Bestel nu ons 8-1-9: van Alkmaar de Victorie! t-shirt (op=op)

Wedden op voetbal

Wedstrijden

AZ geeft Ajax voetballes en wint dik verdiend van de Amsterdammers

Ein-de-lijk! Het heeft even geduurd maar AZ heeft de overwinning op een club uit de traditionele top drie te pakken. En wat is er lekkerder dan dat het in eigen huis tegen Ajax gebeurt. De Alkmaarders waren heer en meester in het eigen stadion, kregen legio kansen, maar wisten het overwicht pas in de tweede helft in de score uit te drukken. Guus Til was de maker van het winnende doelpunt. 

De Alkmaarders speelden een uitstekende eerste helft. De thuisploeg zette Ajax onder druk en gaven de Amsterdammers geen kans om de bal lekker rond te spelen. Onder leiding van een afjagende Midtsjø kreeg AZ de eerste grote kans. De Noorse middenvelder speelde zich knap vrij en zette met een mooie pass landgenoot Svensson alleen voor Onana. De rechtsback twijfelde echter te lang, waardoor de kans verkeken was.

Kansen

De gastheren bleven in het vervolg heer en meester en leken halverwege de eerste helft op voorsprong te komen. Na een fraaie actie passeerde Idrissi Onana, maar Tagliafico haalde de bal met kunst en vliegwerk van de lijn. Via Til, Seuntjens, Midtsjø en nogmaals Idrissi kregen de Alkmaarders nog een handvol goede mogelijkheden, maar gescoord werd er niet. De Amsterdammers wisten daar aanvallend bitter weinig tegenover te stellen. Eenmaal waren ze dichtbij een treffer, maar een kopbal van Van de Beek werd door Vlaar van de doellijn gekopt.

Ook na de pauze ging AZ door met waar het voor rust mee bezig was, goed voetballen, kansen creëren en die vervolgens missen. Al binnen een paar minuten kwam Stengs tweemaal oog in oog met Onana. De eerste keer verschalkte hij de doelman maar was de inzet te zacht, waardoor deze niet over de doellijn rolde. Zijn inzet een minuut later werd ruim over geschoten. Tien minuten na rust kreeg AZ echter eindelijk loon naar werken. Vlaar bracht een afgeslagen corner opnieuw die doelmond in, waarna Til de bal achter Onana werkte. 

Bizot

Na de treffer leek Ajax even aan te zetten maar de bezoekers wisten nauwelijks gevaarlijk te worden. Aan de andere kant bleef AZ dreigend en kreeg het ook de meeste mogelijkheden. Calvin Stengs was na een mooie solo dichtbij de 2-0, zijn inzet spatte echter op de vuisten van Onana uiteen. In het slot van de wedstrijd werden de Amsterdammers toch nog een aantal keer gevaarlijk, maar was het Bizot die met een tweetal fraaie reddingen zijn doel schoon hield. Eerst tikte hij een kopbal van Huntelaar uit de kruising, waarna de goalie ook een antwoord had op een knal van afstand van Mazraoui.

Tien minuten voor tijd had Idrissi de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. De buitenspeler kwam na een razendsnelle omschakeling alleen voor Onana maar zag de doelman met zijn voet een treffer voorkomen. Een minuut daarna had de stand in evenwicht kunnen zijn, ware het niet dat Van de Beek in vrije positie over schoot.

Karakteristieken

Doelpunten: 56′ Til 1-0

Gele kaarten: Dolberg (Ajax)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø (77′ Wuytens), Til, Maher; Idrissi (88′ Wijndal), Seuntjens, Stengs

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt (c), Blind, Tagliafico; Van de Beek, De Jong Schöne (64′ Lang); Ziyech (23′ Dolberg), Tadic, Neres (75′ Huntelaar)

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com