Wedstrijden

AZ in tweede helft ruim langs Fortuna Sittard

AZ heeft de eerste competitiewedstrijd met ruime cijfers gewonnen. In Alkmaar waren de mannen van Arne Slot met 4-0 te sterk voor een aanvallend onmachtig Fortuna Sittard. Zonder aanvoerder Guus Til werd het verschil in de tweede helft gemaakt door treffers van Karjalainen (eigen doelpunt), Idrissi, Boadu en basisdebutant Sugawara. Hoogtepunt van de eerste helft was ongetwijfeld het eerbetoon dat de beide supportersgroepen maakten in de richting van Fernando Ricksen. 

AZ begon de wedstrijd met twee wijzigingen ten opzichte van het elftal dat Arne Slot donderdag het veld in stuurde. Aanvoerder Guus Til ontbrak vanwege zijn aanstaande transfer naar Spartak Moskou, terwijl Yukinari Sugawara rechts achterin de plek innam van Pantelis Hatzidiakos. De thuisploeg begon voortvarend aan de wedstrijd en drong Fortuna direct terug op eigen helft.

Met name over de linkerkant ontstond er veel gevaar via Wijndal en Idrissi. Laatstgenoemde ondernam een aantal pogingen om Coselev te verschalken, maar zonder succes. Nadat ook Midtsjø een schietkans kreeg ging de Alkmaarse storm liggen. AZ speelde in een te laag tempo om de Limburgers in verwarring te brengen en was bovendien te slordig aan de bal. Er ontstond zodoende een schaakspel, waarbij Fortuna allang blij was dat het 0-0 bleef.

Boadu

Na de pauze brak AZ snel de ban, al was dat wat fortuinlijk. Karljalainen werkte een voorzet van de zijkant achter zijn eigen doelman. Het was het startsein voor een wervelende periode waarin de thuisploeg snel een ruime voorsprong nam. Drie minutne na de openingstreffer maakte Idrissi er 2-0 door op aangeven van Boadu hard raak te schieten. Niet veel later maakte Boadu er op aangeven van Stengs 3-0 van.

Sugawara

In het laatste half uur schakelde AZ een klein tandje terug, maar bleef het wel jagen op de vierde treffer. Reijnders was met een kopbal dichtbij maar zag zijn inzet op de lijn gekeerd worden door een verdediger van Fortuna Sittard. Niet veel later was het alsnog raak. Op aangeven van Stengs maakte Sugawara zijn eerste treffer in Alkmaarse dienst. Gescoord werd er hierna niet meer, maar de 4-0 zege is voldoende om direct de koppositie te pakken in de eredivisie.

Karakteristieken

Doelpunten: 53′ Karjalainen (eigen doelpunt) 1-0, 55′ Idrissi 2-0, 58′ Boadu 3-0 , 84′ Sugawara 4-0

Gele kaarten: Passlack (Fortuna Sittard) Sugawara (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Vlaar, Wuytens (76′ Reijnders), Wijndal; Midtsjø, Koopmeiners (c), Ouwejan; Stengs, Boadu, Idrissi (63′ Druijf)

Opstelling Fortuna Sittard: Coselev; Passlack, Ninaj, Amoit, Pinto (c); Carbonell (71′ Essers), Smeets, Ugur (66′ Ioannidis), Diemers; Karjalainen (68′ Zeka), Damascan

Foto: Pro Shots | Joep Loenen

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com