijnans (100′ M. de Wit), Clasie (c); Odgaard, Pavlidis, Karlsson

Opstelling FC Utrecht: Barkas, Ter Avest (40′ Klaiber), Van der Hoorn, Van der Maarel, Viergever (c) (68′ Kluivert); Bozdogan, Toornstra, Van de Streek (90′ Brouwers); Boussaid (115′ Jensen), Douvikas, Booth (90′ Maeda)

Foto: Pro Shots | Toon Dompeling

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    0 %