AZ heeft zojuist een knappe overwinning geboekt op SC Heerenveen. Na een achterstand in de eerste helft knokten de gasten zich in de tweede helft naar de drie punten. Guus Til was met twee treffers uiteindelijk de gevierde man voor de ploeg van Van den Brom. De middenvelder scoorde een kwartier voor tijd en in de laatste minuut, waardoor de Alkmaarders een zwaarbevochten, maar terechte overwinning boekten. 

Het jeugdige AZ sprankelde in de eerste helft niet zoals vorige week tegen FC Utrecht, desondanks kreeg het toch een aantal goede mogelijkheden. De grootste kans was voor Alireza Jahanbakhsh, die na een minuut of tien oog in oog kwam met doelman Hansen. De man in vorm stifte de bal echter tegen de keeper aan. Daar waar de Alkmaarders hun eerste grote kans mistten was Heerenveen uiterst efficient. Na een vlot lopende aanval belandde de bal via Ødegaard bij Vlap, die via het been van Svensson raak schoot.

Herpakken

Na de treffer was de ploeg van Van den Brom het even kwijt en was de thuisploeg het meest dreigend. Echt hele grote kansen leverde dat overigens niet op. In de laatste tien minuten herpakte AZ zich iets, zonder echt heel gevaarlijk te worden. De rust kwam de ploeg dan ook goed uit en dat was ook merkbaar na de hervatting. De Alkmaarders schoten uit de startblokken en kregen via Til, Jahanbakhsh en Weghorst drie reuze mogelijkheden op de gelijkmaker.

Til

Ondanks het overwicht duurde het relatief lang voordat de gelijkmaker viel. Het was uiteindelijk Guus Til die de bal op aangeven van Svensson binnen kon werken. Door de treffer scoorde AZ voor de zeventiende keer op rij in een uitwedstrijd in de eredivisie, wat een record betekent. De fase na de treffer was rommelig. De gasten gingen wel op jacht naar de voorsprong maar kreeg weinig echte kansen. Aan de andere kant was Heerenveen ook niet bij machte om het Bizot heel lastig te maken. Het duurde uiteindelijk tot de laatste minuut voordat Guus Til de wedstrijd beslistte. De middenvelder was attent bij een voorzet van Jahanbakhsh en kon zodoende bij de tweede paal de bal binnenwerken.

Karakteristieken

Doelpunten: 21′ Vlap 1-0, 74′ Til 1-1, 90′ Til 1-2

Gele kaarten: Naess, Kobayashi, Schaars (SC Heerenveen) Helmer, Koopmeiners, Midtsjø, Weghorst (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Til, Midtsjø, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst (c), Helmer (55′ Seuntjens)

Opstelling SC Heerenveen: Hansen (55′ Van der Steen); Dumfries, Hoegh, Naess, Pierie (62′ Woudenberg); Thorsby, Schaars, Kobayashi; Ødegaard, Ghoochannejhad, Vlap (77′ Rojas)

Foto: Pro Shots 

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

29 Replies to “AZ knokt zich terecht langs SC Heerenveen”

 1. Het spel was grotendeels NIET om aan te zien, maar verschil is wel dat voornamelijk in tweede helft wel voor de bal werd gestreden. Iets wat vorig seizoen niet gebeurde. Verder was het zeer slordig. Elke afvallende bal kwam bij die plombe bledden aan of hoe je dat ook schrijft.

  Gelukkig is de kwaliteit van Hveen op 2 spelers na niet echt geweldig, en door te strijdden toch de 3 punten uit het vuur gesleept door twee goede aanvallen en loopacties.

  Complimenten aan Til ook. Ontwikkeld zich zeer goed.

  Daarnaast complimenten aan Uitsupporters. Zoals ik het meekreeg tijdens het kijken van de wedstrijd veel gehoord en aanwezig.

  Op naar volgende wedstrijd. In de komende reeks kunnen we veel punten behalen maar dan mag er wel wat verzorgder gespeeld worden want anders loop je in de val tegen zwakkere ploegen wanneer hun als eerste toch weten te scoren, want een ding, zulke ploegen zijn goed in de bus voor de goal parkeren.

  Hveen is niet zo een ploeg en daarom hebben we kunnen winnen, maar de kleinere ploegen gooien dan hele team voor de pot en is er geen doorkomen meer aan.

  Samengevat, geen hosanna stemming, maar wel vooruitgang in die zin dat we nu dit soort wedstrijden WEL weten te winnen in vergelijking met vorig seizoen.

 2. Op karakter! Wat een belangrijke overwinning dit. Gaat het niet zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat. Vorig seizoen was dat niet gelukt. Nu sta je keurig vierde. Guus Til I love you!

 3. We hebben dit seizoen geen goal gemaakt tegen Excelsior en ook niet tegen Feyenoord, record klopt dus niet

  Lekkere pot verder????

 4. Spelers geven niet op, een heel verschil met het vorige seizoen.
  Niemand die nu nog kan beweren dat AZ er niet goed aan heeft gedaan om juist wel haar geld aan te spreken voor aankopen en teveel hoopt op haar eigen jeugd.
  Alle subtoppers heeft het met overmacht verslagen; Utrecht thuis, Vitesse en Heerenveen uit.
  Tegen PSV was het ongelukkig maar speelde het een van haar beste partijen.
  Alleen tegen Feijenoord had het een offday maar veelal heeft men laten zien dat dit een sterk elftal gaat worden.
  Een hoge ranking met dit elftal zit er wellicht dit seizoen al in, maar wat belangrijker is dat we de komende seizoenen verzekerd zullen zijn van een zeer sterk elftal dat alleen maar kan groeien en dan zeer zeker tot de kanshebbers zal gaan behoren tot het winnen van prijzen.

 5. Gered door onze Thomas Muller..
  Maar man wat wordt dit elftal tekort gedaan door zo een amateur als vd brom als coach!

  1. Kijk daar is ie dan, de azijn zeikerd die een paar weken geleden zich nog afvroeg of het wel nodig was om het contract met Til te verlengen tot 2022. En nu noemt hij Guus al onze Thomas Muller. Iets met hypo en criet?

   1. Harald,

    Allereerst riep ik dat niet, kennelijk loopt er hier een dubbelganger die het leuk vindt om mij te imiteren, want als je mijn reacties goed zou lezen weet je dat ik mild ben voor de jeugdspelers(en ZELFS Dos Santos nog niet heb opgegeven!) en ten tweede, je ziet dat de media mijn Thomas Muller-vergelijking meteen hebben gekopieerd. Deze ”zeikerd” heeft er kennelijk pap van gegeten. *zucht*

 6. “Slechte wedstrijden moet je ook winnen.”
  Hoewel deze wedstrijd dik verdiend werd gewonnen zien we ook waar nog veel winst te halen valt in het spel. Een hoop jonge talenten ontwikkelen zich razendsnel naar een hoog niveau en hebben al veel laten zien, zijn zelfs belangrijk geweest. Desondanks kunnen de looplijnen, afstemming en timing voor het doel nog veel beter. Het gaat hier om fracties van seconden maar dit is trainbaar met een goede spitsentrainer. Je kan duidelijk zien dat zo’n Arveladze als trainer wordt gemist. Maar er mag meer en/of beter getraind worden op de allerlaatste fase. Pas dan gaat AZ die strijd met de top3 aan zoals ze zelf willen want er is genoeg kwaliter en strijdlust!

   1. Als jij niet weet waar je over praat kan je ook je mond houden. Je neemt bijvoorbeeld ook alleen al aan dat dit gebaseerd is op een wedstrijd. Je neemt aan dat ik dit alleen op tv heb gezien.

    1. ik denk dat je niet weet waar je over praat,maar ja die mensen heb je nu eenmaal.ik moet alleen hard om je lachen.

     1. Probeer eens niet te lachen en zonder aannames inhoudelijks iets te zeggen over waar het spel goed gaat en waar het mis loopt. Dan kan ik daar als volwassene op reageren (En svp even niet op de man afspelen. Daarvoor zijn andere topics)

     2. Pipo en Pierre61 jullie zijn beiden géén KENNERS!!!!!!!!!!!!
      In het doel SCHENDELAAR!!!!!!!!!

     3. Klopt en die arrogantie wil ik ook niet hier neerleggen. En inderdaad Schendelaar is een prima keeper. Ik ben blij met zo’n talent. Voor de rest van deze topic… ik sluit af. Fijne wedstrijd.

 7. Toch nog gerechtigheid. Mede door het missen van zo veel kansen en door het nadelige fluiten van arbiter Jansen leek het uit te draaien op een onterechte nederlaag.Ook de commentator op tv Leo Driesen leek meer op de hand te zijn van Heerenveen die vooral uitblonk in onbehouwen acties om het AZ te beletten te voetballen. Midtsjo kreeg een onterechte kaart terwijl de Heerenveen speler de overtreding maakte en hij zich alleen verweerde. Schaars die Jahanbakhsh een enorme beuk gaf in een kansrijke positie sprak boekdelen hoe de paniek toesloeg. En eindelijk op het laatste gedeelte was er victorie. Een zeer terechte overwinning waar de schoppers uit Friesland geen enkel recht op hadden.

 8. Wat een boeren voetbal is dat toch daar.. Gelukkig niemand geblesseerd geraakt! Mooi dat er tot 90+ strijd word geleverd. Verdient gewonnen!

 9. Je zag passie en strijd en een punt van (opbouwede) kritiek is meer focussen op het koele afmaken van de kansen want met deze ploeg moet je meestrijden om het kampioenschap.
  Maar je moet er wel in geloven en dat begint ook bij de supporters want als die er al niet in geloven dan gaat het niet gebeuren.
  Kortom: geen genoegen nemen met een gelijkspel maar doorvechten voor 3 puntjes en dat gebeurde ook…wordt vervolgt!

 10. Goed resultaat!!
  Compliment voor de instelling!!
  Wat hebben we dit vorig jaar gemist.
  Te veel wedstrijden waarin we tegen Santos, Garcia, Friday aan moesten gluren.
  En slecht spel en slechte wissels met een dito resultaat voor onze kiezen gekregen.
  Nu de lijn voort zetten, hiervoor komen we dan wel naar het stadion.
  Misschien dat je de topwedstrijden dan ook op termijn weer vol krijgt Max!!

  1. En dat merk je pas na 3 dagen of werken je hersens niet sneller?
   Schendelaar for ever!!!!!!!

   1. Ha ha ha…………………………………………………………………………………………………..Ha ha. Ha ha. Oh nee, toch niet leuk.
    M.a.w. ;wordt het niet eens tijd op te tyfen?

Comments are closed.