Overig nieuws

AZ mogelijk Europa in met Fair Play

Naast de competitie en de KNVB-beker doemt dit seizoen een derde weg op die AZ naar Europees voetbal kan leiden: het Fair Play-klassement! Vaak verguisd, maar recent toch ook al een reddingsboei gebleken voor onder meer FC Twente in het halen van Europees voetbal. In de tussenstand halverwege de competitie staat Nederland op de tweede plaats in Europa, zo maakte de KNVB dinsdag bekend. De beste drie landen mogen hun sportiefste team afvaardigen voor de Europa League, dus Nederland mag zelfs nog een plekje zakken. Op de nationale ranglijst staat AZ derde achter Ajax en FC Twente. Als AZ deze positie kan behouden is het dus te hopen dat de genoemde clubs via de competitie of de beker al Europees voetbal hebben gehaald, iets wat uiteraard niet ondenkbaar is.

Het Fair Play-klassement dat AZ in onder meer 2004 en 2005 tot grote vreugde van Alkmaar en omstreken al won wordt bepaald op basis van het sportieve gedrag van clubteams en nationale elftallen. Hieronder vallen het aantal gele en rode kaarten, het gedrag van de supporters en de houding van spelers tegenover tegenstanders en arbitrage. Van de sportiefste drie landen krijgt de sportiefste club een startbewijs voor de eerste voorronde van de Europa League, die komend seizoen op 2 en 9 juli wordt gespeeld. Die club moet wel uitkomen op het hoogste niveau en niet al via een andere weg Europees voetbal hebben gehaald. Nederland werd in 2012 derde in het klassement, waardoor FC Twente – dat de play-offs verloor – alsnog Europa in mocht.

Tussenstand Fair Play-klassement (cursief=eerste divisie=geen concurrentie m.b.t. Europa League):

1. Ajax 8.24
2. FC Twente 8.18
3. AZ 8.12
4. Jong PSV 8.11
5. Excelsior 8.00
5. FC Groningen 8.00
5. SC Cambuur 8.00
5. Telstar 8.00
9. FC Volendam 7.95
10. Go Ahead Eagles 7.94
10. PEC Zwolle 7.94

Internationaal staat Ierland voorlopig eerste. Engeland is derde.

(Foto Jasper Ruhe | PRO SHOTS)

NAKZ
Support Your Local is zijn motto. Kwam in 1997 op 8-jarige leeftijd op de lokroep van de lichtmasten en het gejuich uit de Alkmaarderhout af, dat tot in zijn woonplaats Heiloo te zien en te horen was. Sindsdien uitgegroeid tot fanatiek supporter van AZ, zowel uit als thuis. Tegen het moderne voetbal is een ander motto. Strijdt o.a. via Supportersbeweging Victoria Alkmaar voor de rechten van supporters en het behoud van de supporterscultuur.

4 Comments

  1. Gewoon bij de eerste 5 eindigen.

  2. ajax eerste met Fair play? Verbazing hier…

  3. Het feit dat de club van de KNVB bovenaan staat betwijfelt direct te titel ‘fair play’.
    Het zou toch wat zijn als Excelsior, Kowet, Cambuur of Zwolle Europa ingaat? Vooralsnog ga ik er gewoon vanuit dat AZ meedoet aan de Uefa Cup door sportieve prestaties.

  4. Haha, dure rode kaart voor Moisander dan 😀

Comments are closed.

Ook interessant