Wedstrijden

AZ knokt zich terecht langs SC Heerenveen

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft zojuist een knappe overwinning geboekt op SC Heerenveen. Na een achterstand in de eerste helft knokten de gasten zich in de tweede helft naar de drie punten. Guus Til was met twee treffers uiteindelijk de gevierde man voor de ploeg van Van den Brom. De middenvelder scoorde een kwartier voor tijd en in de laatste minuut, waardoor de Alkmaarders een zwaarbevochten, maar terechte overwinning boekten. 

Het jeugdige AZ sprankelde in de eerste helft niet zoals vorige week tegen FC Utrecht, desondanks kreeg het toch een aantal goede mogelijkheden. De grootste kans was voor Alireza Jahanbakhsh, die na een minuut of tien oog in oog kwam met doelman Hansen. De man in vorm stifte de bal echter tegen de keeper aan. Daar waar de Alkmaarders hun eerste grote kans mistten was Heerenveen uiterst efficient. Na een vlot lopende aanval belandde de bal via Ødegaard bij Vlap, die via het been van Svensson raak schoot.

Herpakken

Na de treffer was de ploeg van Van den Brom het even kwijt en was de thuisploeg het meest dreigend. Echt hele grote kansen leverde dat overigens niet op. In de laatste tien minuten herpakte AZ zich iets, zonder echt heel gevaarlijk te worden. De rust kwam de ploeg dan ook goed uit en dat was ook merkbaar na de hervatting. De Alkmaarders schoten uit de startblokken en kregen via Til, Jahanbakhsh en Weghorst drie reuze mogelijkheden op de gelijkmaker.

Til

Ondanks het overwicht duurde het relatief lang voordat de gelijkmaker viel. Het was uiteindelijk Guus Til die de bal op aangeven van Svensson binnen kon werken. Door de treffer scoorde AZ voor de zeventiende keer op rij in een uitwedstrijd in de eredivisie, wat een record betekent. De fase na de treffer was rommelig. De gasten gingen wel op jacht naar de voorsprong maar kreeg weinig echte kansen. Aan de andere kant was Heerenveen ook niet bij machte om het Bizot heel lastig te maken. Het duurde uiteindelijk tot de laatste minuut voordat Guus Til de wedstrijd beslistte. De middenvelder was attent bij een voorzet van Jahanbakhsh en kon zodoende bij de tweede paal de bal binnenwerken.

Karakteristieken

Doelpunten: 21′ Vlap 1-0, 74′ Til 1-1, 90′ Til 1-2

Gele kaarten: Naess, Kobayashi, Schaars (SC Heerenveen) Helmer, Koopmeiners, Midtsjø, Weghorst (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Til, Midtsjø, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst (c), Helmer (55′ Seuntjens)

Opstelling SC Heerenveen: Hansen (55′ Van der Steen); Dumfries, Hoegh, Naess, Pierie (62′ Woudenberg); Thorsby, Schaars, Kobayashi; Ødegaard, Ghoochannejhad, Vlap (77′ Rojas)

Foto: Pro Shots 

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com