De UEFA heeft AZ zojuist gekoppeld aan Dinamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League.
Europees Voetbal

AZ maakt reële kans op instroom in derde voorronde CL

Afgelopen vrijdag maakte de KNVB de verdeling van de Europese tickets voor komend seizoen bekend. AZ kreeg van de bond het één na beste ticket voor de Champions League toebedeeld op basis van de tweede plaats op de ranglijst. Maar wat betekent dit nu helemaal? Het betekent in ieder geval dat AZ minimaal instroomt in de tweede voorronde van het miljardenbal, maar de Alkmaarders maken wel degelijk kans op een gunstiger scenario.

Nu vraag je je natuurlijk af waar dat allemaal van afhangt. AZ stroomt in in de derde voorronde van het miljardenbal als de winnaar van de Europa League van dit seizoen zich in de eigen competitie ook weet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League*.

Er is echter een reële kans dat de Europese competities deze jaargang niet worden afgemaakt. Wat gebeurt er dan? In de reglementen van de UEFA staat niet wat er gebeurt als er geen Europa League winnaar komt en dus ook niet hoe de tickets dan worden verdeeld. Als ze dat op dezelfde manier doen als normaal (als de CL of EL-winnaar in eigen land al geplaatst zijn voor de CL-groepsfase), dan zal AZ ook starten in de derde voorronde van de Champions League.

Tegenstanders

Mocht AZ starten in de derde voorronde van de Champions League dan nemen ze deel aan de kwalificatierondes voor niet-kampioenen. Als de huidige standen van de Europese competities als eindstanden gelden kan de ploeg uit de Kaasstad loten tegen Benfica, Salzburg, Dinamo Kiev of AA Gent.

Serieus geld

Als de Alkmaarders in de derde voorronde van de Champions League verliezen, dan stromen ze direct door naar de groepsfase van de Europa League. In het geval dat de ploeg van Slot zich weet te kwalificeren voor de vierde voorronde van de Champions League, dan begint het eerste serieuze geld te rollen. De winnaar plaatst zich natuurlijk voor de groepsfase van het miljardenbal, maar de verliezer krijgt een premie van 5 miljoen euro en een startbewijs voor de groepsfase van de Europa League.

Tweede voorronde

Mocht het allemaal iets minder gunstig uitpakken, dan start AZ in de tweede voorronde van de Champions League. Dit gebeurt als de winnaar van de Europa League van dit seizoen zich in eigen land niet direct kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League, of als de UEFA een andere ticketverdeling gaat hanteren in het geval er geen Europa League-winnaar komt.

De Alkmaarders komen in dat geval natuurlijk ook terecht in de kwalificatierondes voor niet-kampioenen en kunnen dan loten tegen Salzburg, Viktoria Plzen of Basaksehir. Dit natuurlijk als de huidige standen van de Europese competities als eindstanden gelden. Mochten ze daarin ten onder gaan dan stroomt AZ in in de derde voorronde van de Europa League.

Technische details

In de tweede alinea staat een sterretje en dat is een verwijzing naar de ietwat technische regelgeving. Het betreft hierbij het scenario dat zich ontvouwt als de Europa League winnaar van dit seizoen zich in eigen land ook kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League en AZ dus start in de derde voorronde van het miljardenbal. Hieronder de details:

  • Nederland staat 11e op de Europese ranking
  • AZ speelt in de voorrondes voor niet-kampioenen. Daar spelen de nummers 3 van landen 5-6 en de nummers 2 van landen 7-15 in mee.
  • De clubs uit landen 5-9 starten in de 3e voorronde, de clubs uit landen 10-15 in de 2e voorronde
  • Als de EL-winnaar zich in eigen land plaatst voor de CL-groepsfase dan blijft er een plek vrij in de CL-groepsfase. Die plek gaat dan naar de nummer 3 van land 5, en daardoor schuiven de nummers 2 van landen 10 en 11 door naar de 3e voorronde.

Foto: Pro Shots | Action Images 

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant