*Calvin Stengs* of AZ Alkmaar celebrates 1-0 with *Owen Wijndal* of AZ Alkmaar, *Jesper Karlsson* of AZ Alkmaar
Wedstrijden

AZ in eigen huis te sterk voor SC Heerenveen

AZ heeft vandaag de drie punten in eigen huis weten te houden. In Alkmaar won de ploeg van Jansen door doelpunten van Stengs, Koopmeiners en Gudmundsson met 3-1 van SC Heerenveen. Schöne scoorde namens de Friezen. Voor Jelle Duin was het een speciale middag want de aanvaller maakte tien minuten voor tijd zijn debuut.

In een slordige eerste helft hadden beide ploegen moeite om de bal naar de goede kleur te spelen. Op een glad veld ontstond er een wedstrijd die zich voornamelijk op het middenveld afspeelde, zonder veel kansen voor beide doelen. Toch was het AZ dat halverwege het eerste bedrijf de leiding nam.

Na een aanval over links vond Karlsson Stengs bij de tweede paal, die de bal vervolgens in twee instanties achter doelman Mulder schoot. In de fase hierna waren de Alkmaarders duidelijk de bovenliggende partij en hing de 2-0 in de lucht. Buiten een schot op de buitenkant van de paal zou de thuisploeg echter niet heel gevaarlijk meer worden.

Penalty

In de tweede was er nauwelijks afgetrapt of AZ kreeg al een uitgelezen mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Na een overtreding op Boadu wees Makkelie naar de stip. Koopmeiners ging achter de bal staan en schoot via de handen van Mulder raak.

Schöne

Lang konden de Alkmaarders echter niet genieten van de comfortabele voorsprong. De debuterende Lasse Schöne tikte enkele minuten na de treffer van Koopmeiners van dichtbij binnen en bracht de bezoekers daarmee terug in de wedstrijd.

De wedstrijd kabbelde hierna wat voort, waarbij AZ wel sterker was, maar niet echt veel kansen kreeg. Toch had de ploeg van Jansen de marge weer snel moeten herstellen maar Myron Boadu wist de bal van dichtbij voor een leeg doel op de lat te werken.

Duin

Tien minuten voor tijd gunde Pascal Jansen Jelle Duin zijn debuut en dat bleek een gouden greep. Bij zijn eerste actie veroverde Duin de bal en bezorgde deze bij Gudmundsson, waarna de IJslander de bal onder Mulder door schoof in de goal. Het bleek de definitieve beslissing want Heerenveen had niet meer de kracht om zich nog terug te knokken in de wedstrijd.

Door de overwinning stijgt AZ in ieder geval tijdelijk naar plek drie, op vier punten van nummer twee PSV. Vitesse komt later op de middag nog in actie tegen Twente en kan de derde plaats bij een overwinning weer heroveren.

Karakteristieken

Doelpunten: 20′ Stengs 1-0, 47′ Koopmeiners (strafschop) 2-0, 54′ Schöne 2-1, 81′ Gudmundsson 3-1

Gele kaarten: Van Hecke (SC Heerenveen)

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson, Koopmeiners (c); Stengs, Boadu (79′ Duin), Karlsson (79′ Aboukhlal)

Opstelling SC Heerenveen: Mulder; Van Hecke (86′ Batista Meier), Dresevic, Boschniewicz, Kaib; Kongolo, Halilovic, Schöne (c) (72′ Floranus), De Jong (72′ Hajal); Nygren (65′ Van der Heide), Van Bergen (46′ H. Veerman)

Foto: Soccrates Images 

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant