Wedstrijden

AZ heeft geen kind aan Mariupol en gaat door in Europa

Calvin Stengs viert zijn doelpunt voor AZ tegen FC Mariupol

AZ heeft vanavond op overtuigende wijze afgerekend met FC Mariupol en zich geplaatst voor de vierde voorronde van de Europa League. In Den Haag wonnen de Alkmaarders, gesteund door bijna 9.000 Alkmaarders, met 4-0 van de Oekraïners. Voor rust waren Stengs en Ouwejan trefzeker, na de pauze besliste Wuytens het duel. In de laatste minuut schoot Yavorskyy nog in eigen doel. Door de overwinning mag de ploeg van Arne Slot volgende week aantreden in de laatste voorronde voor de poulefase tegen Royal Antwerp. De eerste wedstrijd wordt dan thuis gespeeld, waar dat is is op dit moment nog niet bekend. 

De Alkmaarders lieten vanaf het eerste fluitsignaal zien wat de intenties waren. De manschappen van Arne Slot drongen de bezoekers terug op eigen helft en gingen op jacht naar een snel doelpunt. Via Idrissi en Midtsjø kreeg de ploeg twee schietkansen, al bleven echt grote mogelijkheden uit. Halverwege de eerste helft konden de kleine negenduizend meegereisde supporters echter toch de banken op. Svensson stuurde Stengs met een mooie steekbal weg, waarna de buitenspeler de bal beheerst achter Khudzhamov schoof.

Ouwejan

AZ bleef vervolgens de bovenliggende partij in een sfeervol Cars Jeans Stadion. FC Mariupol kreeg geen moment de kans om echt goed in de wedstrijd te komen, met als resultaat dat Bizot nauwelijks serieus werd getest. Net toen het leek dat beide ploegen 1-0 wel een mooie ruststand vonden verdubbelde de gastheren de voorsprong. Thomas Ouwejan knalde de bal in twee instanties van buiten de zestien achter de kansloze doelman van FC Mariupol.

De eerste vijf minuten na rust speelden zich vooral af op de helft van AZ, zonder dat Mariupol overigens echt gevaarlijk werd. Na die periode pakten de Alkmaarders het heft weer in handen en gingen op zoek naar de definitieve knock-out. Die zou uiteindelijk na ruim een uur worden uitgedeeld door Stijn Wuytens. De Belg torende bij een corner boven zijn tegenstander uit en kopte de bal onberispelijk binnen.

Controle

In het restant van de wedstrijd voetbalde AZ de wedstrijd professioneel uit. FC Mariupol kreeg de bal maar kwam geen moment gevaarlijk voor het doel van Bizot. Slot gunde in de slotfase Wuytens, Boadu en Vlaar nog rust en gaf Clasie, Druijf en Hatzidiakos de kans om ritme op te doen. In de laatste minuut kregen de meegereisde fans toch nog een reden om te juichen toen Yavorskyy zijn eigen doelman passeerde op aangeven van Wijndal. Door de overwinning staan de Alkmaarders op de drempel van de poulefase. Royal Antwerp is de laatste horde voor de ploeg van Arne Slot, die al zesmaal op rij de nul wisten te houden dit seizoen.

Karakteristieken

Doelpunten: 20′ Stengs 1-0, 44′ Ouwejan 2-0, 63′ Wuytens 3-0, 90′ eigen doelpunt 4-0

Gele kaarten: Idrissi, Svensson, Midtsjø (AZ) Myshnov (FC Mariupol)

Opstellingen AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (80′ Hatzidiakos), Wuytens (74′ Clasie), Wijndal; Midtsjø, Koopmeiners (c), Ouwejan; Stengs, Boadu (69′ Druijf), Idrissi

Opstelling FC Mariupol: Khudzhamov; Polehenko, Chobotenko, Yavorskyy, Bykov (46′ Korniienko); Tankovskiy, Fedorchuk; Kyryukhantsev, Myshnov (83′ Kashchuk), Churko (69′ Topalov); Vakula

[Foto: Pro Shots | Jasper Ruhe]

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com