Wedstrijden

AZ geeft zeker lijkende zege uit handen in Arnhem

De wedstrijd tussen Vitesse en AZ is zojuist in een 2-2 gelijkspel geeïndigd. Gezien de hele wedstrijd een terechte uitslag, al was het gezien de eerste helft niet nodig geweest. De Alkmaarders gingen rusten met een 0-2 voorsprong, maar gaven deze na de pauze weg. Het ontbreken van Maher, Stengs en Wuytens liet zich met name na de rust voelen toen de wissels doorgevoerd moesten worden. Door de puntendeling blijft het elftal van Van den Brom deze speelronde in ieder geval verzekerd van de derde plaats. 

AZ kende een droomstart in Arnhem. Al in de zevende minuut kopte Ron Vlaar de eerste de beste mogelijkheid achter Remko Pasveer. Het was voor de verdediger alweer zijn tweede goal op rij. Ondanks dat AZ niet groots speelde was het in de eerste helft wel de bovenliggende partij. Met name in de omschakeling lag er veel ruimte voor de Alkmaarders. Via Idrissi was de ploeg ook een aantal keer dreigend, maar wist het niet te scoren. Nadat Van der Werff middels een kopbal op de lat dichtbij de gelijkmaker was scoorde Koopmeiners op slag van rust op fraaie wijze de 0-2. De jongeling mocht van een meter of vijfentwintig aanleggen voor een vrije trap en schoot via de binnenkant van de paal raak.

Aansluiting

In de rust greep Slutsky in bij Vitesse en bracht Dauda voor Foor. Het sorteerde het gewenste effect want binnen drie minuten hadden de Arnhemmers de aansluiting gevonden. Na een scrimmage voor het doel wist Bero een corner van dichtbij binnen te werken. AZ kwam hierna onder druk te staan, waarna ook Van den Brom besloot te wisselen. De coach haalde Johnsen naar de kant en bracht Hatzidiakos in. Teun Koopmeiners schoof zodoende door naar zijn geliefde positie op het middenveld en Seuntjens ging in de spits voetballen.

VAR

AZ kon de bal na deze wissel voorin wel iets makkelijker vasthouden maar de druk van de thuisploeg hield aan. Twintig minuten voor tijd leek Vitesse vervolgens een strafschop te krijgen, maar na ingrijpen van de VAR werd de bal op de rand van het strafschopgebied gelegd. De poging van Ødegaard werd vervolgens uitstekend gekeerd door Bizot. Niet lang daarna kreeg Guus Til op aangeven van Richardo van Rhijn een gigantische kans, maar de aanvoerder zag zijn kopbal op de kruising eindigen.

Het waren echter toch de Arnhemmers die de terechte gelijkmaker wisten te maken. Thomas Buitink wist uiteindelijk het laatste zetje te geven. AZ was hierna niet meer bij machte de controle terug te pakken en mocht uiteindelijk blij zijn dat de 3-2 niet viel. Al met al een terechte puntendeling, maar wel eentje met een zure nasmaak gezien het scoreverloop.

Karakteristieken

Doelpunten: 7′ Vlaar 0-1, 45′ Koopmeiners 0-2, 48′ Bero 1-2, 78′ Buitink 2-2

Gele kaarten: Büttner (Vitesse) Vlaar, Ouwejan, Koopmeiners (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til (c), Seuntjens (74′ Van Rhijn); Gudmundsson (80′ Wijndal), Johnsen (58′ Hatzidiakos), Idrissi

Opstelling Vitesse: Pasveer: Karavaev, Van der Werff (c), Clarke-Salter, Clark; Ødegaard, Serero, Foor (46′ Dauda), Büttner; Bero, Buitink (84′ Matavz)

Foto’s: Pro Shots | Paul Meima

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com