Wedstrijden

AZ laat dure punten liggen tegen Excelsior

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

Een gelijkspel, meer zat er vanavond niet in voor AZ op bezoek bij Excelsior. De Alkmaarders speelden duidelijk een stuk minder dan vorige week en moesten driemaal een achterstand zien goed te maken. In die missie slaagde de ploeg van Van den Brom, maar uiteindelijk wist het niet te winnen van de Rotterdammers. Qua kansen hadden de Alkmaarders een licht overwicht, maar gezien het spel verdienden beide ploegen een punt. Namens AZ wisten Mühren, Tankovic en Wuytens het net te vinden.

AZ begon iets minder fel aan het duel dan vorige week het geval was tegen Heracles. Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Colombia hadden de Alkmaarders aanvankelijk moeite de tegenstander onder druk te krijgen. Excelsior zakte in en loerde op de counter, een recept dat na negen minuten al succes opleverde. Een voorzet van de rechterkant kon door Elbers worden ingetikt. Lang konden de Kralingers niet genieten van de voorsprong. Nauwelijks twee minuten later bezorgde Muamer Tankovic de bal met uiterste precisie bij Robert Mühren, die op zijn beurt resoluut de trekker overhaalde.

Tankovic

Hierna leek AZ wakker geschud en draaide het de duimschroeven iets verder aan. Dit resulteerde onder andere in kansen voor Johansson en Mühren, maar toch zou de treffer aan de andere kant vallen. Een wat onnodige overtreding van Weghorst werd door Higler bestraft met een strafschop. Hasselbaink ging achter de bal staan en stuurde Rochet de verkeerde kant op. De Alkmaarders lieten zich echter niet van de wijs brengen en bleven voetballen. Wuytens was met een kopbal al direct dichtbij een gelijkmaker, maar zijn poging spatte uiteen op de lat. Tien minuten voor rust werd de ploeg alsnog beloond toen Tankovic voorzet van Haps koelbloedig afrondde.

Goal tegen Excelsior

Nieuwe achterstand

In de tweede helft probeerde AZ door te drukken en was het al vroeg na de hervatting dichtbij een voorsprong. Eerst was het Tankovic die in kansrijke positie mistte, waarna Mühren zijn inzet van de doellijn gehaald zag worden door een Excelsior-verdediger. Lang zou de druk echter niet aanhouden. Na deze twee grote mogelijkheden sloot Excelsior de rijen weer en had de ploeg van Van den Brom moeite om een gaatje te vinden in de vijandelijke defensie. De Rotterdammers bleven op hun beurt loeren op de counter en werden daarbij op hun wenken bediend door de Alkmaarders. Slordig balverlies op het middenveld van Bel Hassani leidde tot een uitbraak, waarbij Faik uiteindelijk vrij voor Rochet verscheen. De Uruguayaan werd in de verre hoek geklopt door de middenvelder en zo kwam AZ wederom op achterstand.

Blessure Vlaar

Tot overmaat van ramp haakte Ron Vlaar kort hierna af met een blessure. De weer in genade aangenomen Joris van Overeem kwam voor hem in de ploeg, waardoor Mats Seuntjens een linie zakte. De Alkmaarders moesten dus zonder hun captain op jacht naar de gelijkmaker en die missie slaagde opnieuw. Na een afgeslagen vrije trap bezorgde Jahanbakhsh met een puntgave voorzet de bal op het hoofd van Stijn Wuytens, die al vallend raak kopte. In het restant van de wedstrijd ging AZ met de moet der wanhoop op zoek naar een doelpunt, maar deze zou ondanks pogingen van Haps en Jahanbakhsh niet meer vallen.

Karakteristieken

Doelpunten: 9′ Elbers 1-0, 11′ Mühren 1-1, 26′ Hasselbaink 2-1 (strafschop), 34′ Tankovic 2-2; 65′ Faik 3-2, 76′ Wuytens 3-3

Gele kaarten: Vermeulen, Ribeiro (Excelsior) Weghorst (AZ)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Vlaar (c) (67′ Van Overeem), Wuytens, Haps; Seuntjens, Rienstra, Mühren; Bel Hassani (65′ Jahanbakhsh), Weghorst (76′ Friday), Tankovic

Opstelling Excelsior: Muyters; Karami, Mattheij, Drost, Kuipers; Fortes, Vermeulen (87′ Koolwijk), Faik; Elbers (85′ Ondaan), Hasselbaink, Ribeiro (79′ Bruins)

Foto’s: Pro Shots | Ed van de Pol

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com