website laten maken in alkmaar
Wedstrijden

AZ na goede eerste helft kansloos onderuit in Manchester

AZ heeft vanavond een ruime nederlaag geleden tegen Manchester United. Op Old Trafford werd het liefst 4-0 voor de Mancunians. Wie alleen zou kijken naar de uitslag zou denken dat de Alkmaarders zijn weggespeeld, maar niets is minder waar. De ploeg van Slot domineerde de eerste helft en was ook na rust dichtbij de 0-1. Na de openingstreffer scoorden de gastheren in tien minuten tijd echter vier keer.

De Alkmaarders domineerden eigenlijk de gehele eerste helft. Gesteund door een vol en fanatiek uitvak voetbalde de ploeg van Slot vrijuit en vol vertrouwen op Old Trafford. Via Sugawara kregen de bezoekers ook de eerste kans, al ging de poging van de Japanner recht op Romero af. United werd een enkele keer gevaarlijk in de omschakeling, maar eigenlijk alleen als AZ zelf de bal verspeelde. Via Idrissi en De Wit kregen de Alkmaarders nog enkele kansen, al zou het niet tot scoren komen voor de rust.

In de tweede helft begon de ploeg van Slot weer enthousiast en had het binnen enkele minuten de voorsprong kunnen pakken. Na een voorzet van Wijndal schoof Stengs de bal in vrije positie in de handen van Romero. Niet lang daarna kregen ook de gastheren een grote kans, Martial schoot echter in kansrijke positie over. Het bleek een waarschuwing te zijn van de ploeg van Solskjaer, die niet lang daarna weer gevaarlijk doorkwamen. Ditmaal was het echter wel raak. Pereira stond met een goede actie aan de basis van de treffer van Young. De rechtsback schoot bij de tweede paal een voorzet van Mata in het dak van het doel.

Beslissing

United drukte door en zou binnen enkele minuten het duel in het slot gooien, al was de manier waarop dubieus. Garner beging duidelijk een overtreding op Midtsjø, waarna Greenwood op twintig meter van Bizot in balbezit kwam. De aanvaller van de Mancunians liet de doelman vervolgens kansloos met zijn inzet van afstand. De Noor ontving vervolgens na protesten een gele kaart, waardoor hij de eerste wedstrijd in de achtste finales geschorst is.

Van slag

AZ leek het hierna kwijt en de thuisploeg rook bloed. Na ruim een uur spelen beging Clasie een overtreding in zijn eigen strafschopgebied, waarna arbiter Schrärer de bal terecht op de stip legde. Juan Mata benutte dit buitenkansje en liet Bizot kansloos. De ploeg van Slot werd in deze fase overlopen en zag Greenwood twee minuten later de 4-0 maken door de Alkmaarse goalie in de korte hoek te passeren. Het was de vierde treffer van de thuisploeg in tien minuten tijd.

United nam hierna gas terug en AZ was niet meer bij machte om nog echt een vuist te maken tegen de Engelse grootmacht. Stengs dwong Romero nog wel eenmaal tot een uiterste krachtsinspanning, maar veel verder kwam de ploeg van Slot niet. Door de nederlaag eindigt AZ als tweede in de poule en kan het komende maandag een sterke tegenstander loten. Zo kan het Alkmaarse equipe een afvaller uit de Champions League loten, of een groepswinnaar uit een andere poule in de Europa League.

Karakteristieken

Doelpunten: 54′ Young 1-0, 58′ Greenwood 2-0, 62′ Mata (strafschop) 3-0, 64′ Greenwood 4-0

Gele kaarten: Clasie, Midtsjø, Koopmeiners (AZ) Tuanzebe (Manchester United)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Clasie, Wuytens, Wijndal; Midtsjø, Stengs, Koopmeiners; Sugawara (66′ Vlaar), De Wit (63′ Druijf), Idrissi (77′ Ouwejan)

Opstelling Manchester United: Romero; Young (c) (66’Laird), Tuanzebe, Maguire (66′ Jones), Williams; Garner, Mata, Matic; Pereira, Martial  (60′ Chong), Greenwood

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar