Europees Voetbal

AZ in slotfase met 1-0 langs Randers

AZ heeft de groepsfase van de Conference League vanavond afgesloten met een 1-0 overwinning. Invaller Thijs Oosting kroonde zich in de slotfase tot matchwinner.

De Alkmaarders waren vooraf al zeker van overwintering als groepshoofd. Dat gaf Pascal Jansen de mogelijkheid om twee wijzigingen aan te brengen in de basisopstelling. Zo speelde Beukema op de plaats van Hatzidiakos en mocht Dani de Wit in plaats van Pavlidis in de spits beginnen.

Grote kansen

AZ kreeg na vijf minuten meteen een grote kans om al vroeg de voorsprong te pakken. Dani de Wit kreeg de bal cadeau van een verdediger van Randers, waardoor hij van dichtbij kon uithalen. Zijn poging werd echter gekeerd door doelman Carlgren. Een paar minuten later kreeg Karlsson een nog grotere kans, toen hij na een goede pass 1 op 1 kwam met de goalie van Randers. Hij schoof de bal echter naast. AZ was in het eerste kwart van de wedstrijd voortdurend voor het doel van Randers te vinden, maar wist de kansen nog niet te vertalen naar goals.

Na dik een halfuur spelen kregen de bezoekers uit een corner ook een grote kans om de leiding te nemen. Bruno Martins Indi wist verdediger Piesinger maar net te weerhouden van een doelpoging. Net voor rust kreeg AZ na een mooie aanval weer een grote kans om op 1-0 te komen. Karlsson stuitte echter maar net op doelman Carlgren. Zodoende zochten AZ en Randers na drie kwartier de kleedkamer op met een 0-0 stand.

Gudmundsson en Pavlidis dichtbij

Ook na rust bonkte AZ nadrukkelijk op de deur bij Randers. Gudmundsson was twee keer dichtbij een doelpunt, maar werd net zo vaak gedwarsboomd door de Deense defensie. Na een uur spelen was ook invaller Pavlidis dichtbij een treffer. De Griekse spits schoot een voorzet van Aboukhlal uit de omhaal maar net over. Aan de andere kant van het veld kwam Randers ook bijna op voorsprong. Een omhaal van spits Vito ging maar rakelings naast.

Debuut Taabouni

Na zeventig minuten was er wederom grote kans voor de Alkmaarders, dat erg slordig was in de afronding. Karlsson nam een lange bal vanuit de achterhoede knap mee, maar schoot oog in oog met doelman Carlgren net naast. Een kwartier voor tijd bracht Jansen ook nog Oosting en Taabouni in de ploeg. Voor laatstgenoemde was het zijn Europese debuut.

Goudhaantje Oosting

Na het offensief van AZ creëerde het lange tijd geen kansen meer en leek het af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. In de slotfase kregen de Alkmaarders toch nog waar het recht op had. Randers-doelman Carlgren verwerkte een laag afstandsschot van Aboukhlal niet goed, waardoor Oosting in de rebound kon scoren.

Zodoende sluit AZ de groepsfase af met een ongeslagen status en gaat het als groepshoofd door in de poule. Randers gaat ondanks de nederlaag als nummer twee door naar de tussenronde. Daarin wordt bepaald wie er doorgaat naar de knock-outfase van de Conference League.

Tegenstander bekend op 25 februari

AZ moet nog tot 25 februari 2022 wachten voor zij weten tegen wie zij het in de knock-outfase opnemen. Eerst spelen de nummers drie van de Europa League namelijk nog een tussenronde tegen de nummers twee van de Conference League om een ticket voor de knock-outfase te bemachtigen. Daarna is de loting voor de achtste finale van het Europese toernooi.