Wedstrijden

AZ met hakken over de sloot langs HHC Hardenberg

In het druilerige Hardenberg hadden zich ruim 4000 dappere toeschouwers verzameld voor de bekerconfrontatie tussen HHC Hardenberg en AZ. Zij waren getuige van een strijd die zich afspeelde op een veld dat met de minuut meer in een modderpoel veranderde. Uiteindelijk zou AZ met 2-3 zegevieren in de verlenging, maar daarmee is alles wel gezegd (maar lees vooral verder, anders was dat voor niets).

AZ vergeet wedstrijd dood te spelen

AZ, dat met maar liefst zeven wijzigingen in de basisopstelling begon, was vanaf de eerste minuut de betere partij tegen HHC Hardenberg, maar verzuimde om door te drukken in de eerste helft.

In de 14e minuut noteerde AZ de eerste echte kans van de wedstrijd. Myron van Brederode trok vanaf links naar binnen en dwong keeper Jorick Maats tot een knappe redding. Iets later probeerde Vangelis Pavlidis het in de korte hoek, maar ook daar was Maats attent. Daarna was het de beurt aan Denso Kasius die op de keeper schoot en vervolgens aan Van Brederode die in de rebound had moeten scoren, maar naast mikte.

Pavlidis, wie anders?

Een doelpunt leek onafwendbaar en wie anders dan Pavlidis had zijn vizier op scherp staan na een mooie steekpass van Jayden Addai (0-1).

Na het doelpunt bleef AZ aanvallen en was het Riechedly Bazoer die de paal raakte na een voorzet vanaf de linkerkant. In de 32e minuut was Jayden Addai dicht bij een doelpunt, maar hij stuitte op de wederom uitstekend keepende Maats in de modderige zestien meter.

Niveau steeds lager

Na een reeks kansen voor Alkmaar, viel het aanvalsspel stil en volgde er een klein kwartier voetbal dat weinig vermakelijk was. Richting de rust begon HHC Hardenberg meer vertrouwen te krijgen, wat resulteerde in enkele halve kansen en één hele kans van oud-prof Jesper Drost. Aan de andere kant had Addai de wedstrijd in het slot moeten gooien, maar ook hij vond de uitblinkende Jorick Maats weer op zijn weg.

Beschamende vertoning AZ in de tweede helft

Na de pauze kwam AZ opnieuw matig uit de kleedkamer, waarbij de wissel van Jayden Addai direct opviel. Na een onnodige gele kaart in de eerste helft leek de jonge speler nadrukkelijk te solliciteren naar zijn tweede, wat ertoe leidde dat Pascal Jansen ingreep en Ibrahim Sadiq als zijn vervanger inbracht.

Het was in de beginfase van de tweede helft wederom ondermaats, en HHC Hardenberg leek bloed te ruiken. In het eerste kwartier kwam AZ slechts tot één kans, een schot van Pavlidis dat net over het doel suisde. Het werd steeds duidelijker dat zelfs een club uit de Tweede Divisie kansen kan creëren tegen AZ, wat pijnlijk duidelijk werd in de 63e minuut. De boomlange Serge Fatima kopte een vrije trap binnen en zette AZ voor schut (1-1).

Odgaard scoort tegen de verhoudingen in

Tegen de verhoudingen in was het echter AZ dat scoorde, met invaller Jens Odgaard die zijn eerste doelpunt van het seizoen maakte, en wat voor een: een cruciale. Odgaard kapte naar binnen vanaf rechts en schoot hard en laag, waarmee hij de keeper van HHC Hardenberg eindelijk kansloos liet (1-2).

Jens Odgaard scoort tegen HHC Hardenberg

Jens Odgaard maakt zijn eerste doelpunt van het seizoen

HHC Hardenberg maakt weer gelijk

Waar je zou verwachten dat de amateurs na dit doelpunt zouden breken, was het tegendeel waar. In de slotminuut was het oud AZ-jeugdspeler Joeri Church die verwoestende uithaalde en Owusu-Oduru kansloos liet, waardoor wij als kijkers veroordeeld werden tot een verlening.

Van Bommel scoort in de verlenging

In het hotseknotsebegoniavoetbal dat volgde scoorde Ruben van Bommel in de stijl van de wedstrijd die AZ speelde vanavond. Hiermee voorkwam de jongeling dat de Alkmaarders na een afscheid van Europa, ook de beker gedag kon zeggen.

Eindelijk winterstop

Als redacteur van deze site en als supporter van de club kan ik alleen maar vaststellen dat ik nog nooit zo naar een winterstop heb uitgekeken als nu. Twee dingen zijn wel duidelijk: het saldo op de emotionele bankrekening is gevaarlijk laag geworden en het “consistently good, not occasionally great” is al tijden ver te zoeken in Alkmaar.

Laten we hopen dat de technische staf en directie de feestdagen benutten om elkaar diep in de ogen te kijken en eens goed te evalueren hoe dit verder moet na de winterstop.

[foto’s via Pro Shots / Ron Jonker]

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan professionele websites met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    0 %