Overig nieuws

AZ gaat dak vernieuwen en stadion comfortabeler maken

Robert Eenhoorn geeft tekst en uitleg over het dak van het AFAS-stadion

AZ gaat het huidige dak voor driekwart verwijderen en op dat gedeelte een geheel nieuw dak plaatsen, dat maakt Robert Eenhoorn zojuist bekend op de persconferentie over het instorten van een deel van het dak. Ook geeft de Algemeen Directeur aan dat de rest van het stadion direct wordt aangepakt. Hierbij moet worden gedacht aan uitbreiding van het aantal plaatsen door middel van het doortrekken van de tribunes richting het veld met mogelijke safe standing achter het doel aan de kant van de Ben-Side. Ook gaat hij trachten het comfort te verbeteren. Daarbij wordt met name gekeken naar oplossingen om de wind een minder hinderlijke rol te laten spelen voor de supporters.

De club kiest bewust voor een nieuw dak in plaats van de huidige constructie op te knappen. ‘Wij willen dat de supporters zich weer volledig veilig voelen en met vertrouwen naar het stadion komen’, aldus Eenhoorn. Het dak boven de hoofdtribune wordt in eerste instantie niet vervangen, omdat dat een andere constructie heeft. Het zou kunnen dat die plannen nog wijzigen, afhankelijk van het uiterlijk van het nieuwe dak.

Oorzaak

De oorzaak van het instorten van het dak is een combinatie van vele factoren aldus Royal HaskoningDHV. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw zijn fouten gemaakt. Zo zijn er in de beginfase fouten gemaakt bij het berekenen van de winddruk, vervolgens zijn er nog ontwerpberekeningen gemaakt waarbij iets is misgegaan, waarna er ook fouten zijn gemaakt bij de fabricage. Het is dus een aaneenschakeling van factoren geweest en niet één enkele oorzaak. Robert Eenhoorn geeft verder aan dat de club goed verzekerd is voor de schade. Zowel voor de materiele schade als voor de bedrijfsschade.

Duur

Eenhoorn kan op dit moment nog niet zeggen hoelang het herstel gaat duren en of het bijvoorbeelijk mogelijk is om het dak er voor de winter af te halen en daarna in een stadion te spelen zonder dak. Wel hoopt de beleidsbepaler begin september aan te geven waar de club de rest van het seizoen speelt. Ook hoopt hij op korte termijn aan te geven hoelang het gaat duren voor de Alkmaarders weer in eigen stadion kunnen spelen. Eenhoorn geeft daarbij gelijk aan waardering te hebben voor de inspanningen van de supporters. ‘Onze supporters hebben veel inspanning moeten leveren om ons te volgen. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor. We proberen te regelen dat ze geen extra kosten hebben hoeven maken.’

 

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com