AZ heeft interesse getoond in Ruben Kluivert. Het jongere broertje van Justin, en zoon van voormalig oranje-spits Patrick, speelt op dit moment in het onder 17 elftal van AFC Amsterdam. Tegenover de Telegraaf bevestigt Directeur Voetbalzaken Max Huiberts de belangstelling: ‘Hij is uitgenodigd om stage te lopen’. Ook Vitesse zou interesse hebben in de 17-jarige verdediger, al gaat zijn voorkeur uit naar een overstap naar Alkmaar.

Voetbalfamilie

Ruben Kluivert komt uit een ware voetbalfamilie. Vader Patrick was jarenlang topscorer van het Nederlands elftal en speelde voor Ajax, FC Barcelona, Valencia, PSV, Newcaslte United en Lille. Tijdens het seizoen 2008/2009 liep hij bovendien stage bij AZ onder Louis van Gaal.  Zijn oudere broer Justin speelt inmiddels in het eerste van Ajax, terwijl broertje Shane in de jeugdopleiding van Barcelona actief is. Oudere broer Quincy speelt bij Jong Vitesse.

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

82 Replies to “AZ geïnteresseerd in Ruben Kluivert”

 1. Weet niet of dat nou zo’n goed idee is.
  Als die jongen echt het in zich heeft zou hij lijkt me gewoon bij ajax zitten gezien de roots van pappa
  en komt hij niet tekort dan stapt ie bij een klein sportief succesje zo over naar hun clubje.

  1. Tsja, hij speelt in onder 17, hij heeft nog de jaren voor zich om grote stappen te maken. Als talent aanwezig is kan het dus wel echt een versterking zijn. Je weet alleen op voorhand welke club hem gaat benaderen indien hij één van de grotere talenten blijkt te zijn 😉

   1. Weet niet of dat nou zo’n goed idee is.
    Als die jongen echt het in zich heeft zou hij lijkt me gewoon bij ajax zitten gezien de roots van pappa
    en komt hij niet tekort dan stapt ie bij een klein sportief succesje zo over naar hun clubje.

 2. Helaas, moeten het weer doen met middelmatige spelers. Ik heb het al gezegd en zeg het al jaren op de forums. We hebben impuls nodig een top coach en een echte aanvoerder. Ik geloof erin dat we kampioen kunnen worden. Ik geloof er echt in jongens!

 3. Wat een pass van De Ligt bij die kans van KJH. Die van Frenkie op Siem was ook prachtig.

  Veld nog steeds verschrikkelijk btw.

 4. jahoor maar die v brockhorst ziet weer vertrouwen pff wat een gelul city deed gewoon rustig aan hadden ze er nog voor moeten gaan was dit gewoon weer 5-0 ofzo geworden

  1. Undercover kakkerlak loopt weer actief te minnen.
   Geniet van je 0 punten in Europa knul.
   Hahaha

 5. Het begint er op te lijken dat er structueel iets fout is bij Az en dat moet snel heel snel opgelost worden willen we niet nog verder afzakken laten we beginnen met een grote bezem door de directie en het TH.

  1. Er zaten 2 mannen met blindegeleidenhonden naast mij , bleken de scouts van Sporting en Galatasaray te zijn geweest voor Dijks. In de rust zijn die honden met hun baasje jankend weggelopen, was er nog 1 zijn stok vergeten.

 6. Zonder namen te noemen kan groot deel van van deze selectie door geselecteerd worden omdat de kans heel klein is dat ze het 1e zullen halen.

 7. Tsja, die jonge spelers lopen de longen uit hun lijf en doen wat ze wordt opgedragen en daar komt bij dat sinds Midtsjo is gekomen er een hart in het elftal lijkt te zitten.
  Het lijkt er bovendien op dat de vechtlust van de Noren en Weghorst is overgeslagen op het elftal.
  En is AZ in potentie kampioenskandidaat mede doordat de zogenaamde topclubs behoorlijk tegenvallen en PSV een vertekend beeld geeft in wedstrijdpunten.
  AZ verloor onverdiend in Eindhoven!
  Trek dan 3 punten af bij PSV en 3 punten bij AZ en zie het verschil.

 8. Is maar 1 man aan wie we dit te danken hebben: Midtsjo.
  Wat een klasbak is dat zeg. Brengt sneldheid, is fel en speelt elke bal vooruit. Ik ben fan.

 9. In deze competitie kan je ver komen met hard werken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij ben dat de jeugd het zo goed doet. De twee noren zijn turbo’s in deze motor. Ik hoop dat de spelers dit vol kunnen houden.

 10. AZ heeft in zekere zin ook garen gespind met de blessure van Vejinović.
  Hoe fantastisch hij het ook deed, het is bepaald geen vechter die door het vuur gaat en voor hem kwam de weg vrij voor Fredrik Midtsjø. Samen met onze andere Noor Svensson en ijzervreter Weghorst hebben ze kampfgeist in het elftal gebracht wat een mooie mix geeft met de AZ talenten.

 11. Goede column, ik ben het helemaal eens!
  @ hieronder: naast onze Noren en Weghorst, vergeet ook Alireza niet, en wat te denken van Van Overeem?
  We hebben 5 spelers die vol gas er tegenaan gaan. Daarnaast loopt Til zijn meters wel. De rest kan dus simpelweg niet achterblijven. Daarom zie je ook dat dit echt een teamprestatie is.

 12. Kraaij tegen Brom bij het interview over Wout Weghorst. “Kom op jij bent de baas” Antwoord Brom “NOG WEL” en hij schrok van zijn antwoord en was even van slag. Hoe moeten wij dit zien? Is die na de winterstop dan NIET MEER DE BAAS????? Ben zeer benieuwd!

 13. AZ kan dadelijk het Twitter fenomeen #metoo gebruiken wij ‘AZ’ worden wekelijks misbruikt door het scheidsrechterskorps in de Eredivisie.

 14. 1e helft viel qua niveau wat tegen, maar alle facetten kwamen aan bod in de 2e helft. Prima instelling en bij vlagen super goed spel gezien om van te genieten!

 15. Erg mooie Comeback! AZ herpakte zich na een mindere fase en scoorde er lekker op los, dat terwijl er niet met echte spits werd gespeeld. Ik zag echter nog wel een verschil met het eerste (en de overige eredivisie ploegen). Door de jeugdigheid voetbalt men slordiger en fysiek is het nog wat minder, maar er zit zeker potentie in!

 16. Heerlijk potje voetbal. Klasse jongens!
  Nu hopen dat de mat er vrijdag weer goed bij ligt.

 17. In een stormachtig stadion ziet de toekomst er weer zonnig uit. Wat een voetballers lopen daar (bij ons) rond. En het lijkt allemaal zo makkelijk. Om trots op te zijn. En laten we eerlijk zijn. Jong Ajax is niet de minste pff.

 18. Paar heerlijke reddingen van Olij, tot de assist speelde Garcia niet echt lekker maar kreeg daarna het zelfvertrouwen wat ff nodig was. Een heerlijk strijdend team gezien, lekker gespeeld boys!

 19. Paar heerlijke reddingen van Olij, tot de assist speelde Garcia niet echt lekker maar kreeg daarna het zelfvertrouwen wat ff nodig was. Een heerlijk strijdend team gezien, lekker gespeeld boys!1

 20. Ik zie trouwens dat Pantelis Hatzidiakos in de poll verkeerd gespeld staat. 😉

 21. Overeem krijgt veel stemmen…zie ik dat nu goed of bedriegen mijn ogen mij??
  Hij was de stoorzender van het team en werd gelukkig vervangen door Seuntjes.

 22. Fredje vrijdag in de spits ongeloofelijk wat Az in deze spits ehh deze speler ziet ook vandaag van de 10 ballen die hij aangespeeld krijgt zijn er 9.6 bal verlies dat weet je op voorhand en daar speelde roda ook op in op deze grote zwakte van AZ

 23. Bizot keepte een heerlijke wedstrijd en persoonlijk heb ik ook genoten van Pantelis, die jongen begon wat twijfelachtig maar staat nu toch echt heerlijk te verdedigen.

 24. Zonder goed te spelen toch 3 punten mee nemen dan heb je dat ook afgedwongen. Een echt goede linksbuiten hoeft niet als Stengs weer terug keert. dan gaat Ali naar links. Hem zie ik niet zo snel weg gaan want elke club hoger als het niveau AZ ziet dat hij flink te kort komt met goede voorzetten geven. Wel een goede spits halen want Fred laat zien dat hij niet beter wordt maar wel het jupiler league niveau heeft. Kan de spits al vast wennen om hem te vervangen als Wout naar Engeland gaat. Hulde dat AZ zo blijft door knokken voor een goed resultaat. Het is niet zo maar wat als je gedeeld 2e bent.

 25. Dit AZ doet gewoon mee. Gisteren was het spel niet al te best maar was het wel weer dominant aan de tegenstander. PSV speelt elke wedstrijd dramatisch en ajax had gisteren een zeldzame uitschieter maar speelt telkens met wisselende formaties.
  Als je dan kijkt dat 60 a 70% uit eigen jeugd bestaat is dit een unieke prestatie waarin de jonkies elke wedstrijd blijven groeien. Ook al zou het dit seizoen nog een stapje te vroeg zijn dan nog heeft AZ de basisgelegd voor een elftal dat seizoenen lang mee kan draaien aan de top v.d. eredivisie met al die jonkies en dat is een geweldige prestatie door het beleid van AZ.

 26. zeer matige wedstrijd van AZ waarin de voorhoede volledig faalde.
  er moet nodig een echte linkerspits komen.
  maar drie punten binnen.

 27. Waanzinnig goed. Puur op wilskracht en doorzettingsvermogen. We staan gelijk met Ajax en alle subtoppers incl Feyenoord op afstand

 28. Tuurlijk, het was niet best, maar welke (top)club speelt iedere wedstrijd de pannen van het dak? AZ Verdient nu echt meer krediet. Ze werken keihard. Ze willen winnen. Dat was vorig jaar wel anders. En dan -net als PSV- niet goed spelen en wel winnen, weer in de eindfase door te blijven knokken, ik vind dat top.

  Wel eens met de opmerkingen over de LB en spitspositie. Dat blijft mager en zoeken. Overigens was Stengs voor dit seizoen rechtsbuiten voorzien en A.J. zou dit seizoen vanaf links starten.

 29. DIKKE VETTE PRIMA deze wedstrijd tegen de Duitsers. En wat is dan beter als winnen in de slotfase!

 30. van Overeem geen wedstrijdritme nog en geen links buiten, foutjes. Friday: zoekende. Ali komt niet best terug na interlands, goede acties maar geen enkele eindpass kwam aan. Bizot kon zich vandaag positief onderscheiden en deed dat gelukkig.
  Wel heel lekker om zo’n late wedstrijd in Kerkrade met drie punten af te sluiten! We staan gewoon tweede en de jacht op lucky psv is geopend!
  En mats Seuntjes…wat is hij sterk aan de bal! Zo blij voor hem dat hij ook nog zo’n belangrijk doelpunt scoort!

 31. Friday oeioei dat was weer niet best.

  Maar heb verder wel een hoop leuke combinaties gezien en elkaar lekker snel en strak inspelen, verdient gewonnen.

 32. Het elftal speelde vandaag als vd Brom, slap en weinig inspirerend en de gedachte dat 1 puntje uit altijd welkom is.

  Wat een schande dat je met 11 AZ-ers bijna gelijkspeelt tegen 10 Roda-spelers.

  Vergt een wiskundige berekening dit, namelijk: AZ minus Lazy Fred = 10 + Schahin(het logge varken) die zijn eigen team frustreert = 11. Roda 11 – Schahin = 10.

  Dan krijg je eindelijk weer een kans en dan doe je niets, beweeg je niet en laat je alle ballen van je voeten wegkaatsen… Miljoenenproduct Buadu wordt tevens in de weg gezeten. Rot nou eens op Vd Brom. Je bent een ONBENUL!!

  Ik erger mij ook aan die Wuytens, een aankoop van 29 jaar die zich net handhaaft in de AZ-verdediging en die vrije trappen komt opeisen met de voorgedachte dat het toch niets wordt en ja hooooor, het is ook NIETS.

  Ik blijf het zeggen, met een trainer als V Gaal werden we met dit spelersmateriaal kampioen. Vd Brom perst er slechts 60% uit of moet ik zeggen dat hij er 40% aan overhoudt.

  Geef het uitvak zijn/haar geld terug!!!!

 33. Aldus het heldere licht dat alles beter weet. Jij ziet toch ook dat we tweede staan of ben jij stiekem supporter van een andere club? Zelden zo’n anti-supporter gezien als jij. En als jij nu niet een heel gevat antwoord geeft op deze post dan ga je maar een andere hobby zoeken.

 34. De uitvoering kon een stuk beter maar gestreden als een kampioen!
  Man van de wedstrijd BIZOT!!!!!!!

 35. Laten we heel snel afscheid nemen van Friday. Tevens na jaren een echte linksbuiten halen. Want na dos santos, gracias, seuntjes, friday, Helmer, kan je de conclusie neerzetten dat AZ al jaren zonder echte linksbuiten speelt. Laat AJ oefenen om voorzetten te geven en van Overeem mag op de bank plaatsnemen. Wat is hij de laatste tijd slecht. Bizon goed gekeept.

  Van der Brom wedstrijd 358 weer niet goed mentaal voorbereid. Schrijnend te zien dat Johnny dit nog steeds niet kan.

 36. Sluit me hier volledig bij aan. Het blijft natuurlijk wel zo dat Stengs vrij dicht op het einde van de transferdeadline uitviel waardoor de scouting geen tijd meer had om weloverwogen een nieuwe linksbuiten te halen. Enerzijds is het goed dat ze geprobeerd hebben de eigen jeugd het hier op te laten lossen maar we mogen nu toch wel concluderen dat het niet gaat werken. Zou graag zien dat de portomonee een keer goed getrokken zou worden zeker met een tweede plaats die dit seizoen wellicht in zicht is.

 37. Weet je waarom Overeem zo slecht speelt? Omdat hij niet op zn eigen positie speelt. Zeet hem weer op middenveld en je zult weer gaan profiteren van zijn inzicht en goede passes.

  Corners wederom drama.

  AJ had ook een off day.

  Friday scoort bij Jong wel maar bij eerste neemt hij niet graag zn kans. Ben blij dat WW er komende wedstrijd weer bij is. Je ziet maar weer dat we veel te afhankelijk zijn van hem. Daarom MOET er nog een spits bijkomen.

  Verder wel complimenten dat nu wederom gewonnen wordt.

 38. Dus een professionele voetballer moet eerst op zijn eigen plek neergezet worden wil hij de ballen kunnen controleren, het spel versnellen door 1 x te raken en naar de juiste kleur te kunnen spelen. Als dat zo is, is het niveau erg triest.

 39. Als ik eerlijk moet zijn vind ik dos santos een echte linksbuiten alleen hij vergeet soms goed in positie te staan plus zijn rendement en afmaken is een probleempje. Hoop a.s. vrijdag zelfde opstelling met Weghorst in de spits en dos Santos als linksbuiten. Garcia zou ook kunnen.. Seuntjes vandaag heel goed ingevallen ?

 40. Joseph Anthonius (“John”) van den Brom (Amersfoort, 4 oktober 1966) is een Nederlands voetbalcoach en voormalig voetballer. Als speler kwam hij uit voor Vitesse, Ajax, De Graafschap en Istanbulspor. Na zijn spelerscarrière werd Van den Brom trainer. Hij fungeerde als hoofdcoach van AGOVV Apeldoorn (2007-2010), ADO Den Haag (2010-2011), Vitesse (2011-2012) en Anderlecht (2012-2014). Sinds 30 september 2014 is Van den Brom hoofdtrainer bij AZ.

  Door zijn rol als speler en trainer in het eerste voetbalteam van Vitesse droeg Van den Brom sterk bij aan de successen van de club in de jaren 90. Hij groeide uit tot één van de boegbeelden van de club. Hij werd daarom benoemd tot zilveren Vitessenaar.

  Inhoud [verbergen]
  1 Voetbalcarrière
  1.1 Jeugd
  1.2 Vitesse (eerste periode)
  1.3 Ajax
  1.4 Istanbulspor
  1.5 Terugkeer bij Vitesse
  1.6 De Graafschap
  1.7 Nederlands elftal
  1.8 Statistieken als voetballer
  1.9 Erelijst als speler
  2 Trainerscarrière
  2.1 Begin van zijn trainerscarrière
  2.2 Ajax
  2.3 AGOVV
  2.4 ADO Den Haag
  2.5 Vitesse
  2.6 Anderlecht
  2.7 AZ
  2.8 Statistieken als coach
  2.9 Erelijst als trainer
  3 Trivia
  4 Zie ook
  5 Externe link
  Voetbalcarrière[bewerken]
  Jeugd[bewerken]
  Van den Brom begon zijn carrière bij de amateurs van APWC in Amersfoort. Op zeventienjarige leeftijd maakte hij de overstap naar AFC Quick 1890[1], eveneens een amateurvereniging uit Amersfoort. Hij speelde zich er in de kijker van Vitesse, FC Utrecht en FC Wageningen.[1]

  Vitesse (eerste periode)[bewerken]
  In 1986 ging Van den Brom naar Vitesse. Hij maakte zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Eindhoven op 16 augustus 1986, die de club uit Arnhem met 1-3 wist te winnen. Hij wist in zeven seizoenen, in 225 wedstrijden tachtig keer te scoren. Hiermee werd hij vier keer de clubtopscorer van Vitesse. Mede door zijn inbreng wist Vitesse in het seizoen 1988/89 na negen jaar weer naar de Eredivisie te promoveren. In het eerste seizoen 1989/90 werd voor het eerst sinds 1927 de bekerfinale gehaald tegen PSV. Een kwartier voor tijd kon Flemming Povlsen, door een verspeelde bal van Roberto Straal, recht op Raimond van der Gouw aflopen. Van der Gouw haalde de PSV’er neer en Stan Valckx scoorde de 1-0 door een penalty. In de blessuretijd trok Straal alle aandacht op toen hij in het strafschopgebied vast werd gepakt door Wim Kieft en Valckx. Van den Brom miste uiteindelijk de gegeven penalty door de redding van Hans van Breukelen. Vitesse verloor uiteindelijk de bekerfinale in De Kuip met 1-0. Verder bereikte Van den Brom met Vitesse in het seizoen 1990/91 en 1992/93 de achtste finale van de UEFA Cup, de beste Europese prestatie die de Arnhemse club ooit heeft geleverd.

  Ajax[bewerken]
  Voor het begin van het seizoen 1993/94 maakte Van den Brom de overstap naar Ajax, waar hij werd beschouwd als de opvolger van Wim Jonk. Van den Brom verloor de concurrentie op zijn favoriete positie, die van controlerende middenvelder, echter al snel aan Frank Rijkaard. Van den Brom speelde twee seizoenen voor Ajax. Hij speelde in totaal 44 wedstrijden en maakte slechts zeven doelpunten. Toen Ajax op 24 mei 1995 de finale van de Champions League speelde, werd hij door trainer Louis van Gaal niet in de wedstrijdkern opgenomen.[2] Van den Brom volgde de finale tegen AC Milan vanaf de tribune. Na het seizoen vertrok hij naar het buitenland. Ondanks het feit dat hij door Van Gaal gepasseerd werd voor de Champions League-finale noemde hij de oefenmeester later een voorbeeld.[3]

  Istanbulspor[bewerken]
  Van den Brom verhuisde in 1995 naar Turkije. Hij ging voetballen bij Istanbulspor, waar op dat moment Leo Beenhakker trainer was. In het kielzog van Van den Brom vertrok ook Peter van Vossen, met wie hij bij Ajax een sterke vriendschap had opgebouwd, naar Istanbulspor. In 1996 verlieten Van den Brom en Van Vossen transfervrij de club, vanwege een salarisachterstand.

  Terugkeer bij Vitesse[bewerken]
  Een seizoen later keerde hij terug op het oude nest bij Vitesse, waar hij vervolgens opnieuw vijf seizoenen speelde. Hier werd hij nog eenmaal clubtopscorer, waarmee zijn totaal op vijf kwam, wat tot op heden nog geen speler heeft geëvenaard. Op de topscorerslijst aller tijden staat Van den Brom op de tweede plaats met 93 doelpunten. Hij staat ook op de tweede plaats met de meest gespeelde wedstrijden bij Vitesse.

  De Graafschap[bewerken]
  Van den Brom sloot zijn carrière af bij De Graafschap, waar hij twee seizoenen – wederom met zijn vriend Van Vossen – speelde.

  Nederlands elftal[bewerken]
  Van den Brom kwam twee keer uit voor Oranje en scoorde daarin één keer. De wedstrijden tegen Malta en San Marino werden respectievelijk met 8-0 en 6-0 gewonnen.

  Statistieken als voetballer[bewerken]
  Seizoen Club Competitie Competitie
  Wed. Dlp.
  1986/87 Vlag van Nederland Vitesse Eerste divisie 36 17
  1987/88 25 10
  1988/89 36 6
  1989/90 Eredivisie 33 14
  1990/91 33 8
  1991/92 32 10
  1992/93 30 15
  1993/94 Vlag van Nederland Ajax 27 2
  1994/95 17 5
  1995/96 Vlag van Turkije Istanbulspor 1. Lig 22 3
  1996/97 Vlag van Nederland Vitesse Eredivisie 28 5
  1997/98 15 1
  1998/99 26 1
  1999/00 24 6
  2000/01 6 0
  Vlag van Nederland De Graafschap 16 2
  2001/02 23 2
  2002/03 3 0
  Totaal 432 107
  Erelijst als speler[bewerken]
  Competitie Aantal Jaren
  Nationaal
  Kampioen van Nederland 2x 1994, 1995
  Kampioen eerste divisie 1x 1989
  Johan Cruijff Schaal 2x 1993, 1994
  Europees
  UEFA Champions League 1x 1995
  Trainerscarrière[bewerken]
  Begin van zijn trainerscarrière[bewerken]
  Na zijn carrière als profvoetballer werd Van den Brom actief als hoofdscout van De Graafschap – in welke hoedanigheid hij Joop Doornebosch opvolgde – en daarna hoofdtrainer van de amateurs van Bennekom, waar hij Peter van Vossen aan zijn elftal toevoegde.

  Ajax[bewerken]
  Op 29 april 2004 trad hij in dienst van Ajax. Hij was daar actief in diverse functies, waaronder Hoofd Jeugdopleidingen. Hij vertrok daar aan het einde van het seizoen 2006/07, om hoofdcoach te worden van AGOVV Apeldoorn.

  AGOVV[bewerken]
  Vanaf het seizoen 2007/2008 tot het einde van het seizoen 2009/10 was Van den Brom trainer van AGOVV Apeldoorn. Bij zijn aanstelling stond de club op de vijftiende plaats, maar hij wist er in drie jaar tijd een subtopper in de Jupiler League van te maken.

  ADO Den Haag[bewerken]
  Op 31 mei 2010 werd bekend dat Van den Brom zich voor twee seizoenen als trainer verbond aan ADO Den Haag. Dat bleek een perfecte match te zijn. ADO Den Haag maakte zijn beste seizoen mee sinds 35 jaar. Van den Brom zette met zijn team goede resultaten neer.

  Van den Brom raakte op 20 maart 2011 in opspraak na een 3-2-zege op Ajax. Na afloop van deze wedstrijd werd er een feest gevierd in het supportershome van de ADO-aanhang. Van den Brom greep niet in toen spelers beladen uitspraken deden en sprong mee met de spelers op het lied ‘En wie niet springt, die is een Jood’. Een en ander werd gefilmd en gepubliceerd; een paar dagen later bood Van den Brom hiervoor publiekelijk zijn verontschuldigingen aan, maar werd door de KNVB wel voor één wedstrijd geschorst.[4]

  Met ADO Den Haag bereikte Van den Brom de Play-offs, die ADO Den Haag winnend wist af te sluiten. Hierdoor plaatste de club zich voor het eerst sinds het seizoen 1986/87 weer voor een Europees bekertoernooi. Door de goede resultaten werd Van den Brom genomineerd voor de Rinus Michels Award. De prijs ging dat jaar echter naar de trainer van FC Twente, Michel Preud’homme.

  Vitesse[bewerken]
  Op 24 juni 2011 werd bekend dat Van den Brom wilde overstappen van ADO Den Haag naar zijn oude liefde Vitesse, waar hij een contract kon tekenen voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. De overstap was omstreden, omdat Van den Brom nog een jaar onder contract stond bij ADO Den Haag en Vitesse buiten medeweten van de club om met Van den Brom gesproken had, terwijl deze op vakantie was in Zuid-Frankrijk.[5] De tweevoudige international speelde elf jaar bij de Arnhemse club en was in vier seizoenen topscorer. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ooit graag als hoofdtrainer zou willen terugkeren in de Gelredome. Na moeizame onderhandelingen over de vergoeding, die meermalen werden afgebroken,[6] werd op 30 juni bekend, dat de clubs overeenstemming hadden bereikt over de transfer naar Vitesse.[7] Bij Vitesse volgde Van den Brom Albert Ferrer op, wiens aflopende contract niet werd verlengd.

  Van den Brom maakte op 7 augustus 2011 zijn debuut als hoofdcoach van Vitesse in de uitwedstrijd tegen ADO. Bij de oude club van Van den Brom pakte Vitesse één punt met een 0–0 gelijkspel. Uiteindelijk eindigde Vitesse na 34 wedstrijden op de 7e plaats met 53 punten. Vitesse plaatste zich daardoor voor de Play-offs om Europees voetbal. In de eerste ronde van de Play-offs won Vitesse over twee wedstrijden van NEC, waardoor de finale behaald werd. In de finale won Vitesse vervolgens over twee wedstrijden van RKC Waalwijk, waardoor Europees voetbal om de UEFA Europa League behaald werd. Echter was clubeigenaar Merab Zjordania zeer ontevreden met de behaalde zevende plaats en stuurde aan op een breuk met Van den Brom.[8] Anderlecht bleek uiteindelijk bereid Van de Brom te bevrijden.

  Anderlecht[bewerken]
  Op 29 mei 2012 werd bekend dat Van den Brom de nieuwe hoofdtrainer van Anderlecht zou worden.[9] Hij tekende voor drie seizoenen. Op 22 juli won Van den Brom zijn eerste prijs als trainer, door de wedstrijd om de Supercup te winnen van Lokeren. Op 28 augustus 2012 behaalde de Belgische club de groepsfase van de UEFA Champions League. Op 19 mei 2013 werd hij met de ploeg kampioen van België.[10]

  Zijn tweede seizoen in Brussel verliep moeizamer. De ploeg werd uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League en raakte in de competitie al snel op een flinke achterstand op Standard Luik. Op 10 maart 2014 werd Van den Brom ontslagen wegens de tegenvallende resultaten.[11] De club stond op dat moment derde in de competitie met twaalf punten achterstand op Standard. Hij werd opgevolgd door zijn assistent, Besnik Hasi.[12]

  AZ[bewerken]
  Op 26 september 2014 werd Van den Brom aangesteld als hoofdtrainer van AZ als opvolger van Marco van Basten die om gezondheidsredenen het hoofdtrainerschap neerlegde.[13] Van Basten bleef wel aan als assistent.
  In zijn eerste seizoen werd er meteen beslag gelegd op de derde plaats, terwijl het seizoen erop een vierde plaats opleverde. Beide keren werd er directe kwalificatie voor Europees voetbal afgedwongen, het tweede seizoen met bijna een volledig nieuw basiselftal. Op 8 februari 2017 werd zijn contract met één jaar verlengd (tot 2018), nadat de clubleiding hem wekenlang in onzekerheid had gehouden.[14] Op 23 februari van datzelfde jaar leed AZ onder zijn leiding een historische 7-1 nederlaag tegen het Franse Olympique Lyonnais in de tweede ronde van het UEFA Europa League[15] Op 30 april 2017 verloor hij met AZ de bekerfinale van, zijn oude club, Vitesse met 2-0. Uiteindelijk eindigde AZ het reguliere competitieseizoen op de zesde plaats, waardoor AZ moest deelnemen aan de play-offs om zich nog te kunnen plaatsen voor Europees voetbal. Uiteindelijk verloor AZ in de return van de Play-offs finale om Europees voetbal van FC Utrecht.

  Statistieken als coach[bewerken]
  Seizoen Competitie Club Stand Ptn. Bijzonderheden
  2007/08 Jupiler League Vlag van Nederland AGOVV 18e 38
  2008/09 11e 52
  2009/10 5e 55 Geplaatst voor de Play-offs om promotie
  2010/11 Eredivisie Vlag van Nederland ADO Den Haag 7e (5e na Play-offs) 54 Geplaatst voor Europees voetbal door winst Play-offs
  2011/12 Vlag van Nederland Vitesse 7e (6e na Play-offs) 53 Geplaatst voor Europees voetbal door winst Play-offs
  2012/13 Jupiler Pro League Vlag van België RSC Anderlecht 1e (1e na Play-offs) 49 Kampioen van België, Belgische Supercup gewonnen
  2013/14 3e* 54* Belgische Supercup gewonnen, ontslagen op 10 maart 2014
  2014/15 Eredivisie Vlag van Nederland AZ 3e 62 Geplaatst voor Europees voetbal
  2015/16 4e 59 Geplaatst voor Europees voetbal
  2016/17 6e (6e na Play-offs) 49 Verlies KNVB beker en de Play-offs voor Europees voetbal
  *Op moment van ontslag na 29 wedstrijden.

  Erelijst als trainer[bewerken]
  Competitie Aantal Jaren
  Nationaal
  Belgische Supercup 2x 2012, 2013
  Belgisch kampioen 1x 2013
  Trivia[bewerken]
  Van den Brom maakt deel uit van het gelegenheidsteam van oud-Vitesse, dat bij diverse gelegenheden in actie komt.
  In 2000 werd Van den Brom tot erelid benoemd. Van Vitesse ontving hij de decoratie “Zilveren Vitessenaar”, mede voor zijn rol in het eerste voetbalteam van Vitesse.[16]
  Zie ook[bewerken]
  Lijst van spelers van Ajax
  Lijst van spelers van De Graafschap
  Lijst van spelers van Vitesse
  Lijst van spelers van het Nederlands voetbalelftal

 41. Dick Advocaat kampt met redelijk wat blessureleed voorin bij het Nederlands elftal, waardoor de kans ontstond dat Wout Weghorst zou worden opgeroepen voor Oranje. De spits van AZ zit momenteel echter niet in voorbereiding op de wedstrijden tegen Schotland en Roemenië. Weghorst is vereerd dat sommige mensen aan hem denken, maar erkent dat Oranje voorlopig een droom blijft.
  “Daar wordt steeds meer over gesproken, maar dat is nooit een issue geweest. Uiteindelijk is het goed dat ze het over je hebben”, zegt Weghorst in gesprek met FOX Sports. De aanvalsleider van de Alkmaarders weet dat er veel blessuregevallen zijn bij Oranje, waardoor hij misschien had kunnen hopen op een oproep: “De vorige keer heb ik ook aangegeven dat ik er stiekem wel naar had uitgekeken.”
  “Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit keer dat stiekem ietsjes meer deed. Ja, toch Luuk de Jong… Dan zie je die afmeldingen… Tuurlijk, die hoop is er enorm. Dat is mijn ultieme doelstelling, om dat ooit te kunnen bereiken”, aldus Weghorst, die zegt dat hij gewoon zo goed mogelijk moet presteren om in aanmerking te komen voor een uitnodiging voor Oranje.
  “Het is mooi dat ik word genoemd en dat er over gesproken wordt. Dat geeft aan dat ik goed bezig ben. Mocht je in beeld komen bij Oranje, dan moet je lang goed en constant presteren. Dit seizoen ben ik daar goed mee bezig. Ik moet er gewoon mee doorgaan en dan hoop ik van harte dat het ooit eens mag gebeuren”, besluit Weghorst, die dit seizoen in dertien duels voor AZ tot elf goals en vier assists kwam.

 42. AZ is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit Alkmaar en de Zaanstreek, Noord-Holland en speelt haar thuiswedstrijden in het AFAS Stadion te Alkmaar. AZ, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, ontstond in 1967 uit een fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Het woord combinatie in de naam liet men al snel varen en ook de toevoeging ’67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen. Net als tussen juli 1976 en juni 1982 hoort de club sinds seizoen 2004/2005 opnieuw bij de (sub)top van Nederland. Sinds 1998 speelt de tweevoudig landskampioen onafgebroken in de Eredivisie.

 43. Marius Wiegman HALLO OLE OLE OLE Wiegman OLE OLE OLE MET ZIJN HATTRICK OLE OLE OLE

Comments are closed.