Overig nieuws

AZ kijkt positief vooruit na vaststelling jaarrekening 2022-2023

AZ presenteerde vandaag de jaarcijfers over afgelopen seizoen, de club noteerde een nettowinst van € 1,4 miljoen. De jaarrekening (hier te downloaden) biedt een gedetailleerd inzicht in de financiële ontwikkeling van de club, maar wordt hieronder ook verder toegelicht.

Solide nettoresultaat en omzetgroei

Ondanks de daling van de nettowinst na belastingen van € 18,6 miljoen in 2021-2022 naar € 1,4 miljoen dit seizoen, toont het eigen vermogen, staande op € 58,1 miljoen per 30 juni 2023, de stabiele financiële basis van de club aan. De omzet, exclusief transfers, vertoonde een indrukwekkende groei van € 14,4 miljoen, aangedreven door hogere sponsoropbrengsten en de uitstekende prestaties in de UEFA Europa Conference League. Een herleving in het vermogen om supporters te verwelkomen bij wedstrijden, welke in het vorige seizoen beperkt was vanwege de coronamaatregelen, speelde ook een grote rol in deze omzetgroei.

Inzicht in overige financiële bewegingen

In het seizoen 2022-2023 bedroegen de vergoedingen uit de verkoop van spelers € 13,9 miljoen, resulterend in een positief resultaat van € 4,8 miljoen na aftrek van afschrijvingen. Het is wel zo dat de transfers van verschillende belangrijke spelers niet in deze berekeningen zijn opgenomen en in het boekjaar 2023-2024 zullen worden verwerkt. Deze strategische financiële zet biedt een optimistisch perspectief voor de financiële uitkomsten van volgend jaar.

Daarnaast was er een lichte daling in de overige bedrijfsopbrengsten, voornamelijk te wijten aan de opname van de STIK-subsidie van € 1,1 miljoen in het seizoen 2021-2022. Tegelijkertijd zagen we een stijging in kosten, met name in personeel en andere operationele uitgaven, deels toegeschreven aan de deelname aan de UEFA Europa Conference League en een toename in het aantal thuiswedstrijden.

Blik op de toekomst

Met een gezonde financiële positie, weerspiegeld door een solvabiliteitsratio die gestegen is naar 48% en geen uitstaande belastingachterstanden, kijkt AZ met vertrouwen naar de toekomst. De club verwacht voor het seizoen 2023-2024 een aanzienlijk positief resultaat, vooral vanwege de kwalificatie voor de groepsfase van de UEFA Europa Conference League en recente transfers. De financiële buffer die AZ in de afgelopen jaren heeft opgebouwd, biedt een zeer stevige basis voor een gezonde toekomst.

AZ gaat voor hoogste rating bij KNVB

Gebaseerd op de jaarcijfers van 2022-2023 en prognoses voor 2023-2024, verwacht AZ opnieuw te verschijnen in de hoogste categorie van het Financial Rating Systeem van de KNVB. Dit onderstreept de club’s positie als een financieel stabiele organisatie in het Nederlandse voetballandschap.

[foto via Vincent de Vries / Pro Shots]

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan professionele websites met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    0 %