Wedstrijden

AZ geeft voorsprong uit handen en verliest van Feyenoord

AZ kan zich na de nederlaag bij Feyenoord gaan focussen op plek vier. Het gat met de Rotterdammers is namelijk vergroot tot zeven punten. Nadat de Alkmaarders in de eerste helft op 0-1 kwamen, knokte Feyenoord zich in de tweede helft sterk terug en versloegen zij AZ terecht. 

AZ begon de wedstrijd met twee wijzigingen ten opzichte van vorige week. Zo kreeg Albert Gudmundsson voorin de voorkeur boven Idrissi en startte Stijn Wuytens na lange tijd weer in de basis. Hij verving de geblesseerde Midtsjø, waardoor Koopmeiners doorschoof naar het middenveld. Verder was er goed nieuws voor Myron Boadu. Hij maakte na maandenlang blessureleed zijn rentree voor AZ.

De eerste gevaarlijke kans van de wedstrijd was voor AZ. Guus Til kwam na een klein kwartier aan de linkerkant goed door, waarna hij de bal voorzette op Mats Seuntjens. Laatstgenoemde kwam echter een teenlengte te kort om de bal binnen te glijden. Twee minuten later was Feyenoord gevaarlijk. Uit een corner kwam de bal wat gelukkig bij Van Persie terecht. Hij schoof de bal richting de tweede paal, waar Svensson de bal van de lijn wist te halen. Een minuut later kwam AZ dichtbij de 0-1. Het was Mats Seuntjens, die uit de counter de bal maar net naast het Feyenoord-doel schoot. Vervolgens was het de beurt aan Feyenoord, dat een aantal gevaarlijke kansen creëerde. Marco Bizot bracht echter prachtig redding op een schot van Sam Larsson.

AZ pakte aan het einde van de eerste helft de voorsprong in Rotterdam. Na een fantastische pass van Adam Maher was het Seuntjens die nu wel wist af te maken. Hij legde de bal met enig geluk via zijn heup achter Vermeer. De goal werd onder luid gejuich van de uitsupporters ontvangen, die sowieso veelvuldig te horen waren. Door deze goal van Seuntjens gingen de Alkmaarders met een voorsprong de rust in.

De tweede helft was pas 6 minuten bezig toen Feyenoord op 1-1 kwam. De vrijstaande Malacia liet Marco Bizot met een harde poeier kansloos achter. De goal van Malacia leek Feyenoord vleugels te geven. De Rotterdammers zetten hoge druk op de defensie van AZ en kwamen tot een aantal grote kansen op de voorsprong. Het was dan ook geen verrassing dat Feyenoord halverwege de tweede helft de voorsprong pakte. Robin van Persie schoot van vijf meter binnen. Kort hierna bracht Bizot goed redding op een afstandsschot van Sam Larsson. Voor Myron Boadu kwam in de 66e minuut een mooi moment. Hij maakte na lange afwezigheid weer minuten voor AZ. Ondanks de inbreng van een aantal aanvallende wissels kwam AZ in de tweede helft nauwelijks in de buurt van keeper Vermeer.

Na deze nederlaag is het gat tussen AZ en Feyenoord zeven punten, met nog drie wedstrijden te gaan dit seizoen. Dinsdag wacht de volgende wedstrijd voor de Alkmaarders. In het AFAS Stadion is Heracles dan de tegenstander.

Karakteristieken

Doelpunten: ’36 Seuntjens 0-1, ’51 Malacia 1-1
Gele kaarten:
’82 Berghuis (Feyenoord)
Opstelling AZ:
Bizot; Ouwejan, Vlaar, Wuytens (’66 Idrissi), Svensson; Koopmeiners, Maher, Til (C); Gudmundsson (’66 Boadu), Seuntjens, Stengs (’74 Johnsen)
Opstelling Feyenoord:
Vermeer; Malacia, Van Beek, Botteghin, Martina (’59 St. Juste); Vilhena, Clasie, Toornstra; Larsson, Van Persie (C)(’84 Ayoub), Berghuis

Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

 

Peter Rus
Over de schrijver

Van jongs af aan supporter van AZ. Momenteel volg ik de opleiding Creative Business, waar ik veel leer op het gebied van media. Bij AZFanpage wil ik mijn passie voor het spelletje overbrengen naar de lezer.