Wedstrijden

AZ geeft wedstrijd uit handen en verliest in Almelo

AZ is er vanmiddag niet in geslaagd om te winnen van Heracles Almelo. Op bezoek in Overijssel leek er lang niets aan de hand  voor de ploeg van Van den Brom. Een vroege voorsprong werd echter teniet gedaan door een knal van Osman. Na deze treffer kwam Heracles op voorsprong door Peterson, waarna Duarte er nog 3-1 van maakte. Johnsen bracht vijf minuten voor tijd de spanning nog terug in de wedstrijd, maar verder kwamen de Alkmaarders niet. Door de nederlaag blijft AZ voorlopig derde staan op de ranglijst, al kan Feyenoord deze positie overnemen bij een overwinning. 

AZ kende een droomstart in Almelo. Al binnen twee minuten kwamen de Alkmaarders op voorsprong door een knappe goal van Myron Boadu. De talentvolle aanvaller wist de bal vanuit een moeilijke hoek achter Blaswich te krijgen. De gasten zaten door deze treffer in een zetel en het leek lange tijd wachten op de 0-2. Die zou echter uitblijven, waarna Osman de wedstrijd volledig liet kantelen.

De middenvelder kreeg de bal op vijfentwintig meter aangespeeld, draaide open en schoot de bal keihard achter de kansloze Bizot. Door deze treffer veranderde het spelbeeld volledig. De thuisploeg rook bloed en bestookte het doel van de Alkmaarders meerdere malen met gevaarlijke pogingen van afstand. Gescoord zou er echter niet meer worden voor de thee.

Achterstand

Na de pauze trokken de gastheren de lijn van de eerste helft door en het overwicht werd ook vrij snel in de score tot uitdrukking gebracht. Peterson kreeg de bal na een afgeslagen corner voor de voeten en schoot bekeken raak. Het was het sein voor Van den Brom om alles of niets te gaan spelen. De sterk spelende Ron Vlaar werd naar de kant gehaald en vervangen door Albert Gudmundsson. Nog voor de middenvelder een bal had geraakt was het Heracles dat de marge wist te vergroten. Lerin Duarte kon eenvoudig opstomen richting het strafschopgebied en schoot de bal van buiten de zestien achter Marco Bizot.

Johnsen

Ondanks de aanvallende intenties wisten de Alkmaarders niet heel veel kansen meer te creëeren. Behoudens een kopballetje van Johnsen was het vrij rustig voor het doel van de thuisclub. Aan de andere kant moest Bizot nog enkele keren handelend optreden, met name op pogingen van afstand. Vijf minuten voor tijd kwamen de Alkmaarders uit het niets toch terug in de wedstrijd. Invaller Johnsen schoot knap raak uit de draai. Verder zouden de gasten echter niet komen, waardoor het bij 3-2 bleef.

Karakteristieken

Doelpunten: 2′ Boadu 0-1, 21′ Osman 1-1, 51′ Peterson 2-1, 60′ Duarte 3-1, 85′ Johnsen 3-2

Gele kaarten: Boadu, Til, Van den Brom (AZ) Duarte, Merkel, Van Hintum, Van der Water (Heracles Almelo)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (59′ Gudmundsson), Hatzidiakos, Ouwejan; Midtsjø, Til (c), Koopmeiners; Seuntjens (46′ Rotariu), Boadu, Idrissi (63′ Johnsen)

Opstelling Heracles Almelo: Blaswich; Droste, Rossmann, Pröpper, Van Hintum; Osman, Duarte (86′ Sama), Merkel (84′ Van Nieff); Kuwas, Dalmau, Peterson (78′ Van der Water)

Foto: Pro Shots | Lars Smook

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com